Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Λιέτουβος Ρίτας-Παναθηναϊκός: 59-80

Πραγματοποιώντας "μαγική" εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός πέρασε σαν... σίφουνας από το Βίλνιους όπου νίκησε τη Λιέτουβος Ρίτας με 80-59.

Οι "πράσινοι" που σημείωσαν μόλις 29 πόντους στο πρώτο μέρος, μεταμορφώθηκαν στο δεύτερο. Παίζοντας εκπληκτική άμυνα και εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημά τους στο λόου ποστ μετέτρεψαν σε εύκολη υπόθεση το ματς και πήραν μία διαφορά που ενδέχεται να τους χρησιμεύσει στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η επιστροφή των Πρωταθλητών Ελλάδας στις καλές εμφανίσεις (μετά τα ματς με Ολυμπιακό και Πανελλήνιο), συνέπεσε με το καλύτερο φετινό ματς του Κώστα Καϊμακόγλου που αποτέλεσε τον στυλοβάτη της ομάδας του σε αρκετές δύσκολες στιγμές (συνολικά είχε 16 πόντους και 9 ριμπάουντ).


Πάρα πολύ καλός απόψε ήταν και ο Μάικ Μπατίστ που αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ των "πράσινων" με 26 πόντους οι οποίοι προήλθαν κυρίως από τα πικ εν ρολ που "έβγαλε" είτε με τον Διαμαντίδη είτε με τον Καλάθη (πολύ καλός και ο νεαρός που πίεσε και οργάνωσε άψογα).

Άψογος ήταν και ο Κώστας Τσαρτσαρής που όπως η ομάδα του, μεταμορφώθηκε στο δεύτερο μέρος. Από τους 0 πόντους του Α' ημιχρόνου, σκόραρε 12 στο δεύτερο (είχε επίσης 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ). Διψήφιος ήταν και ο Νίκολας με 10 πόντους. Από πλευράς Λιέτουβος, διψήφιο αριθμό πόντων είχαν ο Μπιέλιτσα (11), ο Μπαϊράμοβιτς και ο Ελ Αμίν (10).

Ο αγώνας

Χρησιμοποιώντας από το ξεκίνημα τα πικ εν ρολ αλλά και την πολύ καλή άμυνα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε για ένα τετράλεπτο να εγκλωβίσει τους Λιθουανούς και να προηγηθεί με 6-0, έχοντας τον Μπατίστ σε καλή μέρα. Η Λιέτουβος αφυπνίσθηκε στη συνέχεια και με τον Μπιέλιτσα κατάφερε να μειώσει και στη συνέχεια με τον Γκετσεβίτσιους να προηγηθεί με 9-8 την ώρα που ο Καϊμακόγλου αποδεικνυόταν στυλοβάτης για τους "πράσινους" και παρέα με τον Μπατίστ έκαναν το 9-12.

Οι γηπεδούχοι πάντως επέστρεψαν, βελτιώθηκαν αμυντικά και με τον Μπαϊράμοβιτς προηγήθηκαν για πρώτη φορά με 14-13. Παρά το γεγονός ότι ο Καϊμακόγλου ήταν σε καταπληκτική μέρα, οι παίκτες του Τριφούνοβιτς βρίσκοντας λύσεις από τους Ελ Αμίν και Μπιέλιτσα κατάφεραν να κλείσουν στο +3 την πρώτη περίοδο (21-18).

Παγιδευμένος στη λιθουανική ζώνη ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, βρέθηκε πίσω με 6 (24-18). Η αστοχία του στα σουτ έξω από τα 6.75 διευκόλυνε τη Λιέτουβος να κλείνει τους διαδρόμους και να φτάσει ως το +7 (27-20). Οι Διαμαντίδης και Καϊμακόγλου κατάφεραν με διεισδύσεις να σπάσουν τη ζώνη και να μειώσουν σε 27-24.

Η συνέχεια όμως άνηκε και πάλι στους γηπεδούχους και συγκεκριμένα τον Γιασάιτις που εκμεταλλευόταν τα κενά και σκόραρε από κοντά 4 πόντους για το 31-24. Η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε αισθητά στη συνέχεια αλλά επιθετικά ήταν τραγικός. Στα τρίποντα έφτασε τα 2/10 και το μόνο που κατάφερε ως το τέλος του πρώτου μέρους ήταν να μειώσει σε 33-29.

Σούπερ εμφάνιση και άνετη νίκη

Αντίστοιχο ξεκίνημα με αυτό που είχε κάνει στην αρχή του αγώνα, έκαναν στο Β' μέρος οι Πρωταθλητές Ελλάδας, που εγκλώβισαν με την άμυνά τους τη Λιέτουβος και έχοντας τον Μπατίστ ως αποδέκτη των ασίστ, έκαναν σερί 6-0 και προηγήθηκαν με 35-33. Ο Νάλγκα ισοφάρισε προς στιγμήν αλλά οι "πράσινοι" στη συνέχεια ήταν καταιγιστικοί.

Παίρνοντας ρυθμό από την άμυνα κατάφεραν να ευστοχήσουν σε δύο συνεχόμενα τρίποντα με τον εκπληκτικό Καϊμακόγλου και τον Νίκολας, με αποτέλεσμα να φτάσουν μετά από ώρα στο +6 (33-27). Οι Λιθουανοί βρήκαν λύσεις με τον Γιασάιτις αλλά επιτέλους οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβαλαν την μπάλα κοντά στο καλάθι, όπου δεν είχαν αντίπαλο. Ο Μπατίστ και ο Τσαρτσαρής έκαναν πάρτυ, ο Καλάθης οργάνωνε άριστα και το "Τριφύλλι" έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενο με 12 πόντους (41-53).

Η τελευταία περίοδος αποτέλεσε τυπική διαδικασία. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε ακάθεκτος να ανεβάζει τη διαφορά ενώ η Λιέτουβος είχε παραδοθεί. Το "πράσινο" προβάδισμα έφτασε ως τους 23 πόντους (55-78) πριν τελικά το παιχνίδι ολοκληρωθεί με σκορ 59-80.


Πηγή : Sport24.gr