Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Όχι άλλα ψέματα κύριοι πράσινοι μέτοχοι!

Ευθύνες για το διαφαινόμενο αδιέξοδο έχουν όλοι οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού. Άλλου είδους και διαφορετικού μεγέθους ο καθένας, αλλά ευθύνες έχουν. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Νικόλας Πατέρας και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης με τις επιλογές, τις παραλήψεις τους και τις ενέργειές τους έφεραν τον Παναθηναϊκό εδώ που είναι σήμερα.

Γράφει ο Μιχάλης Τσόχος




Οι μεγάλες ευθύνες του Βγενόπουλου

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος για μία ακόμη φορά μας ενημέρωσε ότι αποχωρεί οριστικά και αμετάκλητα από τον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος άνθρωπος που διοχέτευε στον Τύπο πριν από 15 μέρες τα μεγάλα σχέδιά του για τον Παναθηναϊκό του οποίου το πλειοψηφικό πακέτο θα αποκτούσε. Ο κύριος που είπε την ιστορική φράση, ''όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς'' έσπευσε πρώτος να πηδήξει από το καράβι, τώρα που ήρθαν τα δύσκολα. Ο ίδιος άνθρωπος που τώρα λέει στα μούτρα των εκατομμυρίων πράσινων καρδιών, ότι όχι μόνο τις παρατάει, αλλά ότι δεν πρόκειται να τους εξηγήσει και τους λόγους. Ο άνθρωπος που έβγαλε χιλιάδες οπαδούς του ΠΑΟ στους δρόμους για να… απαλλαχτεί ο Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, δεν προδίδει απλώς αυτόν τον κόσμο, αλλά του λέει κατάμουτρα ότι τον έχει γραμμένο στα παλιότερα των υποδημάτων του.

Αυτός είναι ο μεγάλος εγγυητής της πράσινης ενότητας, αυτός που δεν σέβεται στο ελάχιστο ούτε τους οπαδούς της ομάδας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για έναν παράγοντα που συμπεριφέρθηκε σαν ένας κοινός τυχοδιώκτης είναι περιττό. Οι δικές του ευθύνες είναι μεγαλύτερες όλων και δεν τον απαλλάσσουν από αυτές όσα εκατομμύρια και αν έβαλε στα ταμεία του ΠΑΟ.

Το λάθος του Νικόλα Πατέρα

Η προεδρία του Παναθηναϊκού είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση για να της συμπεριφέρεται ο οποιοσδήποτε σαν λερωμένο πουκάμισο που το αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Μέσα σε έξι μήνες ο Νικόλας Πατέρας έχει κάνει το μένω, φεύγω, επιστρέφω και ξαναφεύγω, σε δρομολόγιο Παγκράτι – Κολιάτσου. Με συμπεριφορά μικρού παιδιού, που αν δεν του κάνουν όλα τα χατίρια και αν όλα δεν είναι ρόδινα φεύγει, αλλά επιστρέφει μόλις του πουν ''εντάξει ότι θες'', και ξαναφεύγει μόλις του χαλάσουν το πρώτο χατίρι, δεν διοικείται όχι ο Παναθηναϊκός, αλλά ούτε καφενείο. Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Αν όπως λέει ο κύριος Πατέρας υπάρχουν 18 εκατ. ευρώ, λεφτά για μεταγραφές, και πληρωμένοι όλοι οι παίκτες μέχρι κεραίας, τι ακριβώς τον διώχνει από τον ΠΑΟ…

Τα διακόσια τσογλάνια που μπήκαν στο γήπεδο, οι πενήντα που έριξαν μπουκάλια από τα επίσημα, ή οι υπόλοιποι μέτοχοι που έχουν φροντίσει να έχουν πληρωμένους όλους τους παίκτες στο ακέραιο και του έχουν δώσει και στα ταμεία της ΠΑΕ 18 εκατ. ευρώ να τα κάνει ό,τι γουστάρει. Για 200 νοματαίους, που υπάρχουν σε κάθε ομάδα, αφήνει την προεδρία της ΠΑΕ;

Όχι βέβαια. Ο Πατέρας αφήνει την ομάδα γιατί βλέπει ότι τα δύσκολα τώρα έρχονται. Αν οι μέτοχοι χρειάστηκε να βάλουν φέτος 18 εκατ. ευρώ, του χρόνου αν δεν υπάρχει Τσάμπιονς Λιγκ θα πρέπει να βάλουν 38 εκατ. ευρώ. Ποιος όμως θα τα βάλει αυτά;

Ο Πατέρας κατάλαβε ότι δεν θα τα βάλει κανείς και ότι θα πρέπει να αρχίσει η εποχή της λιτότητας και όχι της αλόγιστης σπατάλης, όπως συνέβαινε τα δύο τελευταία χρόνια. Και επειδή ο Πατέρας έμαθε στα εύκολα, και όχι στα δύσκολα, την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Και είναι κρίμα γιατί και αυτός δεν λέει την αλήθεια στον κόσμο του Παναθηναϊκού, παρά φεύγει και του λέει ότι όλα είναι καλά. Η ομάδα μια χαρά, το ταμείο γεμάτο με 18 εκατ. ευρώ και μοναδικό πρόβλημα οι 200 που τα σπάνε. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα του ΠΑΟ. Κρίμα ένας άνθρωπος, που αν μη τι άλλο ήθελε να είναι ντόμπρος απέναντι στους οπαδούς του ΠΑΟ, να φεύγει και να μην τους λέει την αλήθεια. Το τι λάθος επιλογές έκανε είναι μία μεγάλη κουβέντα, αλλά μικρότερης σημασίας μπροστά στην νέα αποχώρησή του χωρίς επαρκείς δικαιολογίες.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έλυσε το πρόβλημα

Και ερχόμαστε και στις ευθύνες του πραγματικού ιδιοκτήτη της ΠΑΕ. Θεωρητικά επειδή ακριβώς είναι το πραγματικό αφεντικό έχει τις μεγαλύτερες. Πρώτον, γιατί με τις επιλογές του, τα χρόνια πριν εμφανιστούν ο Πατέρας και ο Βγενόπουλος, έφερε τον ΠΑΟ στην ανυποληψία και… αναγκάστηκε, λόγω αυτών των επιλογών με το έτσι θέλω, να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βγενόπουλο και τον Πατέρα.

Δεύτερον, γιατί ενώ κατάλαβε ''τι εστί Βγενόπουλος'' και το είπε δημόσια αρκετές φορές το περασμένο καλοκαίρι, εν τέλει αποφάσισε σε αυτόν τον άνθρωπο να συμφωνήσει να δώσει τον Παναθηναϊκό και -μάλιστα επί της ουσίας- άνευ όρων. Και εν τέλει, ενώ ήξερε ότι οι πιθανότητες ο Βγενόπουλος να κάνει πίσω, για μία ακόμη φορά, ήταν πολλές, του άφησε ''εν λευκώ'' την ομάδα. Τώρα, λοιπόν, καλείται να βγάλει πάλι το φίδι από την τρύπα. Και με τρόπο που θα του στοιχίσει ο κούκος αηδόνι.

Διότι, η οικογένεια Βαρδινογιάννη να αφήσει τον Παναθηναϊκό να καταλήξει στο Πρωτοδικείο είναι μία πιθανότητα που στο στοίχημα δεν παίζεται. Βεβαίως, τώρα, ο κόσμος του ΠΑΟ καταλαβαίνει, ποιοι είναι Παναθηναϊκοί και ποιοι περαστικοί, αλλά αυτό είναι ένα μικρό όφελος για τον Τζίγκερ μπροστά στην κατάσταση που παραλαμβάνει. Έχει την μικρότερη ευθύνη για τις επιλογές που οδήγησαν σε αυτό το χάλι, αλλά έχει τις μεγαλύτερες, για το ότι ως ιδιοκτήτης θέλησε να ξεμπλέξει από τον Παναθηναϊκό, αφήνοντάς τον σε ανθρώπους που ήξερε ότι θα τον μπλέξουν. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει με δηλώσεις του και επιστολές του περιγράψει μέχρι κεραίας το φαινόμενο Βγενόπουλος, και όμως, σε αυτόν πήγε να δώσει τον ΠΑΟ.

Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να λουστεί, έστω και αν δεν φταίει, μία ακόμη λανθασμένη επιλογή του. Και επειδή όλοι θα αναρωτηθούν, τι να έκανε όταν όλοι ήταν υπέρ του Βγενόπουλου και όταν όλοι τον πίεζαν για να δώσει τον ΠΑΟ απειλώντας θεούς και δαίμονες, ας μου πουν, τώρα, όλοι αυτοί, τι θα κάνει ο Τζίγκερ, που όλα όσα έλεγε βγήκαν αληθινά και ο Παναθηναϊκός παραμένει στα δικά του χέρια;

Διότι, πλέον και ο Παναθηναϊκός δεν βγήκε από το αδιέξοδο, και ο ίδιος έχει μία πιο... καυτή πατάτα από ποτέ στα χέρια του. Το τι θέλει ο όχλος και ο Τύπος, ή μερίδα του Τύπου, δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό ή δεν σημαίνει ότι είναι και αυτό που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ και μάλιστα του Παναθηναϊκού. Αυτοί που ούρλιαζαν ''Τζίγκερ πούλα'' είναι αυτοί που τώρα θα ουρλιάζουν ''προδότη Βγενόπουλε''. Με τη διαφορά ότι από σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος φεύγει για διακοπές και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ψάχνει για πρόεδρο και μεταγραφές.


Πηγή : Sport-fm.gr