Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Είπατε κάτι;


Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από 18 ολόκληρα χρόνια κατακτά και πάλι το Κύπελλο Ισπανίας επικρατώντας στην παράταση της Μπαρτσελόνα με 1-0 χάρη σε γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μαέστρος από τον πάγκο ο Ζοζέ Μουρίνιο κέρδισε κατά κράτος τον Πέπ Γκουαρντιόλα που έκανε τις αλλαγές του στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης!

Από τον Σαντσίς στον Κασίγιας! Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια αλλά η Βασίλισσα επέστρεψε στον θρόνο της. Τα ισπανικά ΜΜΕ το είχαν γράψει. «Για αυτό έφερε τον Μουρίνιο, ο Φλορεντίνο Πέρεθ». Και ο Special One τον δικαίωσε! Εβαλε τέλος στην ανομβρία τίτλων επικρατώντας κατά κράτος του Πέπ Γκουαρντιόλα.

Οι παίκτες της Ρεάλ ήταν 11 «καμικάζι» με μάτι που γυάλιζε. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο διαιτητής Μαγένκο άφησε τα δυνατά μαρκαρίσματα, διατηρώντας τις κάρτες στο τσεπάκι του, έφεραν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν. Δηλαδή στη δύναμη και την ταχύτητα, δύο στοιχεία στα οποία υπερτερούν των αντιπάλων τους. Η Μπαρτσελόνα για ένα ολόκληρο 45λεπτο δεν μπόρεσε καν να πατήσει την περιοχή του Κασίγιας, ενώ αντίθετα βρισκόταν εκτεθειμένη στις αντεπιθέσεις της Ρεάλ με τον Ντι Μαρία και τον Ρονάλντο. Ο δεύτερος είχε μάλιστα δύο σπουδαίες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τη μία ο Μπουσκέτς πάνω στην γραμμή και την άλλη ο Πίντο, έσωσαν τους Μπλαουγκράνα. Λίγο πριν οι δύο ομάδες κατευθυνθούν στα αποδυτήρια, ο Πέπε θα μπορούσε να βάλει την Ρεάλ μπροστά στο σκορ, αλλά η κεφαλιά του σταμάτησε στο δοκάρι του εμβρόντητου Πίντο, στην σπουδαιότερη ευκαιρία του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο.

Στην επανάληψη το σκηνικό άλλαξε. Η Ρεάλ έχασε την φρεσκάδα της, η Μπαρτσελόνα ανέβασε στροφές και το παιχνίδι εξελίχθηκε όπως το περιμέναμε πριν την έναρξή του. Δηλαδή με την Μπάρτσα να επιτίθεται κατά κύματα και την Ρεάλ να προσπαθεί να αναχαιτίσει. Οι ευκαιρίες ήρθαν για τους Καταλανούς, αλλά ο Κασίγιας σε δύο περιπτώσεις σταμάτησε τον Μέσι και τον Πέδρο. Η Βασίλισσα περιοριζόμενη σε καθαρά παθητικό ρόλο, πέρασε το κέντρο για πρώτη φορά μετά το 85’! Ακόμη και έτσι όμως οι Μαδριλένοι κατόρθωσαν να οδηγήσουν στο έξτρα 30λεπτο τον μεγάλο τελικό.

Εκεί το συγκρότημα του Ζοζέ Μουρίνιο αναδιοργανώθηκε και άρχισε να ισορροπεί την αναμέτρηση. Αντίθετα η Μπαρτσελόνα υποχωρούσε, δείχνοντας να ξεμένει από δυνάμεις. Οι ρυθμοί των πρωταθλητών έπεσαν και ο Ρονάλντο προειδοποίησε στο 98’ με δυνατό σουτ το οποίο πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο Πορτογάλος όμως έξι λεπτά μετά δεν συγχώρεσε ξανά και με ένα εκπληκτικό κατακόρυφο άλμα, αξιοποίησε την σέντρα του Ντι Μαρία στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Πίντο. Ο Γκουαρντιόλα βλέποντας ότι η ομάδα του είναι ένα βήμα πριν την παράδοση, έκανε μαζεμένες δύο αλλαγές. Ήταν αργά όμως για να αντιστρέψει την κατάσταση. Η Ρεάλ με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία διατήρησε το προβάδισμα στα εναπομείναντα 15 λεπτά και μάλιστα θα μπορούσε να διπλασιάσει τις επιτυχίες της με τον Αντεπαγιόρ, αν σημάδευε σωστά στο 117’.

Το τελικό σφύριγμα βρήκε τους νικητές να πανηγυρίζουν και τον Μέσι να κοιτάζει αποσβολωμένος γύρω του… Ο Μουρίνιο πάντως αυτή τη φορά απέφυγε τους έξαλλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων του, μάλλον διότι σκέφτεται τους δύο ημιτελικούς που ακολουθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο ξανά την Μπαρτσελόνα, και οι οποίοι αποτελούν την πραγματικά μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο και την Βασίλισσα. Όπως και να έχει η ιστορία ξαναγράφεται στο χρώμα των Γκαλάκτικος, οι οποίοι μετά από 18 ολόκληρα χρόνια έφθασαν τις 18 κατακτήσεις Copa Del Rey.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Πίντο, Αντριάνο (119' Mάξγουελ), Πικέ, Μαστσεράνο, Ντάνι Άλβες, Μπουσκέτς (108' Κεϊτά), Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Πέδρο, Βίγια (106' Αφελάι)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζοζέ Μουρίνιο): Κασίγιας, Μαρσέλο, Καρβάλιο (119' Γκαράι), Ράμος, Αρμπελόα, Πέπε, Τσάμπι Αλόνσο, Κεντίρα (103' Γκρανέρο), Εζίλ (70' Αντεμπαγιόρ), Ντι Μαρία, Ρονάλντο

Πηγή: exedrasports.gr