Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παναθηναϊκός-Βαλένθια: 69-73

Τραγική εμφάνιση και ήττα από τη Βαλένθια με 69-73 γνώρισε ο Παναθηναϊκός στο 500ο του παιχνίδι στην Ευρωλίγκα. Οι "πράσινοι" έπεσαν στην παγίδα της ομάδας του Πέσιτς που έφυγε με το ροζ φύλλο από το ΟΑΚΑ και πλεόν τα πράγματα στον Όμιλο περιπλέκονται όσον αφορά στην κατάληψη της πρώτης θέσης.

Οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν στο πρώτο ημίχρονο και όταν επιτέλους στο τέλος της τρίτης περιόδου, έφτασαν σε ένα +9, δεν μπόρεσαν να το διατηρήσουν στην τελευταία περίοδο. Εκεί ο Ντε Κολό εξελίχθηκε σε "δήμιο" των Πρωταθλητών Ελλάδας, που δεν βρήκαν τρόπο να αντιμετωπίσουν την πολύ καλή άμυνα των Ισπανών.

Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ρομέιν Σάτο που σημείωσε 19 πόντους, αλλά η απόδοσή του δεν ήταν αρκετή, αφού οι υπόλοιποι περιφερειακοί όπως και όλη η ομάδα ήταν σε πολύ άσχημη μέρα επιθετικά. Ο Μάικ Μπατίστ προσέθεσε 9 πόντους και πήρε 10 ριμπάουντ, ο Περπέρογλου είχε 11 πόντους και ο Διαμαντίδης 10.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντε Κολό είχε 14 πόντους, ενώ οι Κλαβέρ και Σαβάνοβιτς προσέθεσαν από 12. Εντυπωσιακός ήταν και ο Ομάρ Κουκ που είχε 8 πόντους αλλά και 9 ασίστ!

Ο αγώνας

Στους Σάτο και Μπατίστ βασίστηκε ο Παναθηναϊκός με την έναρξη του αγώνα κι έτσι προηγήθηκε με 8-4 στο πεντάλεπτο. Η Βαλένθια πάντως ανέκαμψε και εκμεταλλευόμενη κάποια λάθη της ελληνικής ομάδας, κατάφερε με ηγέτη τον Κλαβέρ και όπλο την πιεστική άμυνα και τον αιφνιδιασμό να προσπεράσει με 11-9 (σερί 1-7). Το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς αλλά και οι αλλαγές στη φροντ λάιν, οδήγησαν στην ανάκαμψη με 4/4 βολές από Τσαρτσαρή-Βουγιούκα που έκαναν το 13-11.

Παρόλα αυτά πάντως, οι φιλοξενούμενοι δεν έχασαν τον έλεγχο του αγώνα, ή μάλλον αντίθετα οι "πράσινοι" συνέχισαν να μην είναι αποτελεσματικοί ούτε μέσω της ζώνης που χρησιμοποίησε ο Ομπράντοβιτς. Το ξέσπασμα των γηπεδούχων δεν ήρθε ούτε στα τελευταία 2 λεπτά της πρώτης περιόδου, αφού προηγήθηκαν μεν με 18-16 και 20-18 αλλά δεν κατάφεραν να ξεφύγουν με αποτέλεσμα το δεκάλεπτο να τελειώσει με σκορ 22-22.

Ο "υπνωτισμένος" Παναθηναϊκός

Η είσοδος του Καλάθη άλλαξε το ρυθμό για το "τριφύλλι" στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου. Ο Έλληνας γκαρντ σκόραρε και οργάνωσε άριστα με αποτέλεσμα να γίνει το σκορ 27-24. Η Βαλένθια αντιστάθηκε αλλά ο Νίκολας ήταν αυτός που έφερε μετά από πολλή ώρα στο +4 (32-28) τον Παναθηναϊκό. Η πιεστική άμυνα των Ισπανών πάντως απέδωσε στη συνέχεια και ο Μαρτίνεθ μείωσε εκ νέου στον πόντο (32-31) με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Κάπως έτσι, η ομάδα του Πέσιτς ανέκτησε το προβάδισμα και με τον Ντε Κολό να συμπληρώνει σερί 0-6 έκανε το 32-34. Η είσοδος του Φώτση στη θέση του Τσαρτσαρή δεν άλλαξε την κατάσταση για τον Παναθηναϊκό που περιόρισε μεν τη Βαλένθια, αλλά έβαζε πόντους... αγκομαχώντας. Κάπως έτσι έφτασε στο προβάδισμα με 39-37 του ημιχρόνου, στη διάρκεια του οποίου οι παίκτες του "τριφυλλιού" είχαν υπνωτιστεί από τον ρυθμό των φιλοξενούμενων.

Το μίνι ξέσπασμα και ο σούπερ Σάτο

Πολύ καλά μπήκε στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός, αφού ο Σάτο πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με τη βοήθεια του Περπέρογλου, οδήγησαν σε ένα 7-2 την ομάδα τους που προηγήθηκε για πρώτη φορά με 7 (46-39). Οι Σαβάνοβιτς, Λίστσουκ και Ντε Κολό όμως επανέφεραν στο ματς την Βαλένθια, που πίεσε εκ νέου και πλησίασε στους 3 (46-43).

Η είσοδος του Διαμαντίδη άλλαξε τα δεδομένα και η ομάδα του Ομπράντοβιτς έφτασε ξανά στο +5 (50-45). Ο ρυθμός των γηπεδούχων πάντως ήταν κακός, η περιφερειακοί -πλην του Σάτο- είχαν σιγήσει και κάπως έτσι η διαφορά έμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Η αμυντική προσπάθεια των παικτών του Παναθηναϊκού όμως, ανέτρεψε κάπως τη ροή του αγώνα και με τον Σάτο να είναι ηγέτης στην επίθεση, οι "πράσινοι" έκλεισαν με σερί 7-0 το τρίτο δεκάλεπτο, προηγούμενοι για πρώτη φορά με 9 πόντους (57-48).

Ανατροπή και ισπανική νίκη

Οι Ντε Κολό και Κλαβέρ έδωσαν ώθηση στη Βαλένθια, μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο και η ισπανική ομάδα μείωσε γρήγορα στους 4 (57-53). Ως τους 2 (57-55) μείωσαν οι φιλοξενούμενοι με την άμυνα της Βαλένθια να έχει κλείσει για τα καλά τον Παναθηναϊκό που δεν έβρισκε λύσεις. Ο Περπέρογλου ήταν αυτός που "ξεκόλλησε" την ομάδα του για το 59-55, αλλά ο Κλαβέρ μείωσε στον πόντο με τρίποντο.

Την τραγική εικόνα του Παναθηναϊκού στην επίθεση εκμεταλλεύθηκε η Βαλένθια, που κατάφερε να φτάσει στο προβάδισμα με 62-61 2 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Ο Φώτσης ήταν αυτός που "ξεκόλλησε" τον Παναθηναϊκό και με τρίποντο έκανε το 64-62, αλλά ο Ντε Κολό δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο Γάλλος άσος με 4 δικούς του πόντους (στον αιφνιδιασμό το πρώτο καλάθι), έδωσε προβάδισμα με 66-64 στην ομάδα του 41 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Το φινάλε ήταν δραματικό. Ο Νίκολας αστόχησε σε τρίποντο και ο Σαβάνοβιτς έφυγε στον αιφνιδιασμό και έκανε το 64-68. Ο Διαμαντίδης έδωσε το "φιλί της ζωής" στον Παναθηναϊκό με τρίποντο στα 22 δευτερόλεπτα, μειώνοντας σε 67-68, αλλά ο Κουκ ήταν ψύχραιμος και έκανε με 2/2 βολές το 67-70. Ο Μπατίστ απάντησε με 2/2 δικές του και ο Κουκ χάνοντας μία στη συνέχεια έδωσε ελπίδες στην ελληνική ομάδα. Η επίθεση των 15 δευτερολέπτων που ακολούθησε, περιείχε λάθος του Παναθηναϊκού που έκανε μπρος-πίσω κι έτσι χάθηκε η τελευταία ελπίδα για την ανατροπή. Το τελικό 69-73 διαμόρφωσε με βολές ο Ντε Κολό και η Βαλένθια ξεκίνησε ιδανικά στον Β' γύρο της φάσης των Ομίλων.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 39-37, 57-48, 69-73

Οι σκόρερ των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέποτς, Περπέρογλου 11 (1), Μπατίστ 9, Φώτσης 4, Σάτο 19 (1), Νίκολας 3 (1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 10 (2), Βουγιούκας 4, Καλάθης 5, Καϊμακόγλου

Βαλένθια (Πέσιτς): Κουκ 8, Ρίτσαρντσον 7 (1), Κλαβέρ 12 (2), Σιμεόν, Λίστσουκ 9, Μαρτίνεθ 7 (1), Πιετρούς 2, Σαβάνοβιτς 12 (2), Ντε Κολό 14 (1), Γιαβτόκας 2

Πηγή : Sport24.gr