Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία ευκαιρία με Πατέρα!

Ο Νικόλας Βασιλαράς μέσα από το blog του στο gazzetta.gr εξηγεί τους λόγους που ο Νικόλας Πατέρας είναι ένα βήμα από την αποχώρηση και προβλέπει την... επόμενη ημέρα στον Παναθηναϊκό!

Όταν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής «σήκωσα» στo leoforos.gr την είδηση για τις σκέψεις παραίτησης του Πατέρα και τι δεν άκουσα ως πρώτες αντιδράσεις.

Λες και είχα καμιά διάθεση δηλαδή να κάνω μεσημεριάτικα άνω – κάτω την ομάδα με ψέματα και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Με… ΑΡΔιές όπως μου γράφατε κάποιοι.


Δυστυχώς (για τον Παναθηναϊκό, βάσει της εξέλιξης) πριν γράψω τέτοιου είδους θέματα, τα τσεκάρω μέχρι εκεί που δεν πάει και όχι διαρρέοντας πληροφορίες καφενείου.


Η δήλωση του Νικόλα Πατέρα αρκετές ώρες αργότερα και κυρίως η ατάκα «θεωρώ ότι δεν έχει ούτε λογική ούτε νόημα να συνεχίσω να ασκώ καθήκοντα Προέδρου», δείχνει ξεκάθαρα ότι όντως η ιδέα της παραίτησης στριφογύριζε (και παραμένει) στο μυαλό του όσο ποτέ.


Ρωτάτε πολλοί για τους λόγους που θέλει να φύγει, αλλά και για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Στο πρώτο έχω απάντηση, στο δεύτερο νομίζω πως ακόμη δεν το γνωρίζει στο 100% ούτε και ο ίδιος.


Καταρχήν δεν είναι ένας ο λόγος που φτάσαμε ως εδώ. Αν ήταν μόνο ένας, θα τον έβρισκες και θα τον έκοβες από τη ρίζα. Εδώ μιλάμε για συνδυασμούς γεγονότων. Και το γράφω αυτό για την ευκολία με την οποία κάποιοι μπορεί να πουν ότι οι οργανωμένοι «τρώνε» τον Πατέρα.


Καταρχήν στη δήλωσή του ο πρόεδρος δεν διαχωρίζει τον κόσμο και σωστά κάνει. Και από τα επίσημα, εκεί που οι μισοί μπαίνουν τζάμπα με πρόσκληση έφευγαν μπουκάλια αλλά και από τις απέναντι κεντρικές θύρες στο δεκάλεπτο σφύριζαν τον Κατσουράνη όταν γυρνούσε τη μπάλα πίσω. Γι’ αυτό και κανείς - γενικώς - δεν πρέπει να διαχωρίζει τον κόσμο.


Δεν ήταν οργανωμένοι αυτοί που την ώρα που αποχωρούσε ο Πατέρας του φώναζαν «λαμόγιο σήκω φύγε, μας διέλυσες», ούτε αυτοί που (τον) μούντζωναν στα φανάρια από την Κηφισίας ως το Κολωνάκι. Οι οπαδοί λοιπόν (γενικώς) είναι ένας από τους λόγους.


Διότι ο Πατέρας αυτό που κατάφερε πέρυσι να εξασφαλίσει στους ποδοσφαιριστές είναι πως θα παίζουν σε καθεστώς… κανονικής πίεσης. Ότι δεν θα υπάρχουν αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν, αυτά που γίνονταν στην τελική μετά από ένα σωρό άτιτλες χρονιές και όχι έπειτα από ένα νταμπλ και ένα «περίεργο» καλοκαίρι που μεσολάβησε.


Πάμε παρακάτω: Εννοείται πως ο Πατέρας δεν θεωρεί άμοιρους ευθυνών τους ποδοσφαιριστές. Όταν πριν το ματς πηγαίνει ο Αντωνίου και τους λέει «είδατε τι έγινε στη Λίγκα, κανονίστε να παίξετε και για τον πρόεδρο» και παίζουν… πασούλες μετά το 0-1 τι να σκεφτεί δηλαδή; Όταν τους κάνει και το τελευταίο χατίρι και αυτοί σέρνονται προκλητικά, τι να δικαιολογήσει και ποιον;


Ξέρω πως τις πρώτες μέρες που ο Πατέρας επέστρεψε στην προεδρία δεν ήταν το ίδιο ζεστός με το παρελθόν. Δεν άργησε όμως να «φτιαχτεί» μέχρι εκεί που δεν πάει (βοήθησαν σε αυτό και οι συνεχείς προκλήσεις του Μαρινάκη) και ειδικά τον τελευταίο μήνα νομίζω πως παίζει στο μάξιμουμ σε όλα τα επίπεδα.


Εφόσον λοιπόν βλέπει ότι ο ίδιος αποδίδει στο 100% και το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκο, δεν υπάρχει λόγος να μείνει άλλο. Και δεν το λέει εγωιστικά, ούτε περιμένει να τον παρακαλέσει κανένας. Ξέρει ότι μπορεί να φταίει και ο ίδιος και δεν το κρύβει μιλώντας στους δικούς του ανθρώπους, άσχετα αν δεν βλέπει τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει.


Για το θέμα της ενότητας επίσης νομίζω πως δεν χρειάζεται να σταθούμε και πολύ. Αρκεί κανείς να μεταφράσει τις «φωνές» που υπάρχουν δεξιά και αριστερά και που μόνο «αθώες» δεν είναι και θα καταλάβει κανείς πόσο πόνεσε η επιστροφή του διδύμου (Πατέρα – Βγενό). Και δεν αναφέρομαι στον Βαρδινογιάννη.


Ο τελευταίος άλλωστε νομίζω ότι στην παρούσα φάση πρέπει να είναι από τους πιο προβληματισμένους στον Παναθηναϊκό, διότι ξέρει καλά τι μπορεί να (ξανά) συμβεί και δεν θέλει ούτε καν να το σκέφτεται. Ο χειρότερός του εφιάλτης θα είναι να το ξαναγυρίσει πίσω αυτό που θέλει να ξεφορτωθεί.


Ο Πατέρας λοιπόν έριξε την τελευταία του προειδοποιητική βολή. Είναι σαν να πέταξε στον αέρα ένα νόμισμα και περιμένουμε να δούμε που θα κάτσει. Δεν είναι επικοινωνιακό τρικ, ούτε αντιδράσεις μετράει. Το ξενέρωμά του είναι δεδομένο και δεν κρύβεται με τίποτα. Είναι μαχητής, δεν έχει μάθει να χάνει, ούτε να λακίζει, αλλά θέλει να δει πραγματικές συνθήκες ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ. Πράξεις και όχι λόγια.


Αυτού του είδους οι συμπεριφορές (όλων) δεν είναι αποδεκτές σε ομάδες που ο ίδιος διοικεί και δεν έχει λόγο να συνεχίζει έτσι. Παίρνει το καπέλο του και φεύγει, ξέροντας ότι και ο ίδιος θα έχει προσωπικό κόστος από αυτή την ιστορία αλλά δεν το λογαριάζει. Ήδη κάποιοι Παναθηναϊκοί (;) εξακολουθούν να ξεστομίζουν απίστευτες φράσεις, λες και μιλάνε για τον Κόκκαλη, τον Μαρινάκη ή τον... Κωνσταντόπουλο (που να βρίσκεται αυτή η ψυχή;)!


Θα αναρωτηθεί κανείς πότε μπορούμε να δούμε αντιδράσεις - συσπείρωσης αφού ακολουθεί το ματς με τα Τρίκαλα και στη συνέχεια οι παίκτες θα φύγουν σε πολυήμερες (άλλο κι αυτό) διακοπές. Μα ήδη κάποια πράγματα άρχισαν να λειτουργούν, ήδη το (ηλεκτρό) σοκ είναι μεγάλο.


Ο Πατέρας στη διάρκεια της ημέρας μίλησε αρκετές φορές με τον Τζίγκερ και τον Βγενόπουλο και για να το πω λαϊκά λέγεται πως αμφότεροι την έχουν «ακούσει» για τα καλά. Με το που τελείωσε η προπόνηση υπήρξαν παίκτες που έψαξαν στο κινητό τον Πατέρα για να δεσμευτούν ότι θα βάλουν «πλάτη» ως εκεί που δεν πάει.


Οι οργανωμένοι, στη συνέλευση που είχαν στον Τάφο του Ινδού μόλις πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις ξεκαθάριζαν πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γυρίσει ο Παναθηναϊκός στα παλιά και δεν πρόκειται να διώξουν, αυτόν που με τεράστιες δικές τους προσπάθειες έφεραν πίσω. Αρα;


Αρα, οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και τα πάντα βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί. Ο Πατέρας επιχειρεί με μια κίνηση με απίστευτο ρίσκο να σφίξουν οι κώλοι. Ειδάλλως αποχωρεί χωρίς να λογαριάζει ακόμη κι αν του γυρίσει μπούμερανγκ και «χάσει» (και) τον κόσμο.


Προσωπικά βλέπω ότι (εδώ που έχει φτάσει) ο Παναθηναïκός μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από αυτή την κίνηση, αν υποθέσουμε πως ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Βλέπω όμως και κάτι άλλο. Ότι υπάρχει και ένας… τρίτος δρόμος, αυτός που έχω γράψει πολλάκις τις τελευταίες μέρες. Παίρνεις την ομάδα στα χέρια σου, χωρίς να πρέπει να κάνεις τον παραμικρό συμβιβασμό για να μην γίνεις κακός, την στήνεις όπως ΕΣΥ έχεις στο μυαλό σου και παίζεις μπάλα μόνος σου. Εσύ και… κάποια εκατομμύρια οπαδοί που έχουν δείξει τι πραγματικά θέλουν! Για να δούμε, τι θα δούμε λοιπόν...


Πηγή : Gazzetta.gr