Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το... λίφτινγκ του «Ντούντα»

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του για την επικράτηση του Ολυμπιακού στο Βέλγιο και τις πέντε αλλαγές που έκανε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μεταμορφώνοντας τους «ερυθρόλευκους».

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα του Ολυμπιακού στα τελευταία παιχνίδια και γι’ αυτό το βράδυ της Δευτέρας στο Βέλγιο ανακάτεψε την τράπουλα αρκετά, ώστε να στείλει ένα μήνυμα στους παίκτες του, αλλά και βοήθησε την ομάδα του να βρει τον δρόμο για να πάρει τη νίκη που ήταν απαραίτητη, ώστε να εξαρτάται μόνο από την δικιά του απόδοση η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο. Οι αλλαγές του Ίβκοβιτς, πέρα από τους δύο βαθμούς απέναντι στην Σαρελρουά, έδωσαν στους παίκτες να καταλάβουν ότι ο χρόνος συμμετοχής τους δεν είναι δεδομένος και πως θα πρέπει να τον κερδίζουν με την απόδοση τους κάθε φορά που πατάνε στο παρκέ.

Ποιες ήταν οι αλλαγές του «Ντούντα»;

Α) Ξεκίνησε μια διαφορετική πεντάδα σε σχέση με την κλασική (Τεόντοσιτς, Σπανούλης, Παπανικολάου, Νίλσεν, Νεστέροβιτς). Κράτησε τα δύο γκαρντ, αλλά χρησιμοποίησε στο τρία τον Κέσελ και στο πέντε τον Μπουρούση, ενώ στην θέση του τραυματία Νίλσεν ξεκίνησε ο Μαυροκεφαλίδης.

Β) Επαιξε για αρκετή ώρα με τους Σπανούλη, Τεόντοσιτς, αλλά χωρίς να επιμένει να βρίσκονται ταυτόχρονα πάνω στο παρκέ. Αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα διότι οι δύο ταλαντούχοι γκαρντ δεν συνεργάζονται ακόμη στον βαθμό που θα είναι ικανοποιημένος ο Σέρβος τεχνικός, αλλά και για να υπάρχει πάντα στην πεντάδα ένας δημιουργικός περιφερειακός, ώστε να μειωθούν τα νεκρά διαστήματα στην απόδοση της ομάδας.

Γ) Αναβάθμισε τον ρόλο του Χαλπερίν, ο οποίος ουσιαστικά πήρε την θέση του Τζαμόντ Γκόρντον. Ο αμερικανός είναι φιλότιμος και παίζει πάντα για την ομάδα, αλλά δεν έχει μπορέσει να βοηθήσει τον Ολυμπιακό ταυτόχρονα σε άμυνα και επίθεση. Η αφλογιστία του αμερικανού συν τα εύκολα λάθη στα οποία υποκύπτει, ώθησαν τον Ιβκοβιτς να εμπιστευτεί τον Γιοτάμ, ο οποίος κάθε φορά που έχει την ευκαιρία δείχνει πόσο ποιοτικός είναι. Με τους Βέλγους ήταν ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού (έκανε καλή δουλειά πάνω σε Μάλετ και Γκομίζ) ενώ είχε και 7 πόντους με 3 (!) σουτ (2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο).

Δ) Η άμυνα του Ολυμπιακού πάνω στην μπάλα έχει πολύ πιεστική με όλους τους παίκτες να προσπαθούν πολύ δυνατά. Αυτή την φορά ακόμη και παιδιά που έχουν στο μυαλό τους πρώτα την επίθεση, μπήκαν στο γήπεδο με διάθεση πρώτα να παίξουν άμυνα και μετά να ψάξουν το σκορ.

Ε) Στην επίθεση ο Ιβκοβιτς έβαλε δύο καινούριες φάσεις που έδωσαν την ευκαιρία στους ψηλούς και τον Παπαλουκά να πιάσουν την μπάλα περισσότερες φορές με πλάτη στο καλάθι και να προσπαθήσουν από αυτό το σημείο να δημιουργήσουν ρήγμα. Η τακτική πέτυχε, καθώς η Σαρλερουά από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσε να αμυνθεί ούτε μέσα στη ρακέτα, αλλά ούτε και στα pick n’ roll.

O Ολυμπιακός μετά το… λίφτινγκ που επιχείρησε ο Ιβκοβιτς πέτυχε δύο βασικά πράγματα:
1) Η ομάδα του παρουσιάστηκε ανανεωμένη στο παρκέ με τους παίκτες αποφασισμένους να κάνουν την δουλειά, με φρέσκα πόδια και διάθεση να βγάλει όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται.

2) Κατάφερε να ελέγξει το παιχνίδι τόσο στο ξεκίνημα του, όσο και στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, δύο χρονικά σημεία όπου παραδοσιακά ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται να παρουσιαστεί συγκεντρωμένος και όπου είχε πρόβλημα τόσο στο Μπάμπεργκ, όσο και σε Μαδρίτη – Μάλαγα.
Σε ατομικό επίπεδο ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν εκείνος που ξεχώρισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο ψηλός του Ολυμπιακού είχε πιάσει μέσα σε λιγότερο από εννέα λεπτά αξιολόγηση …18, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν ένας παίκτης αγωνιστεί 30 λεπτά και τα πάει καλά! Ο Μπουρούσης με τα 3/3 τρίποντα και τα 3/3 δίποντα βοήθησε τους ερυθρόλευκους να ξεφύγουν από νωρίς και να δώσουν στην Σαρλερουά να καταλάβει ότι δεν είχε τύχη. Στη συνέχεια ο Καρδιτσιώτης σέντερ φορτώθηκε με φάουλ και δεν μπόρεσε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, αλλά είχε κάνει την δουλειά του με το παραπάνω.

Οι Τεόντοσιτς και Σπανούλης ακολούθησαν τον Μπουρούση σε απόδοση. Το δίδυμο των γκαρντ πέτυχε μαζί 34 πόντους και προσπάθησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δει ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι έπαιξαν πιο απελευθερωμένα όταν ήταν μόνοι τους πάνω στο παρκέ, ιδέα με την οποία έχει αρχίσει να συμβιβάζεται και ο Ιβκοβιτς. Στο τέλος της σεζόν βέβαια, όταν θα κρίνονται οι τίτλοι, θα πρέπει να παίζουν μαζί, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σιγά-σιγά. Προς το παρόν το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό είναι να βρει ποια ζευγάρια αποδίδουν καλύτερα. Φαίνεται ότι προκρίνεται η ιδέα να παίζουν μαζί ο Τεόντοσιτς με τον Παπαλουκά και ο Σπανούλης με τον Χαλπερίν, τουλάχιστον μέχρι να συνέλθει ο Τζαμόντ Γκόρντον.
Στο ματς με την Σαρλερουά δεν έκαναν κάτι το ιδιαίτερο οι τέσσερις παίκτες που καλύπτουν τις θέσεις 3 και 4. Ο Κέσελ ξεκίνησε, αλλά τελικά έπαιξε το συνηθισμένο του δεκάλεπτο, διότι δεν του βγήκε το ματς, ενώ ο Παπανικολάου φάνηκε καλύτερος από τον πάγκο σε σχέση με την εικόνα που έχει όταν ξεκινάει βασικός. Ο Μαυροκεφαλίδης συνεχίσει να ψάχνει ένα εκτός έδρας παιχνίδι όπου θα παίξει καλά, για να κάνει την αρχή, ενώ αυτή την φορά δεν διακρίθηκε ο Ερσεκ, παρά το ότι έπαιξε αρκετά και προσπάθησε πολύ.

Ο Ολυμπιακός είχε δύο αρνητικά διαστήματα στο παιχνίδι του. Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου και ενώ είχε προηγηθεί με 12-23 επέτρεψε στους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν σε 29-29. Ο κύριος λόγος που άλλαξε η εικόνα ήταν τα λάθη του Ολυμπιακού στην επίθεση που έδωσαν ευκαιρίες στους Βέλγους να σκοράρουν χωρίς πίεση στην μπάλα. Ανάλογη κατάσταση δημιουργήθηκε και κάποια λεπτά στο τέλος του αγώνα όταν το 80-54 υπέρ της ελληνικής ομάδας διαμορφώθηκε σε 80-67 με την λήξη. Τα νεκρά διαστήματα ασφαλώς και είναι πρόβλημα, διότι σε ένα μεγάλο ματς και απέναντι σε αντιπάλους που πιέζουν επί 40 λεπτά, κάτι τέτοιο μπορεί να κρίνει τον νικητή. Απέναντι στην Σαρλερουά, πάντως, τα κενά στην συγκέντρωση των ερυθρολεύκων ήταν λιγότερα από κάθε άλλη φορά, καθώς έκαναν πιθανότατα την καλύτερη τους φετινή εμφάνιση και έδειξαν να συνέρχονται από τα μέτρια επίπεδα απόδοσης των τελευταίων αγώνων.

Οι ερυθρόλευκοι, πλέον, χρειάζονται νίκη με ένα πόντο απέναντι στην Ρόμα στο ΣΕΦ στις 23 Δεκεμβρίου, για να πάρουν και μαθηματικά την πρώτη θέση στον όμιλο τους, γεγονός που συνιστά επιτυχία, ειδικά από την στιγμή που έκαναν τρεις ήττες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα…

Επίλογος: Η Σαρλερουά είναι μια μέτρια ομάδα με κοινό που πρέπει να το βάλουν στη γυάλα και να το εξετάσουν προσεκτικά! Η εικόνα του αγώνα έκανε τον κάθε Ελληνα να αναρωτιέται πως είναι δυνατό να διασύρθηκε στο ίδιο γήπεδο η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και να απορεί με τη νοοτροπία και τη λογική των Βέλγων φιλάθλων. Η ομάδα τους αποκλείστηκε από τους 16 και εκείνοι έμειναν όρθιοι μετά τη λήξη του αγώνα να χειροκροτούν και να αποθεώνουν τους παίκτες και τον προπονητή. Δεν ανησυχούμε, διότι προφανώς τέτοιες ξενέρωτες εικόνες δεν πρόκειται να τις δούμε ποτέ στην Ελλάδα. ..


Πηγή : Gazzetta.gr