Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μίτσελ, ένα εργαλείο στο κέντρο της ΑΕΚ

Ο Μίτσελ έφτασε στην Αθήνα και το Sport24.gr σας παρουσιάζει το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Ένωσης . "Η ΑΕΚ πήρε έναν μικρό Χάβι Μαρτίνεθ", δήλωσε ο προπονητής που τον ανέβασε από τις μικρές ομάδες.

Ο Μιγκέλ Μάρκος Μαδέρα, πιο γνωστός ως Μίτσελ, έφτασε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα και σήμερα αναμένεται να υπογράψει το καινούργιο του συμβόλαιο με την «Ένωση». Ο Ισπανός χαφ δόθηκε δανεικός στην ΑΕΚ για έξι μήνες από την Μπέρμιχαμ, στην οποία αγωνίζεται εδώ και έναν χρόνο.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την μέχρι σήμερα καριέρα του Μίτσελ, για τον οποίο μας μίλησε ο Θιριάκο Κάνο, ο πρώην προπονητής της Σπόρτινγκ που τον καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα του Χιχόν πριν έξι χρόνια.

Ο Miguel Marcos Madera γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1985 στην Pola de Lena, ένα μικρό χωριό στο διαμέρισμα των Αστούριας στη Βόρεια Ισπανία. Από μικρός έδειξε την κλίση του στο ποδόσφαιρο και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από τα παιδικά τμήματα της τοπικής ομάδας Pilar. Στα 14 χρόνια του μπήκε στις ακαδημίες της Οβιέδο, όπου παρέμεινε μέχρι το 2003, όταν και αναγκάστηκε να φύγει για την «αιώνια» αντίπαλο, Σπόρτινγκ του Χιχόν, αφού ο σύλλογος της πρωτεύουσας των Αστούριας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούσε να συντηρήσει τα εφηβικά τμήματα.

Στην Σπόρτινγκ ο Μίτσελ έγινε αμέσως βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα των Νέων και στο τέλος της πρώτης του σεζόν κατέκτησε το Πρωτάθλημα Νέων Ισπανίας, κερδίζοντας στον τελικό την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ίδιος αναδείχθηκε MVP του τελικού και ο τότε προπονητής του, Αλεχάνδρο Μενέντεθ, πήρε μεταγραφή στους «μερένγκες». Την επόμενη χρονιά (2004-05) ο Μίτσελ αγωνίστηκε με την Sporting B στην Tercera División, έχοντας 33 συμμετοχές και 2 γκολ. Στο ξεκίνημα της περιόδου 2005-06, ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Θιριάκο Κάνο, τον πρόσεξε και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του με τους «μεγάλους» που τότε αγωνίζονταν στην Segunda División.

Ο Μίτσελ δεν διέψευσε τις προσδοκίες του Κάνο και καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα, με την οποία εκείνη τη χρονιά είχε 24 συμμετοχές και 1 γκολ. Την επόμενη σεζόν (2006-07) η Σπόρτινγκ προσέλαβε στον πάγκο της τον Μανουέλ Πρεθιάδο, ο οποίος όχι μόνο διατήρησε τον Μίτσελ στην πρώτη ομάδα, αλλά του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κέντρο του γηπέδου. Ο Μιτσέλ έκλεισε τη χρονιά με 35 συμμετοχές και 3 γκολ. Αποτελούσε πλέον αναντικατάστατο μέλος της Σπόρτινγκ που μπήκε στη σεζόν 2007-08 με μοναδικό στόχο την άνοδο και επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία.

Η περίοδος 2007-08 ήταν η πιο επιτυχημένη του Μίτσελ, ο οποίος με 36 συμμετοχές (3 γκολ) βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του να καταλάβει την 3η θέση στην τελική βαθμολογία της Segunda División και να πάρει το τρίτο και τελευταίο εισιτήριο – μαζί με τις Νουμάνθια και Μάλαγα – για την Πριμέρα Ντιβισιόν. Ήταν μια μεγάλη ημέρα για την Σπόρτινγκ και το Χιχόν, αφού η ομάδα είχε συμπληρώσει μια δεκαετία μακριά από τα «σαλόνια» της μεγάλης κατηγορίας. Ο Πρεθιάδο επιβράβευσε τον Μίτσελ για τη συνεισφορά του στην άνοδο, δίνοντάς του το περιβραχιόνιο του δεύτερου αρχηγού της ομάδας.

Στην πρώτη του χρονιά στην Primera División (2008-09), ο Μίτσελ είχε συνολικά 36 συμμετοχές (30 στο Πρωτάθλημα και 6 στο Κύπελλο) και έζησε ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ της ποδοσφαιρικής σεζόν στην Ισπανία. Ενώ απέμεναν 9 αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της Λίγκα, η Σπόρτινγκ βρέθηκε στη 17η θέση, μία μόλις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Επί 8 αγωνιστικές – μέχρι και την προτελευταία – η ομάδα του Χιχόν ανεβοκατέβαινε σε ένα ατελείωτο «ασανσέρ» αγωνίας από την 17η στη 18η θέση και ανάποδα. Μόλις στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της, στέλνοντας στην Segunda την Μπέτις...

Το καλοκαίρι του 2009 η νεοφώτιστη στην Πρέμιερ Λιγκ, Μπέρμιχαμ, έκανε την πρώτη επαφή με τη διοίκηση της Σπόρτινγκ για να αποκτήσει τον Μίτσελ. Οι αντιδράσεις των φίλων της ομάδας έδωσαν παράταση στη μεταγραφή, αφού ο παίκτης, εκτός από σημαντικός αγωνιστικά, ήταν και από τους πλέον αγαπητούς στο Χιχόν. Η ρήτρα του Μίτσελ μπορεί να ανερχόταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η πρόταση της Μπέρμιχαμ του Άλεξ Μακλίς ήταν συμφέρουσα και για τις δυο πλευρές. Ικανοποιούσε τόσο τον Μίτσελ, αφού του ανέβαζε τις αποδοχές στο τετραπλάσιο, όσο και την Σπόρτινγκ που έβλεπε ότι μπορούσε να βάλει στα ταμεία της κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια ευρώ σε μια δύσκολη για τον σύλλογο εποχή.

Η σεζόν 2009-10 ξεκίνησε με τον Μίτσελ βασικό και αναντικατάστατο στην Σπόρτινγκ, η διοίκηση της οποίας όμως συνέχιζε τις επαφές με τους Άγγλους για την παραχώρηση του παίκτη. Τελικά η συμφωνία επήλθε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και ανακοινώθηκε επίσημα από τους δυο συλλόγους στις 11 Ιανουαρίου του 2010. Οι Ισπανοί εισέπραξαν 3 εκατομμύρια λίρες και ο Μίτσελ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2,5 + 1 ετών, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Μπέρμιχαμ στις 27 Ιανουαρίου, στην ήττα της ομάδας του με 3-0 από την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Παρά το γεγονός ότι η απόκτηση του Μίτσελ ήταν προσωπική επιλογή του Μακλίς, η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού ο Ισπανός πήρε ελάχιστες ευκαιρίες στον ένα χρόνο που έμεινε στο Μπέρμιχαμ. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του αρχηγού των «blues», Μπάρι Φέργκιουσον, άφησαν τον Μίτσελ στον πάγκο και η διοίκηση της ομάδας πήρε την απόφαση πριν λίγο καιρό να τον δώσει δανεικό. Στον αγγλικό σύλλογο ο νέος παίκτης της ΑΕΚ είχε μόλις 9 συμμετοχές, τις περισσότερες εκ των οποίων ως αλλαγή. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Μανόλο Χιμένεθ ενδιαφέρθηκε για τον Μίτσελ, η ΑΕΚ διαπραγματεύτηκε με την Μπέρμιχαμ και τελικά επήλθε η συμφωνία για τον δανεισμό των 6 μηνών.

Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Θιριάκο Κάνο, τον προπονητή που πήρε τον Μίτσελ από την Sporting B και τον καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα του Χιχόν. Ο πρώην τεχνικός μας μίλησε για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ελλάδα. Ιδού τι μας είπε:

«Ο Μίτσελ είναι ένας παίκτης πολυεργαλείο στον χώρο του κέντρου. Δεν είναι μόνο αμυντικό χαφ, ξέρει να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα. Κινείται με άνεση ανάμεσα στις δυο περιοχές, βοηθάει στο μαρκάρισμα, καλύπτει χώρους. Ξέρει να προωθείται στην επίθεση, χωρίς όμως να κάνει κατάχρηση. Έχει πολύ δυνατό σουτ και είναι αρκετά καλός στο εναέριο παιχνίδι. Έχει καλή τεχνική κατάρτιση, όχι κάτι εντυπωσιακό, αλλά αρκετό ώστε να αναπτύξει ή να απελευθερώσει το παιχνίδι της ομάδας του από τη στιγμή που θα βρεθεί με τη μπάλα στα πόδια. Τηρουμένων των αναλογιών, θα τον παρομοίαζα με τον Χάβι Μαρτίνεθ της Μπιλμπάο.

Υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους, βέβαια για να μην παρεξηγηθώ, θα το θέσω ως εξής: η ΑΕΚ πήρε έναν μικρό Χάβι Μαρτίνεθ. Πέρα από το αγωνιστικό, ο Μίτσελ είναι ένα χρυσό παιδί, ένας καταπληκτικός χαρακτήρας και υποδειγματικός συνάδελφος. Είναι χαμηλών τόνων και αν μέσα στο γήπεδο χαρακτηρίζεται από απόλυτη συγκέντρωση, έξω από αυτό είναι τελείως αφηρημένος (γέλια)! Πολλές φορές οι συμπαίκτες του, τού πηγαίνουν τα πράγματά του, αφού σχεδόν πάντα θα ξεχάσει κάτι στα αποδυτήρια! Από τότε που εγώ τον πρωτοείδα στα τμήματα υποδομής της Σπόρτινγκ, μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει πολύ, έχει βελτιωθεί ποδοσφαιρικά και έχει δυναμώσει σωματικά.

Το πέρασμά του από την Μπέρμιχαμ, παρά το γεγονός ότι δεν έπαιξε πολύ, ήταν σίγουρα χρήσιμο και διδακτικό για τον ίδιο. Επίσης του έκανε καλό από πλευράς φυσικής κατάστασης. Νομίζω ότι ο Μανόλο Χιμένεθ, που τον ξέρει από την Ισπανία, έκανε καλή επιλογή. Αλλά και η παρουσία του εκεί, θα βοηθήσει πολύ τον Μίτσελ να προσαρμοστεί πιο εύκολα και γρήγορα. Αν πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει στην Ελλάδα; Ναι, θεωρώ ότι διαθέτει ικανότητες, παραστάσεις και αρκετή εμπειρία παρά την σχετικά μικρή του ηλικία, ώστε να βοηθήσει την ομάδα του και να βοηθηθεί και ο ίδιος από αυτήν. Εγώ του εύχομαι καλή τύχη και όσο μπορώ θα τον παρακολουθώ και θα μαθαίνω πώς τα πάει με την ΑΕΚ».


Πηγή : Sport24.gr