Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δέκα τρόποι για να διαλύσεις μια έτοιμη ομάδα

Ολες οι ομάδες ψάχνουν τον τρόπο για να χτίσουν κάτι μεγάλο, στον φετινό Παναθηναϊκό που σπάει όλα τα ρεκόρ επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο. Βρήκαν δέκα τρόπους για να διαλύσουν ένα έτοιμο σύνολο. Το gazzetta.gr τους αναλύει!

Χωρίς τακτική και... προετοιμασία
Ο Νίκος Νιόπλιας πήρε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό και προτιμήθηκε να παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας κάτι που εξελίχτηκε στην συνέχεια ως μέγα λάθος. Ο Κοζανίτης τεχνικός έκανε για πρώτη φορά προετοιμασία στο τριφύλλι και ήταν η χειρότερη στα χρονικά των πρασίνων. Το τριφύλλι με τον Νιόπλια στην τεχνική ηγεσία δεν είχε καμία ανάπτυξη στο παιχνίδι του, γινόντουσαν χαλαρές προπονήσεις ενώ στον αγωνιστικό χώρο δεν υπήρχε τακτική. Ο Ελληνας προπονητής υποβάλει την παραίτηση του μετά το ματς με τον Εργοτέλη στην Κρήτη, αλλά δεν γίνεται δεκτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει στον πάγκο για άλλες πέντε αγωνιστικές (μέχρι το ματς με την Λάρισα) κα τον Παναθηναϊκό να χάνει ισάριθμους βαθμούς (ήττα από ΑΕΚ και ισοπαλία με τους βυσσινί). Οσον αφορά στο Τσάμπιονς Λιγκ όχι δεν έκανε νίκη σε τέσσερα ματς, αλλά πέτυχε μόλις ένα γκολ.

Ξεπούλησε το Κύπελλο ο Φερέιρα
Στην θέση του Νιόπλια ήρθε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα παίρνοντας την ομάδα στο -3 από την κορυφή. Ο Πορτογάλος προπονητής έχει καταφέρει μέσα σε δύο μήνες να έχει τον Παναθηναϊκό στο -5 από τον Ολυμπιακό, να τον θέτει ουσιαστικά εκτός Κυπέλλου, αφού ξεπούλησε μόνος του τον θεσμό στο ματς με την ΑΕΚ και στην Ευρώπη είχε δύο ήττες με μόλις ένα γκολ ενεργητικό (και αυτός στις καθυστερήσεις) και έξι παθητικό.

Σκοτσέζικο ντους με τέσσερις γυμναστές
Δεν γίνεται ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και έχει υψηλές βλέψεις στην Ευρώπη να αλλάζει τέσσερις (!) γυμναστές μέσα σε μια σεζόν. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τον Στέργιο Φωτόπουλο τον Μάιο, συνέχισε με τον Αντώνη Κέζο τον Ιούλιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κέζος απολύεται και στην θέση του αναλαμβάνει ο Λόρενς Εμπεν τον Σεπτέμβρη. Ομως, μετά την αποχώρηση του Νίκου Νιόπλια και την προσθήκη του Φερέιρα ο Πορτογάλος προπονητής έφερε το δικό του τιμ. Ετσι, από τον Νοέμβρη νέος γυμναστής είναι ο Νούνο Εσπιρίτο. Αυτό είναι σαν ένα σκοτσέζικο ντους με το πρόγραμμα να αλλάζει συνεχώς και να μην γίνεται να βρεθεί ένας ρυθμός.

Μπες - βγες!
Από τον Μάιο τα πράγματα στην διοίκηση ήταν χλωμά. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της 21ης Μαϊου ο Νικόλας Πατέρας υποβάλει την παραίτηση του και ο Αντώνης Αντωνιάδης γίνεται προσωρινός πρόεδρος, μέχρι να αναλάβει ο Κωνσταντόπουλος. Οπως είναι φυσικό, μαζί με τον Πατέρα αποχώρησε και ο football manager, Κώστας Αντωνίου. Μετά το καλοκαίρι, όμως, επιστρέφει και πάλι στη θέση του και συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος (μαζί με τον Πατέρα) συμφώνησαν να μεταβιβαστεί μέσα από την αύξηση κεφαλαίου το 25% των μετοχών του Τζίγκερ και όχι να γίνει δωρεά. Κάτι που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Επενδύσεις μόνο τριών εκατομμυρίων ευρώ
Πάμε και στο οικονομικό μέρος. Ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει την απευθείας είσοδο του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε στην... τσέπη 20 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, από την διοίκηση αποφάσισαν να επενδύσουν μόνο στα τρία από αυτά. Αποκτήθηκαν οι Σίντνεϊ Γκοβού, Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Λουίς Γκαρσία και οι πιο... φθηνοί Ιωαννίδης, Φερνάντες). Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και αυτοί που δεν ψάχτηκαν περισσότερο και οι πράσινοι προτίμησαν να αγοράσουν μόνο ελεύθερους παίκτες και όχι αυτούς που θα μπορούν να κάνουν πραγματικά την διαφορά.

Χωρίς κίνητρο και με... καλάμι
Στην περίπτωση των ποδοσφαιριστών τώρα. Πολλοί από τους υπάρχοντες στο ρόστερ δείχνουν να έχουν καβαλήσει το καλάμι, να μην έχουν κίνητρο στον αγωνιστικό χώρο, δεν τρέχουν και όπως λέμε λαϊκά «έχουν κάτσει πάνω στα συμβόλαια τους». Η νωθρότητα που παρουσιάζουν στο χορτάρι τους δείχνει να παρουσιάζονται αδιάφοροι για αυτό και ο κόσμος του Παναθηναϊκού έκανε το «ντου» στο ΟΑΚΑ μην μπορώντας άλλο να αντέξει αυτό που έβλεπε.

Παίζουν εκτός έδρας, παρά εντός!
Ευθύνη έχει βέβαια και ο κόσμος. Η καλή μέρα λένε φαίνεται από το πρωί και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού υπάρχει μια δόση αλήθειας. Οι πράσινοι έκαναν πρεμιέρα στην άδεια Λεωφόρο απέναντι στην Ξάνθη, λόγω της τιμωρίας κεκλεισμένων των θυρών, και ήρθε η γκέλα (1-1). Μετά από αυτό οι φίλαθλοι συνεχίζουν να δημιουργούν επεισόδια και ο Παναθηναϊκός έχει παίξει συνολικά πέντε ματς χωρίς οπαδούς και οι παίκτες νιώθουν περισσότερα σαν να αγωνίζονται εκτός έδρας, παρά εντός. Αξιοσημείωτο και άξιο συγχαρητηρίων είναι το ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας που άγγιξε τις 30.000!

Χαμένοι στην μετάφραση τα αποδυτήρια
Τα αποδυτήρια αλλά και οι προπονήσεις του Παναθηναϊκού έχουν εξελιχτεί σε ρινγκ. Τα κρούσματα απειθαρχίας είναι συνεχόμενα στο τριφύλλι με τον Σίντνεϊ Γκοβού να παίρνει το... οσκαρ για τα νυχτοπερπατήματα του. Επίσης, οι κλωτσιές του Χριστοδουλόπουλο με τον Πλεσί, τις μπουνιές του Λέτο με τον Καραγκούνη αλλά και τα συνεχή φραστικά επεισόδια, δείχνουν πως το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό μεταξύ των παικτών, αλλά το αντίθετο.

Ακυβέρνητο καράβι
Ενα από τα πολλά σημαντικά θέματα που έπαιξαν ρόλο να βρεθεί στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο Παναθηναϊκός είναι η διοίκηση. Αυτή ήταν έτοιμη, καθώς υπήρχε πρόεδρος, υπήρχε διευθυντής ποδοσφαίρου (με τα καλά του και τα κακά του) και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Παναθηναϊκός μένει ακέφαλος. Ακόμα λύση δεν έχει βρεθεί, ενώ και οι μέτοχοι δείχνουν να μην μπορούν να την βρουν. Ενας - ένας εγκατέλειψαν το καράβι με τον μέτοχο Βγενόπουλο σε μια ωραία πρωία να θέτει τον εαυτό του εκτός ομάδας και υπάρχει νέα αβεβαιότητα με τους υπόλοιπους θα τονίζουν: «Αυτοί που έφεραν τον Παναθηναϊκό στο σημερινό κατάντημα θα πρέπει να βρουν λύση». Αλλωστε, καράβι χωρίς καπετάνιο δεν μπορεί παρά να είναι ακυβέρνητο.

Δεν κουνιέται φύλλο για ενίσχυση
Παρότι, ο Παναθηναϊκός κατέγραψε την χειρότερη συγκομιδή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι ήδη στο -7 από την κορυφή της Σούπερ Λιγκ (το πρωτάθλημα χάθηκε) και η απουσία της διοίκησης είναι ξεκάθαρη, αποφασίστηκε την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου να γίνουν μεταγραφές. Στο τριφύλλι δεν κουνιέται φύλλο και δεν πρόκειται να κουνηθεί, αν και κάνει «μπαμ» πως χρειάζεται 3-4 ενισχύσεις και συνάμα διορθωτικές κινήσεις.

Ολα μαζί...
Να καταφέρει μια ομάδα κάποια από τα παραπάνω είναι πιθανό, αλλά όλα μαζί να συμβαίνουν αυτό είναι πολύ σπάνιο. Ακόμα και ομάδες μικρότερου βεληνεκούς από τον Παναθηναϊκό να συναντήσουμε όλα αυτά σε... πακέτο είναι πολύ δύσκολο και για αυτό το λόγο οι πράσινοι κινδυνεύουν από Γενάρη μήνα να βρεθούν εκτός όλων των στόχων τους.


Πηγή : Gazzetta.gr