Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

"Διαβολική" επικράτηση... και τώρα Τελικός!


Την ευκαιρία να διεκδικήσει το τέταρτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο θα έχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» μετέτρεψαν σε… περίπατο τη ρεβάνς με την Σάλκε στο «Όλντ Τράφορντ» και με4-1 κατέκτησαν πανηγυρικά την πρόκριση στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» στις 28 Μαΐου.

Οι Άγγλοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν εκδίκηση από τους Καταλανούς για τον χαμένο τελικό του 2009, όπου ήττηθηκε με 2-0.

Μουδιασμένο ξεκίνημα

Δέκα λεπτά χρειάστηκαν οι αναπληρωματικοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μπουν στο πνεύμα του αγώνα και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του ματς. Στο διάστημα αυτό η Σάλκε πρόλαβε να απειλήσει μόνο με ένα μακρινό άστοχο σουτ του Φαρφάν στο 8’ και έπειτα οι «κόκκινοι διάβολοι» με την παραίνεση του κόσμου άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους.

Πρωτοβουλία κινήσεων

Κέρδισαν μέτρα, έφτασαν έξω από την περιοχή των Γερμανών και γυρνούσαν την μπάλα δημιουργώντας κινδύνους χωρίς όμως κάποια καλή τελική ενέργεια. Πρώτη ευκαιρία με αξιώσεις ήταν μία δυνατή κεφαλιά άουτ του Σμόλινγκ στο 24’ από καλοεκτελεσμένο κόρνερ και κάπου εκεί ήχησε και το κουδουνάκι του κινδύνου για τον Νόιερ.

Φωτιά στο παιχνίδι

Στα επόμενα δέκα λεπτά το παιχνίδι πήρε κυριολεκτικά φωτιά με τις δύο ομάδες να προσφέρουν θέαμα που αρμόζει σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ και να σημειώνονται συνολικά τρία γκολ. Οι γηπεδούχοι ανέβασαν ταχύτητα στις επιθέσεις τους και αυτός ο παράγοντας ήταν που ξεκλείδωσε την αντίπαλη άμυνα.

Αρχικά στο 25’ ο Γκίμπσον με φοβερή κάθετη μπαλιά βγάζει τον Βαλένσια τετ-α-τετ με τον τελευταίο να πλασάρει έξοχα για το 1-0! Με φτερά στα πόδια συνέχισε η Γιουνάιτεντ και το δεύτερο γκολ ήρθε εφτά λεπτά αργότερα. Υπέροχη ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή με την μπάλα να αλλάζει γρήγορα ανάμεσα σε Βαλένσια και Άντερσον και να φτάνει στον Γκίμπσον που σούταρε χωρίς να το σκεφτεί για το 2-0. Αξίζει να σημειωθεί πάντως και η λάθος εκτίμηση του Νόιερ που φέρει ευθύνη στο γκολ.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί όμως η Σάλκε απάντησε! Στο 35΄ο Χουράδο με κεραυνό από τη μεγάλη περιοχή δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Φαν ντερ Σαρ και διαμόρφωσε το 2-1. Ένα λεπτό αργότερα ο Βαλένσια έχασε μοναδική ευκαιρία να δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων και πάλι στην ομάδα του, όμως έχοντας αδειάσει και τον Νόιερ είδε τους αντίπαλους αμυντικούς να αποκρούουν πάνω στη γραμμή του σουτ του.

Έλεγχος ρυθμού

Από εκείνο το σημείο και μετά ο ρυθμός έπεσε μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου, με τη Γιουνάιτεντ να προσπαθεί πλέον να διαφυλάξει το σκορ και να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ. Απόρροια αυτής της επιθυμίας είναι οι τρεις κίτρινες κάρτες που δέχτηκε σε εφτά λεπτά, με τα ονόματα των Άντερσον, Σκόουλς και Γκίμπσον να σημειώνονται στο μπλοκάκι του διαιτητή. Το σκοπό της πάντως το πέτυχε με το σκορ ημιχρόνου να είναι το 2-1.

Κυκλοφορία της μπάλας

Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κυκλοφορούσαν ψύχραιμα την μπάλα, έχοντας την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα. Μέχρι το 70’ ο ρυθμός ήταν χαμηλός χωρίς μεγάλες φάσεις, όμως έπειτα η Σάλκε βγήκε όλη στην επίθεση μαζικά για να καταφέρει ό,τι καλύτερο και η Γιουνάιτεντ είδε τα κενά!

Γκολ και θέαμα

Ο Σμόλινγκ στο 71΄σκόραρε όμως δεν πρόλαβε να πανηγυρίσει αφού είδε το σημαιάκι του επόπτη στον αέρα να τον υποδεικνύει οφσάιντ. Ένα λεπτό όμως αργότερα το γκολ ήρθε και πάλι και αυτή τη φορά νόμιμα! Υπέροχη προσπάθεια του Νάνι στο 72’ που έφτασε μέσα στην περιοχή και πάσαρε στον Άντερσον με το σουτ του τελευταίου να κοντράρει, αλλά με δεύτερο σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Νόιερ κάνοντας το 3-1.

Δύο λεπτά αργότερα ο Βαλένσια τροφοδότησε έξοχα τον Μπερμπάτοφ και εκείνος έσπασε δίπλα του στον Άντερσον που προ κενής εστίας σκόραρε εύκολα για το 4-1 στο 76’ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του! Το υπόλοιπο του παιχνιδιού ήταν τυπική διαδικασία με την Σάλκε να παραδίδει πνεύμα και το γήπεδο να χειροκροτεί τους ήρωες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που θα συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκό τελικό για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Συνθέσεις ομάδων


Μαν. Γιουνάιτεντ: Φαν ντερ Σαρ, Ράφαελ (60’ Εβρά), Σμόλινγκ, Έβανς, Ο’Σεϊ, Σκόουλς (73’ Φλέτσερ), Γκίμπσον, Άντερσον, Νάνι, Βαλένσια, Μπερμπάτοφ (77’ Όουεν)

Πάγκος: Κούστσακ, Γκιγκς, Ερνάντες, Βίντιτς

Σάλκε: Νόιερ, Εσκουντέρο, Μέτσελντερ, Ουτσίντα, Χέβεντες (70’ Χούντελαρ), Μπαουμγιόχαν (46’ Εντού), Παπαδόπουλος, Χουράδο, Ντράξλερ, Φαρφάν (75’ Ματίπ), Ραούλ

Πάγκος: Σόμπερ, Σαρπεϊ, Σμιτς, Καρίμι


Πηγή:http://sday.gr