Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Γιάτσεκ για (τα) πάντα!

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ μίλησε για τα συναισθήματα του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, για τον Φερέιρα, για τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα αλλά και για τον… εγγονό του που τον «ανάγκασε» να ασχοληθεί με τις ακαδημίες.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο Γιάτσεκ Γκμοχ στην «Πράσινη» μίλησε για τις συναισθήματα που ένιωσε όταν ανέλαβε για λίγο ξανά τον Παναθηναϊκό, για την άποψη του για τον Φερέιρα, για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα και για άλλα.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Γιατί δεχθήκατε να είστε για έναν αγώνα προπονητής του Παναθηναϊκού; Κάποιοι απόρησαν. Αποκλείεται, είπαν…

«Όλοκλήρωσα την καριέρα μου το 2004. Έσωσα τον Ιωνικό, αλλά δεν σώθηκε ο φίλος μου ο Νίκος Κανελλάκης. Τι σημαίνει απόρησαν; Σε πληροφορώ κανείς δεν γνώριζε αν θα καθόμουν στον πάγκο για έναν αγώνα η για 6 μήνες. Ο Παναθηναϊκός διαπραγματευόταν με πέντε διαφορετικούς προπονητές. Γνωρίζω τον πρόεδρο από το 1980. Ο Αντωνίου είναι παιδί μου. Ζήτησαν τη βοήθεια μου και ανταποκρίθηκα. Δεν μπορούσα να αρνηθώ».

Κερδίσατε τον σεβασμό των παικτών. Ο Σισέ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εσάς…

«Οι ποδοσφαιριστές «διαβάζουν» τον προπονητή. Είτε το θέλει είτε δεν το θέλει. Ήμουν ελικρινής μαζί τους. Τους είπα: «Δεν θέλω κανένας από εσάς να σκέφτεται ότι ήρθα εδώ για μια μέρα ή για μια βδομάδα. Θέλω να σκέφτεστε ότι θα δουλεύουμε μαζί για τα επόμενα 10 χρόνια. Έτσι σας θέλω».

Σ’ αυτό το στάδιο γνωρίσατε την αποθέωση. Τι αισθανθήκατε όταν καθίσατε στον πάγκο του Παναθηναϊκού; Θυμηθήκατε κάτι και τι ήταν αυτό;

«Απερίγραπτα συναισθήματα. Με ταξίδεψαν στα παλιά. Θυμήθηκα το 3-2 επί της ΑΕΚ. Ο κόσμος φώναζε «Γιάτσεκ, Γιάτσεκ». Ποτέ δεν ένιωσα φόβο απέναντι στο πλήθος. Πολλοί προπονητές χάνουν τον πάγκο. Φοβούνται αυτό το τρομερό «θεατρικό» γεγονός. Δεν έχουν θράσος. Βουλιάζουν στο κάθισμα τους. Ο προπονητής πρέπει να καθοδηγεί, να εμπνέει εμπιστοσύνη. Οι παίκτες τον κοιτούν και περιμένουν να ανταποκριθεί πρώτος στις δύσκολες στιγμές».

Με το χέρι στην καρδιά απαντήστε μου: εάν αναλαμβάνατε την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν θα την οδηγούσατε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν θέλω να υπάρξει πρόβλημα με τον προπονητή. Σε περιορισμένο χρόνο καλείται να αλλάξει κάποια πράγματα. Ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή. Είναι ο Φερέιρα και είναι ο «θεός» για εμάς.

Τι θα συμβουλεύατε τον νέο τεχνικό;

«Πρόκειται για έναν καταξιωμένο προπονητή. Γνωρίζει από ποδόσφαιρο. Αν ζητήσει κάτι, θα είμαι εκέι, όπως όλοι μας άλλωστε. Τόσο ο Φρέιτας όσο και ο Αντωνίου βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του. Ο Παναθηναϊκός θα τον στηρίξει. Δυο είναι οι στόχοι: πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Πως περιμένετε την αποψινή ρεβάνς με την Μπαρτσελόνα;

«Δεν σου κρύβω ότι είχα προετοιμαστεί για το συγκεκριμένο ματς. Ο Φερέιρα γνωρίζει καλά την αποψινή αντίπαλο. Άλλωστε πτιν από τον Παναθηναϊκό εργαζόταν στη Μάλαγα. Θεωρώ πως είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, θα παρατάξει τον Παναθηναϊκό με στρατηγική και θα επιδιώξει το καλύτερο».

Τα δύσκολα για τον Νιόπλια πότε ξεκίνησαν;

«Οι δύσκολες στιγμές ξεκίνησαν μετά την αναμέτρηση με τον Εργοτέλη. Όταν ο Νίκος είπε: «Τέλος. Θέλω να φύγω». Αυτό στη γλώσσα μας σημαίνει περιορισμένος χρόνος. Ο προπονητής έσκασε. Δεν μπορούσε να κρατήσει ή να βελτιώσει περισσότερο την ομάδα. η απομάκρυνση του αποσκοπούσε σε ένα τεχνητό ντοπάρισμα».

Η ενασχόληση σας με τις ακαδημίες πως προέκυψε;

«Δεν γούσταρα να παρακολουθώ παιδιά να αγωνίζονται, μέχρι που αντίκρισα τον εγγονό μου να σκοράρει. Ξαναγεννήθηκα! Ταξίδευα στην Πολωνία για να τον δω με την ομάδα του σχολείου. Αγαλλιάζει η ψυχή μου κάθε φορά που βλέπω τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο. Εντυπωσιάζομαι με το πείσμα, το πάθος, τη συμπεριφορά τους».



Πηγή : Gazzetta.gr