Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Παναθηναϊκός - Έφες Πίλσεν: 84 - 61

Παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο, ο Παναθηναϊκός άφησε πίσω την ήττα από την Ολίμπια και ξέσπασε στην Έφες Πίλσεν την οποία συνέτριψε με 84-61 έχοντας σε ρόλο ηγέτη τον Νικ Καλάθη.

Πραγματοποιώντας την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση, οι Πρωταθλητές ξεπέρασαν με τον καλύτερο τρόπο την απουσία του Νίκολας και την άσχημη κατάσταση του Μάριτς και έφτασαν στην άνετη επικράτηση απέναντι στους Τούρκους.

Στο παρκέ του ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης, εκτός από τον Παναθηναϊκό, μεγάλος νικητής ήταν και ο Νικ Καλάθης που με την εμφάνισή του απάντησε στην κριτική που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, κυρίως από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που κατάφερε να τον ξυπνήσει με τις... φωνές του.

Ο ομογενής πλέι μέικερ, είχε 11 πόντους με 4/4 δίποντα, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος σε 22 λεπτά συμμετοχής. Πολύ καλός ήταν και ο Περπέρογλου που οδήγησε στο ξέσπασμα του "πράσινους" στο δεύτερο δεκάλεπτο και είχε συνολικά 12 πόντους, ενώ και ο Σάτο έκανε αισθητή την παρουσία του με 11.

Ο Μάικ Μπατίστ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17 πόντους, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην τελευταία περίοδο με εντυπωσιακά καρφώματα. Σημαντική και η προσφορά του Τσαρτσαρή, που είχε 8 πόντους με άριστα ποσοστά και η συνεισφορά του ήταν μεγάλη στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός έκανε το πρώτο του ξέσπασμα.

Ο αγώνας

Αξιοποιώντας τη φροντ λάιν του ο Παναθηναϊκός, κατάφερε να προγηθεί με 6-2 στο ξεκίνημα. Ο Ρακόσεβιτς ήταν αυτός που είχε τις απαντήσεις από πλευράς Έφες Πίλσεν, αφού ο Τέπιτς δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει, με αποτέλεσμα το σκορ να γίνει 8-8 στα μισά της περιόδου. Οι Τούρκοι αποδείχθηκαν μαχητικοί και με τους Γκονλούμ και Βισνιέφσκι πήραν προβάδισμα με 12-10.

Ο Καλάθης ήταν αυτός που έδωσε καλίο ρυθμό στον Παναθηναϊκό στα τελευταία λεπτά της περιόδου και μαζί με τον Τσαρτσαρή που πέρασε στο ματς, κατάφεραν να οδηγήσουν την ελληνική ομάδα στο προσπέρασμα. Το σκορ στο τέλος του δεκαλέπτου έγινε 15-12 με τον Σάτο να το διαμορφώνει.

Ο Καλάθης ήταν... καλά

Στην καλύτερή του φετινή εμφάνιση, ο Καλάθης συνέχισε να οργανώνει άριστα τον Παναθηναϊκό και ο Περπέρογλου πήρε... μπροστά με αποτέλεσμα οι "πράσινοι" να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκάλεπτο με σερί 9-2 που οδήγησε στο διψήφιο προβάδισμα (24-14).

Η άμυνα ήταν πολύ καλή και η Έφες δεν είχε λύσεις, την ώρα που οι Καλάθης και Περπέρογλου τα έκαναν όλα στο παρκέ. Η διαφορά εκτινάχθηκε στους 19 και για πρώτη φορά στο παιχνίδι υπήρξε double score (38-19) όταν ο Στράτος έβαλε ακόμα ένα τρίποντο, δύο λεπτά πριν την ανάπαυλα.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν ελαφρώς για την Έφες στη συνέχεια, αφού ο Νάχμπαρ πήρε την ομάδα του από το χέρι και με άξιο συμπαραστάτη τον Αρσλάν, ροκάνισαν τη διαφορά που έπεσε στους 12 (41-29 στο ημίχρονο), με τον Ομπράντοβιτς να γίνεται έξαλλος εξαιτίας της χαλαρότητας των παικτών του μετά το σερί τους (23-7).

Δια χειρός Σάτο

Το νευρικό ξεκίνημα των δύο ομάδων, σταμάτησε ο Σάτο με ένα καλάθι από το λόου ποστ, αφού πρώτα είχε διαβάσει άριστα το πλεονέκτημα που είχε απέναντι στον αντίπαλό του. Ο άσος του Παναθηναϊκού συνέχισε με τον ίδιο τρόπο και με γκολ φάουλ έκανε το 46-29, δίνοντας και πάλι διαφορά... ασφαλείας στους "πράσινους". Οι ανορθόδοξες επιθέσεις των Τούρκων, δικαιώθηκαν με ένα καλάθι του Ρακόσεβιτς, αλλά ο έλεγχος έμεινε στην πλευρά της ελληνικής ομάδας.

Ο Σάτο είχε περιορίσει σημαντικά τον Ρακόσεβιτς, ενώ ο Καϊμακόγλου έφερε την ομάδα του στο +18 (52-34). Τροδοτώντας τους ψηλούς αλλά και τον Σάτο, οι "πράσινοι" έσπασαν τη ζώνη του Περάσοβιτς και έφτασαν ως το +20 (56-36) για πρώτη φορά στο ματς. Η διαφορά έφτασε ως τους 23 (61-38) με όπλο και την εκπληκτική άμυνα και το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 61-40.

Show time

Ο Καλάθης συνέχισε ακούραστος στην τέταρτη περίοδο και με όπλο την ταχύτητά του και η διαφορά άγγιξε τους 24 πόντους όταν ο Περπέρογλου έκανε το 69-55 με λέι απ. Ο Εντέρ Αρσλάν πάλευε μόνος του από την άλλη πλευρά και κατάφερε να μειώσει ως τους 15 (70-55). Μέχρι εκεί ήταν όμως...

Ακολούθησε show time με ηγέτη τον ταχύτατο Καλάθη και σκόρερ τον Μάικ Μπατίστ. Η διαφορά εκτινάχθηκε στους 23 (78-55 και 80-57) με την Έφες να έχει παραδόσει τα όπλα και τον Περάσοβιτς να παθαίνει... εγκεφαλικό στον πάγκο με την ανύπαρκτη άμυνα της ομάδας του.

Κάπως έτσι, το "τριφύλλι" εξασφάλισε νωρίς τη νίκη και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε την ευκαιρία να χρησιμοποίησει τον νεαρό Καραμολέγκο στα τελευταία 37 δευτερόλεπτα, πριν ολοκληρωθεί το ματς με σκορ 84-61.

Τα δεκάλεπτα: 15-12, 41-29, 61-40, 84-61

Οι σκόρερ των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Μάριτς 3, Περπέρογλου 12 (2), Μπατίστ 17, Φώτσης 4, Σάτο 11, Τσαρτσαρής 8, Διαμαντίδης 7 (1), Βουγιούκας 3, Καλάθης 11 (1), Καραμαλέγκος, Καϊμακόγλου 6

Εφές (Περάσοβιτς): Βιζνιέφσκι 12 (2), Ακιόλ, Ρακόσεβιτς 11 (2), Ρόμπερτς, Τουντσερί, Θόρντον 2, Γκόνλουμ 10, Αρσλάν 10 (1), Βούισιτς, Νάχμπαρ 13 (1), Γκιουλέρ 3.

Πηγή : Sport24.gr