Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Το μπάσκετ απεργεί !

Τα μέλη του ΠΣΑΚ ψήφισαν στη γενική συνέλευση του ΟΑΚΑ και αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα σε απεργία διαρκείας. 151 ψήφοι υπέρ και 24 κατά. Διαβάστε από το gazzetta.gr το χρονικό.

Τα μέλη του ΠΣΑΚ ψήφισαν και αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα αλλάζει το καθεστώς ασφάλισης των παικτών. Από τους συνολικά 175 παίκτες που ψήφισαν, οι 151 ήταν υπέρ της απεργίας (με το 89,5% εξ αυτών να θέλει να ξεκινήσει άμεσα και τους υπόλοιπους για μετά τις 30 Οκτωβρίου) και οι υπόλοιποι 24 κατά.

Το απόγευμα (16:00) της Παρασκευής ο ΕΣΑΚΕ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση με τους εκπροσώπους των παικτών παρόντες, για να συζητήσουν. Οι παίκτες φάνηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους και να μην σταματήσουν αν δεν δικαιωθούν. Οι δηλώσεις των παικτών είναι ενδεικτικές, με τους Λάζαρο Παπαδόπουλο και Γιώργο Παυλίδη να μιλούν με σκληρή γλώσσα.

Λάζος: «Ας παίξουμε μπάσκετ του χρόνου»

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος μίλησε μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για την απόφαση των παικτών εξηγώντας ότι «η απεργία δεν είναι η σωστή λέξη. Κάνουμε λήξη της αναστολής που είχαμε αρχίσει πέρυσι. Μας είχαν πει τότε ότι σε τρεις μήνες θα περάσει η τροπολογία, αλλά αυτό δεν έγινε. Δεν θα ξαναπέσουμε στην ίδια παγίδα. Ας παίξουμε μπάσκετ του χρόνου. Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε στο τέλος. Μπάσκετ σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ένα πρωτάθλημα με μισές ομάδες και με παίκτες που δεν θα είχαν ούτε τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Αν πιστεύετε ότι αξίζει αυτό το μπάσκετ, καλώς. Πιστεύουμε ότι μόνο κακό θα μπορούσε να προέλθει έτσι.

Μαχόμαστε για να παραλάβει η νέα γενιά μια αξιόλογη κατάσταση. Το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει πεθάνει και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Εμείς τους έχουμε στείλει 34 επιστολές για διάλογο και δεν απάντησαν σε καμία .Εμείς πήγαμε και στις 4 δικές τους συναντήσεις. Πρέπει να τελειώσει η κατάσταση που υπάρχει: να δίνει ένας εντολές και οι άλλοι να εκτελούν. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστούν οι προτάσεις μας. Όλα τα παιδιά σκέφτονται ομαδικά και όχι ατομικά. Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Δεν υπάρχουν άτομα που θέλουν να σπάσουν την απεργία. Είμαστε ενωμένοι και ελπίζουμε να εμφανιστούν και οι φορείς ενωμένοι σε ένα στρατόπεδο μαζί μας.

Ο «Λάζος» σχολιάζοντας την αντίδραση των ομάδων είπε: «είναι ώρα να ευαισθητοποιηθούν. Το μαχαίρι πρέπει να μπει στο κόκκαλο. Λένε ότι για να γεννηθεί κάτι πρέπει να καταστραφούν τα πάντα. Ίσως φθάσαμε σε αυτό το σημείο».

Παυλίδης: «Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε»

Ο πρόεδρος στη χθεσινή γενική συνέλευση, Γιώργος Παυλίδης δήλωσε μετά το τέλος της διαδικασίας πως «θα συνεχίσουμε την απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και να λυθούν τα προβλήματα. Είμαστε ανασφάλιστοι. Η κατάσταση με τις ομάδες να μην πληρώνουν έχει φθάσει σε κατάσταση ατιμωρησίας. Σήμερα έγινε μια δημοκρατική διαδικασία και ελπίζουμε να γίνει αύριο το ίδιο στον ΕΣΑΚΕ».

Τα θέματα προς επίλυση που ζητάει ο ΠΣΑΚ:
1) Ελεύθερη μετακίνηση την ίδια χρονιά μετά από απόφαση της Α’ ΕΕΟΔΑΚ και σε ομάδα της Ελλάδας
2) Κατάργηση του μέτρου των τριαντάρηδων
3) Επαναλειτουργία του ταμείου αλληλοβοήθειας καλαθοσφαιριστών με ποσοστό παρακράτησης 1%.
4) Μείωση του αριθμού των ξένων (πέντε στην Α1 και ένας στην Α2)
5) Καταρτισμός κανονισμών του άρθρου 87 και 88 Ν. 2725/1999
6) Η ΕΕΑ να εκδίδει πιστοποιητικό 45 μέρες πριν την έναρξη πρωταθλημάτων
7) Εξαίρεση των ΚΑΕ από την εφαρμογή του άρθρου 99 του Πτωχευτικού κώδικα περί συνδιαλλαγής
8) Αλλαγή τρόπου λειτουργίας του ΕΕΟΔΑΚ (άμεση έκδοση αποφάσεων).

Η εξέλιξη της γενικής συνέλευσης του ΠΣΑΚ

-Η γενική Συνέλευση του ΠΣΑΚ έχει χαρακτηριστεί από τους παίκτες ως η σημαντικότερη των τελευταίων ετών, αλλά η προσέλευση των περισσοτέρων έχει καθυστερήσει αρκετά.

-Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΠΣΑΚ η έναρξη της γενικής συνέλευσης μετατέθηκε 45 λεπτά αργότερα. Λόγω μικρού αριθμού παικτών που έχουν προσέλθει, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:15.

-Το ΟΑΚΑ αρχίζει να αποκτά ζωή λίγο πριν τις 20:00, με τα πηγαδάκια που έχουν σχηματιστεί να είναι αρκετά.

-Μέλη του ΠΣΑΚ έλεγαν το παράπονό τους λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τονίζοντας ότι «έχουμε βγάλει 12 ανακοινώσεις και έχουμε στείλει 34 επιστολές (ο αριθμός δεν είναι τυχαίος και μπορεί να αποδειχθεί με επίσημα έγγραφα) σε ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ για να τους καλέσουμε σε διάλογο, αλλά δεν έχουμε πάρει σε καμία από αυτές απάντηση. Αντιθέτως, τα τελευταία δυο χρόνια μας φώναξαν τέσσερις φορές και πήγαμε σε όλες τις συναντήσεις».

Το παράπονο τους είχε ως βάση βέβαια, την πρόσκληση της ομοσπονδίας για σύσκεψη όλων των φορέων του μπάσκετ, πλην των παικτών και των προπονητών, την προσεχή Δευτέρα. «Δεν γίνεται σε μια τόσο σημαντική συνάντηση να απουσιάζουν οι παίκτες και οι προπονητές» έλεγαν στελέχη του ΠΣΑΚ.

-Στις 20:13 οι παίκτες κατευθύνονται μαζικά προς την αίθουσα που θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση και ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ περιμένει με αγωνία.

-Ο Βασίλης Οικονομίδης έστειλε έγγραφο στον ΠΣΑΚ αναφέροντας ότι ανεξάρτητα από την απόφαση τους για απεργία ή όχι τους καλεί στα γραφεία του συνδέσμου για συζήτηση την Παρασκευή στις 17:00. Σε περίπτωση απεργίας, έχει προγραμματιστεί επίσης γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ στις 16:00.

-Από τα συνολικά 500 μέλη του ΠΣΑΚ έχουν φθάσει στο ΟΑΚΑ περίπου 120 παίκτες, αλλά οι απουσίες θα… καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, ακούστηκε παίκτης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που είπε: «εγώ εκπροσωπώ έξι συμπαίκτες».

-Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα και τα αιτήματα του ΠΣΑΚ. Αναλύθηκαν οι λόγοι της απεργίας, αλλά κυρίως ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την απόφαση. Αν δηλαδή ο ΠΣΑΚ αποφασίσει να προχωρήσει σε απεργία, τότε ποια θα είναι η στάση των ομάδων και του ΕΣΑΚΕ; Οι παίκτες σκέφθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή ποια θα είναι τα κέρδη και ποιες οι επιπτώσεις από την απόφαση τους.

-Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν δίνουν το «παρών» στο ΟΑΚΑ λόγω της απογευματινής προπόνησης των «ερυθρολεύκων», αλλά διαβάστηκε μια επιστολή του Γιάννη Μπουρούση στα μέλη του ΠΣΑΚ που εξέφραζε τις θέσεις του Καρδιτσιώτη σέντερ.

Λόγω της διεξαγωγής της συνέλευσης στο ΟΑΚΑ, όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού (εκτός από τον Περπέρογλου) εμφανίστηκαν μαζικά.

-Σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων μελών του ΠΣΑΚ, θα πρέπει «να βγουν μπροστά οι παίκτες του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, επειδή έχουν περισσότερη βαρύτητα σε σχέση με τους παίκτες των υπολοίπων ομάδων».

-Στις 21:50 ξεκίνησε η ψηφοφορία των παικτών του ΠΣΑΚ σχετικά με την απεργία.

-Οι επιλογές που τέθηκαν προς ψήφιση ήταν 1) υπέρ της απεργίας, 2) κατά της απεργίας και 3) να αγωνιστούν κανονικά μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και αν δεν ψηφιστεί η τροποποίηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, τότε να ξεκινήσει η απεργία.

-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας όπως ανακοινώθηκαν από τα μέλη του ΠΣΑΚ έδειξαν συντριπτική θέληση των παικτών για απεργία. 151 παίκτες ψήφισαν υπέρ και μόλις 24 κατά (η πλειοψηφεία προέρχονταν από τον Ίκαρο Καλλιθέας και τον ΚΑΟΔ).

-Όπως είχε διαφανεί το κλίμα πριν από την έναρξη της συνέλευσης, η απόφαση για απεργία ήταν σχεδόν προαποφασισμένη, καθώς τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Θεσσαλονίκη άφηναν μικρά περιθώρια για αναβολή της.

-Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα το 89,5% όσων ψήφισαν υπέρ της απεργίας ήταν της άποψης να ξεκινήσει άμεσα και το 10,5% να δοθεί περιθώριο στην κυβέρνηση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

-Κατόπιν της απόφασης του ΠΑΣΚ για απεργία άμεσα, θα γίνει συνάντηση στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ στις 16:00 με παρόντες τους εκπροσώπους των ομάδων και των παικτών για να ακολουθήσει η γενική συνέλευση του συνδέσμου.

-Οι αρχαιρεσίες για το προεδρείο του ΠΣΑΚ θα ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής λόγω της πληθώρας των ψήφων.

Πηγή : Gazzetta.gr