Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ρευστό και δύσκολο τοπ-16

Η ρευστή κατάσταση της φετινής Ευρωλίγκας ενδεχομένως να ακυρώνει το πλεονέκτημα της πρωτιάς στη κανονική περίοδο για ΠΑΟ και Ολυμπιακό, που έκαναν πάντως το καθήκον τους στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Τα γκρουπ δυναμικότητας, οι πέντε ισπανικές ομάδες και η πιθανή αντίπαλος Μπαρτσελόνα.

Οι δυο ελληνικές ομάδες, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, έκαναν το καθήκον τους σε αυτή την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. Πήραν, δηλαδή, την πρώτη θέση των ομίλων τους και ετοιμάζονται, πλέον, για την επόμενη φάση. Το τοπ-16 ξεκινάει στις 19 Ιανουαρίου, αφού πρώτα στις 4 του πρώτου μήνα του 2011 θα γίνει στη Βαρκελώνη η κλήρωση των τεσσάρων ομίλων της δεύτερης φάσης. Της πιο ουσιαστικής. Εκείνης που οδηγεί στα πλέι-οφ και μετά στο φάιναλ-φορ.

Παίρνοντας την πρώτη θέση στους ομίλους τους, οι δυο "αιώνιοι" εξασφάλισαν ότι δεν θα έχουν αντιπάλους στο τοπ-16, δυο από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες, αυτή την εποχή, στην Ευρωλίγκα. Τη Μακάμπι του αναγεννημένου Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, που έχει και το καλύτερο ρεκόρ απ' όλους (9-1) και την Σιένα που ... έβαλε από κάτω την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα.

Η ρευστή κατάσταση, ωστόσο, στην Ευρωλίγκα και η πρόκριση των πέντε ισπανικών ομάδων στο τοπ-16, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή των δυο ομάδων μας στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Πρώτα απ' όλα οι πέντε ισπανικές ομάδες αναιρούν τον έναν από τους δυο περιοριστικούς όρους που υπάρχουν στην κλήρωση. Να υπάρχουν, δηλαδή, δυο ομάδες από την ίδια χώρα στον ίδιο όμιλο του τοπ-16.

Ο άλλος παραμένει ενεργός και λέει ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντίπαλοι ομάδες που έπαιξαν στο ίδιο γκρουπ της κανονικής περιόδου. Άρα, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίξει με Ρεάλ, Μάλαγα και Ρόμα και ο Παναθηναϊκός με Ολύμπια Λιουμπλιάνας, Εφές Πίλσεν και Βαλένθια.

Όλα τ' άλλα είναι ρευστά και προφανώς μπορεί να τους έρθει ακόμη και μια... Μπαρτσελόνα, που είτε από λάθος προετοιμασία, είτε από τους τραυματισμούς που την ταλαιπώρησαν είναι μια πιθανή αντίπαλος και των δυο στο τοπ-16. Την Μπάρτσα, ως αντίπαλο δεν τη θέλει κανείς στο ποδόσφαιρο. Κάτι ανάλογο ισχύει και στο μπάσκετ, καθώς οι Καταλανοί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου θα έχουν και τον Πιτ Μάικλ και τον Γιάκα Λάκοβιτς που είναι τραυματίες, ενώ ήδη έχουν ενισχυθεί και από τον Άλαν Άντερσον, ο οποίος πέρσι είχε κάνει μια καλή χρονιά φορώντας τη φανέλα της Μακάμπι. Και μη ξεχνάτε ότι η Μπαρτσελόνα είναι η οικοδέσποινα του φετινού φάιναλ-φορ που θα γίνει στο αχανές Παλαού Σαν Τζόρντι της Βαρκελώνης.

Πιθανή αντίπαλος και για τους δυο είναι και η Λιέτουβος Ρίτας. Έχει καμιά σημασία; Φυσικά. Εκεί παίζει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Όπως τελείωσε η φετινή κανονική περίοδος, τα γκρουπ δυναμικότητας εν όψει του τοπ-16 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πρώτο γκρουπ: Μακάμπι, Ολυμπιακός, Σιένα, ΠΑΟ
  • Δεύτερο γκρουπ: Κάχα Λαμποράλ, Ρεάλ, Ούλκερ, Ολύμπια
  • Τρίτο γκρουπ: Ζαλγκίρις, Μάλαγα, Μπαρτσελόνα, Εφές Πίλσεν
  • Τέταρτο γκρουπ: Παρτίζαν, Ρόμα, Λιέτουβος Ρίτας, Βαλένθια

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπαίνουν επικεφαλής στους τέσσερις καινούργιους ομίλους των τεσσάρων ομάδων που θα παίξουν έξι ματς από 19 Ιανουαρίου ως 3 Μαρτίου. Οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου πάνε στα πλέι-οφ (22 Μαρτίου-16 Απριλίου). Οι ομάδες που κατακτούν την πρώτη θέση έχουν πλεονέκτημα έδρας σε μια σειρά 5 αγώνων (2 εντός, 2 εκτός, 1 εντός) με όριο πρόκρισης τις 3 νίκες. Οι τέσσερις που θα πάρουν την πρόκριση πάνε στο φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης (6-8 Μαΐου).

Για την κλήρωση έχει σημασία ποιος θα κληρωθεί ως πρώτος επικεφαλής. Αυτός θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες κλήρωσης, καθώς όσο προχωράει η διαδικασία της κλήρωσης είναι προφανές ότι γίνεται ορισμός...

Άρα πρέπει να είναι καλύτεροι...

Όλα αυτά σημαίνουν ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πρέπει να δείξουν στο τοπ-16 το καλύτερό τους πρόσωπο. Να είναι έτοιμοι σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο, ώστε να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες.

Ανεξάρτητα, αν στη κανονική περίοδο έκαναν αυτό που έπρεπε, αμφότερες οι ομάδες χρειάζεται να ρυθμίσουν κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του παιχνιδιού τους. Ο Παναθηναϊκός πάντως θα μετράει μια απουσία μέσα στη ρακέτα καθώς ο Άλεξ Μάριτς έχει τεθεί νοκ-άουτ ως τον Απρίλιο.

Και μια λεπτομέρεια εξίσου σημαντική. Πριν μπουν στη μάχη του τοπ-16, ΠΑΟ και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά, φέτος, τα ξίφη τους. Στο ΟΑΚΑ στις 12 Ιανουαρίου...


Πηγή : Sport24.gr