Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κούπες παντού!


Για δεύτερη σερί χρονιά απέδειξε ότι δεν χαμπαριάζει από δυναστείες και… αστέρια στη φανέλα! Ο Ολυμπιακός υπέταξε στον τελικό Κυπέλλου τον πρωταθλητή Ευρώπης εδώ και λίγες ημέρες, Παναθηναϊκό με σκορ 74-68 και κατέκτησε την κούπα για ένατη φορά στην ιστορία του!

Ματς για γερά νεύρα στη μεγαλύτερη διάρκειά του, με συνεχή σκαμπανεβάσματα στο σκορ. Οι Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης και Τεόντοσιτς κορυφαίοι για τους «ερυθρόλευκους», ο Μπατίστ ξεχώρισε από το «τριφύλλι»! Οι Πειραιώτες έκαναν το 3-0 στη φετινές μονομαχίες του με την ομάδα του Ομπράντοβιτς και έκοψαν τη… φόρα για το triple crown στον αιώνιο αντίπαλο!

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 39-37, 53-58, 68-74

Το πρώτο δεκάλεπτο

Χωρίς να αποδώσουν σπουδαίο μπάσκετ, οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά που είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός, 4’18’’ πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στο πρώτο μισό της περιόδου τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης (15-6), δίχως λάθη και με πολύ καλή άμυνα, που δεν άφηνε ακάλυπτα σουτ στον αιώνιο αντίπαλο. Σταδιακά, οι «πράσινοι» έβρισκαν τα πατήματά τους και με τον Μάικ Μπατίστ κατάφεραν ένα επί μέρους σκορ 9-1, 1’57’ πριν τη λήξη του δεκάλεπτου, μειώνοντας σε 16-15. Στο σημείο αυτό, ο Ίβκοβιτς αναγκάστηκε να αλλάξει πρόσωπα στην πεντάδα και με τους Χαλπερίν και Έρτσεγκ οι Πειραιώτες τελείωσαν την πρώτη περίοδο με το υπέρ τους 22-17.

Το δεύτερο δεκάλεπτο:

Με βάση την εικόνα του Ολυμπιακού στα πρώτα λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου, κανείς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη. Οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν με ψηλό σχήμα, από τη στιγμή που στη θέση «5» έπαιζε για τον Παναθηναϊκό ο Τσαρτσαρής και κατάφεραν με καλή κυκλοφορία να πάρουν τη μεγαλύτερη διαφορά μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα, 31-23. Στη συνέχεια ο Ομπράντοβιτς ανακάτεψε την «τράπουλα» και με την είσοδο στο παρκέ των Μπατίστ και Διαμαντίδη (ο Αμερικανός έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα του) το παιχνίδι έγινε 35-35, χάρη στην σημαντική συμβολή του Σάτο. Η εξέλιξη αυτή «πάγωσε» τον Ολυμπιακό, που έκανε απανωτά λάθη και μοιραία έμεινε πίσω στο σκορ 37-35, για πρώτη φορά μετά το 2-0 στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα τελευταία δευτερόλεπτα έγραψε το 39-37 υπέρ της ομάδας του που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Το τρίτο δεκάλεπτο

Οι περιφέρειες των δύο ομάδων ανέλαβαν δράση στο ξεκίνημα. Διαμαντίδης αρχικά για τον Παναθηναϊκό και Παπανικολάου, Τεόντοσιτς στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό έκαναν το σκορ 45-42 υπέρ των «ερυθρόλευκων» που είχαν «κλείσει» την άμυνά τους ώστε να σταματήσουν τον Μπατίστ ο οποίος είχε φτάσει στους 12 πόντους. Μπουρούσης και Μαυροκεφαλίδης πήραν το σκοράρισμα πάνω τους στη συνέχεια και η ομάδα του Ίβκοβιτς έφτασε γρήγορα στο +7. Το σχήμα με Παπαλουκά, Χαλπερίν και Τεοντοσιτς στην περιφέρεια έκανε την διαφορά την ώρα που οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έδειχναν, φυσιολογικά, να μένουν από δυνάμεις. Το τρίποντο του Περπέρογλου κράτησαν τους «πράσινους» στο -5 στο τέλος της περιόδου.

To τέταρτο δεκάλεπτο

Η διάθεση των δύο προπονητών ήταν να πάει η μπάλα στους ψηλούς. Από την μία ο Μπατίστ και από την άλλη ο Μαυροκεφαλίδης εξακολουθούσαν να βρίσκουν λύσεις στο σκοράρισμα. Το τρίποντο του Διαμαντίδη έκανε το 60-59 εφτά λεπτά πριν το φινάλε του αγώνα και το ματς πήρε... φωτιά ξανά. Ακολούθησε ένα ακόμα δίποντο του Σάτο που εκμεταλλεύτηκε την κακή αμυντική αντίδραση του Ολυμπιακού για να γίνει το σκορ 62-59. Από εκείνο το σημείο και μετά το προβάδισμα άλλαζε χέρια συνεχώς και το θρίλερ καλά κρατούσε. Το 68-65 έγινε δια χειρός... Μπουρούση 1.18΄΄ πριν το τέλος. Το τελικό 74-68 έδωσε την... κούπα στον Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Καϊμακόγλου, Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου, Μπατίστ, Φώτσης, Σάτο, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Βουγιούκας, Καλάθης

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς Γκόρντον, Σπανούλης, Πρίντεζης, Μπουρούσης, Κέσελ, Έρτσεγκ, Μαυροκεφαλίδης, Χαλπερίν, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου

Διαιτητές: Χριστοδούλου Χρήστος, Αναστόπουλος Παναγιώτης, Κορομηλάς Ηλίας

Κομισάριος: Αντώνης Μάνος

Πηγή: sday.gr