Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τους κάνει να βλέπουν (6) αστεράκια!


Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 78-70 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στον μεγάλο τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκα στο Παλάου Σαν Τζόρντι και κατέκτησε το 6ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του, φτάνοντας έτσι στις κατακτήσεις την ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Το τριφύλλι επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από το 2009, με την ομάδα του λαού να περιορίζεται στην 2η θέση. Ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης απέδειξε εντός παρκέ, αυτό που γνώριζαν όλοι, πως είναι ανώτερος των ισραηλινών και με ένα ξέσπασμα στην 3η περίοδο τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι. Ανώτεροι για το συγκρότημα του μαέστρου Ζοτς, ο κομβικός Σάτο, η... μπουλντόζα ονόματι Μπατίστ, ο βιονικός Διαμαντίδης, αλλά και οι Φώτσης, Νίκολας και Καλάθης.

Πρώτο δείγμα θετικό!
Με περίσσιο πάθος ξεκίνησε την αναμέτρηση ο Παναθηναϊκός, που έδειξε από τα πρώτα κιόλας λεπτά πως δεν θα... χαρίσει κανένα καλάθι στην Μακάμπι. Οι πράσινοι στην άμυνα μπορεί να "μάσαγαν σίδερα", ωστόσο στην επίθεση δεν ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί, με αποτέλεσμα το 8-8 στο 5' της αναμέτρησης. Μάλιστα η Μακάμπι με 2/2 βολές του Μπλούθενταλ πέρασε μπροστά στο σκορ με 13-11, 4' πριν το τέλος του 1ου δεκαλέπτου. Στο σημείο εκείνο ωστόσο το τριφύλλι δεν... μάσησε. Τουναντίον οι πράσινοι έτρεξαν σερί 7-0 (18-13), ανατρέποντας το σκορ και φτάνοντας την διαφορά στο τέλος του 1ου δεκαλέπτου στο +7 (22-15).

Τα τρίποντα κράτησαν την Μακάμπι
Με τον Έιντσον να προκαλεί πολλά ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού και να φτάνει από νωρίς τους 10 πόντους, η ομάδα του λαού μείωσε στους -3(22-25). Μάλιστα το σύνολο του Μπλατ, με όπλο την ευστοχία από τα 6.75 έφτασε στους -1 (30-31) και μία ανάσα μακριά από τους πράσινους. Η επόμενη επίθεση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σε περίπτωση αστοχίας η Μακάμπι θα είχε την ευκαιρία να ανακτήσει το προβάδισμα, ωστόσο μίλησε ο Σάτο. Ο κεντροαφρικανός ευστόχησε σε δίποντο, ενώ στην επόμενη επίθεση μοίρασε την 5η τάπα για την ομάδα του, με το σκορ του ημιχρόνου να είναι 33-30 υπέρ του συγκροτήματος του Ομπράντοβιτς.

Η 3η περίοδος του Σάτο!
Τρελό ρυθμό απέκτησε το παιχνίδι στην έναρξη του 3ου δεκαλέπτου, κάτι που ευνόησε την Μακάμπι, που πλησίασε εκ νέου στον πόντο (34-35), ενώ μάλιστα με καλάθι του Big Sofo η ομάδα του λαού πέρασε μπροστά με 36-35. Το ματς βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού, και το τριφύλλι χρειαζόταν ένα ξέσπασμα. Ο Νίκολας σκόραρε δίποντο και ο Ρομέιν Σάτο με δύο συνεχόμενες τρίποντες βόμβες έφτασε το πράσινο σερί στο 8-0 και το σκορ στο 43-36. Πλέον το παιχνίδι είχε έρθει στα μέτρα των πρασίνων, που με τους Φώτση και Σάτο να αναλαμβάνουν επιθετικές πρωτοβουλίες τελείωσαν την 3η περίοδο με το σκορ στο +11(54-43).

Εξάστερος!
Η εμπειρία του Ομπράντοβιτς και του Παναθηναϊκού είναι τέτοια που το τριφύλλι θα έπρεπε να αυτοκτονήσει για να χάσει ένα τέτοιο παιχνίδι από οποιαδήποτε ομάδα. Πόσο μάλλον κόντρα στην Μακάμπι, μία ομάδα ρυθμού, τον οποίο πλέον είχε χάσει παντελώς! Οι παίκτες του Ζοτς έκαναν το αυτονόητο: προστάτεψαν το μεγάλο προβάδισμα που με κόπο και ιδρώτα έχτισαν στην 3η περίοδο και έγραψαν άλλη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία της καλύτερης ομάδας την τελευταία 15ετία στο ευρωπαϊκό στερέωμα με το τελικό σκορ να είναι 78-70. Ο "Πεντάστερος" πέθανε, καλώς ορίστε τον "Εξάστερο"!

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78

Πηγή: sport.gr