Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Έκανε το αυτονόητο με στόχο το..."αυτονόητο"


Όπως πολλοί είχαν προβλέψει, η ομάδα του Παναθηναϊκού θα διεκδικήσει την ερχόμενη Κυριακή το 6ο ευρωπαϊκό της στέμμα!Απέναντί του θα βρει την Μακάμπι ή οποία νίκησε εύκολα την Ρεαλ Μαδρίτης με 82-63. Οι «πράσινοι» αν και ζορίστηκαν τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο από την μαχητική και σκληροτράχηλη Σιένα, με πολύ καλή παρουσία στο β’ ημίχρονο πήραν τη νίκη-πρόκριση με τελικό σκορ, 77-69.

Η αλήθεια είναι ότι σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο αλλά και σε κάποια μικρά χρονικά σημεία του δευτέρου ημιχρόνου, οι παίχτες του Πιανιτζιάνι έδειξαν πολύ καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι, πράγμα που τους κράτησε και μέσα στο σκορ.

Το δεύτερο ημίχρονο όμως ήταν τελείως διαφορετικό και ήταν και αυτό που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του «Ζοτς». Με τον εξαιρετικό πραγματικά Νίκο Καλάθη στην επίθεση κυρίως(17 πόντοι), τους καθοριστικούς πόντους του Μπατίστ(16 πόντοι), την μεγάλη προσφορά του Φώτση σε άμυνα και επίθεση αλλά και την γενικότερη αμυντική λειτουργία της ομάδας στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο, η ελληνική ομάδα πήρε διαφορά ασφάλειας και νίκησε τον αγώνα.

Πλέον το «τριφύλλι» περιμένει τον αντίπαλό του ενόψει του μεγάλου τελικού…

Διαβασμένοι δείχνουν οι παίχτες της Σιένα (17-21)

Με καλάθι του Λαβρίνοβιτς ξεκίνησε το παιχνίδι(0-2). Πολλά λάθη και από τις δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά του δεκαλέπτου. Κλειστό και σκληρό το ματς στα πρώτα δυόμισι λεπτά(4-4). Η Σιένα διαβάζει πολύ καλά τα miss matches εντός της ρακέτας του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα να προηγείται τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου με σκορ 13-8. Αδύναμοι οι παίχτες του Ομπράντοβιτς στα αμυντικά ριμπάουντ. Οι «Ιταλοί» έχουν μόλις στα πρώτα λεπτά του αγώνα 7 επιθετικά ριμπάουντ! Το σκορ για αυτή την περίοδο θα διαμορφωθεί με buzzer beater σουτ από το Νίκο Ζήση. Μπροστά η Σιένα με 3 πόντους διαφορά(17-21).

Ανεβασμένοι οι «πράσινοι» στη δεύτερη περίοδο (40-36)

Χωρίς σκορ το «τριφύλλι» στα πρώτα δυόμισι λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου. Η ομάδα του Πιανιτζιάνι θα πάρει τη μεγαλύτερή της διαφορά στο ματς με 7 πόντους(17-24). Ανάσα και σκορ για τους «πράσινους» θα δώσει με εύστοχο τρίποντο ο Ντρου Νίκολας εφτά λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου(20-24). Οι σκληρές άμυνες και από τις δύο ομάδες θα συνεχιστούν, όπως και η αδυναμία των παιχτών του «Ζοτς» στα ριμπάουντ. Η ιταλική ομάδα έχει ήδη 17 ριμπάουντ(11 επιθετικά) έναντι 6 του Παναθηναϊκού. Ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο θα βάλει την ελληνική ομάδα για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 2 λεπτά πριν την ανάπαυλα(32-30). Η επιθετική αφύπνιση του «τριφυλλιού» ξεκίνα με πρωταγωνιστή τον Καλάθη και τον Μπατίστ. Σκορ ημιχρόνου 40-36 υπέρ του πρωταθλητή Ελλάδος.

Πατάει το γκάζι ο Παναθηναϊκός (56-47)


Με εύστοχο σουτ δύο πόντων του Φώτση ξεκίνησε το β’ ημίχρονο(42-36). Ο Μος θα ανταποδώσει 7και30 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου(42-38). Τα επόμενα τρεισήμισι λεπτά περίπου του αγώνα θα είναι «στείρα» και για τις δύο ομάδες με το σκορ να έχει κολλήσει στο 42-36 υπέρ των «πρασίνων». Στην «ακαρπία» αυτή θα δώσει τέλος ο εκπληκτικός απόψε Νίκος Καλάθης που με μία εύστοχη βολή θα κάνει το 43-38 για την ομάδα του. Με πρωταγωνιστή τον Φώτση και τους 4 σερί πόντους το Μάικ Μπατίστ ο Παναθηναϊκός θα «ανοίξει» τη διαφορά και θα τελειώσει την τρίτη περίοδο προηγούμενος με 56-47.

Συνέχισε τη καλή παρουσία του τρίτου δεκαλέπτου (77-69)


Η τέταρτη και τελευταία περίοδος θα ξεκινήσει με εύστοχο τρίποντο του Χέρστον(56-50). Ο Πιανιτζιάνι θα επιλέξει στη συνέχεια ένα zone press στα ¾ του γηπέδου,με αποτέλεσμα ο μέτριος στο σκοράρισμα απόψε Δημήτρης Διαμαντίδης να τον «τιμωρήσει» με εύστοχο τρίποντο αυξάνοντας και πάλι την διαφορά 7 λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού(61-52). Ο Στόουνρουκ θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αμέσως μετά(61-55). Και ενώ απομένουν 4 λεπτά για το τέλος, η Σιένα με τον Καουκένας που πέτυχε έμμεσο… τετράποντο, μειώνει σε 68-61. Στην προσπάθεια αυτή όμως θα βάλει τέλος ο Μάικ Μπατίστ που με καθοριστικά δικά του καλάθια θα στείλει τον Παναθηναϊκό στον τελικό της Κυριακής! Τελικό σκορ 77-69 για την ελληνική ομάδα!

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 40-36, 56-47, 77-69


Παναθηναϊκός: Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 16 (7 ριμπάουντ), Φώτσης 14 (2), Σάτο 6 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (9 ασίστ), Βουγιούκας 6, Καλάθης 17 (6 ριμπάουντ), Καϊμακόγλου.

Σιένα: Μακάλεμπ 7, Ζήσης 4, Χέρστον 12 (2), Καραρέτο 2, Ράκοβιτς 10, Λαβρίνοβιτς 7 (1), Καουκένας 13 (1), Ρες, Ακιντέλε 4, Γιάριτς, Στόουνρουκ 4 (14 ριμπάουντ), Μος 6.