Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ο μονόδρομος σωτηρίας της ΑΕΚ

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Σταύρος Αδαμίδης αποκαλύπτει στο Βήμα της Κυριακής και στον Βαγγέλη Αρναούτογλου το πλάνο της επόμενης ημέρας ξεκαθαρίζοντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι αδιέξοδη και μόνο ένα σχέδιο αλήθειας θα καταστήσει την εταιρία βιώσιμη και την ομάδα ανταγωνιστική.

Περιδιαβαίνοντας στους χώρους του νεότευκτου προπονητικού κέντρου στα Σπάτα και βλέποντας τις ιδανικές συνθήκες εργασίας σε ένα περιβάλλον που αποπνέει υγεία και δίνει ποδοσφαιρικό όραμα, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτό το έργο ανήκει μια εταιρεία η οικονομική βιωσιμότητα της οποίας απειλείται εφόσον δεν παρθούν οι γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται.

Την αλήθεια όμως δεν πρέπει απλώς να την παραδεχόμαστε. Οφείλουμε και να τη μοιραζόμαστε με όσους αυτή αφορά και με αυτό το σκοπό ο κ. Σταύρος Αδαμίδης, δέκα μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, παραχωρεί την πρώτη συνέντευξή του.

Λέγοντας στους ΑΕΚτζήδες ξεκάθαρα και απόλυτα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εφαρμογή ενός πλάνου το οποίο δεν σηκώνει αναστολές αλλά συνάμα δεν σκοτώνει και την ελπίδα, αντιθέτως της δίνει όραμα!

Ενα σχέδιο μελετημένο, με χαμηλό μπάτζετ, λογικά συμβόλαια αλλά πάνω από όλα οργανωμένη δουλειά σε κάθε βήμα. Το αναλύει ο ίδιος ο διοικητικός ηγέτης της Ενωσης αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι κάθε άλλη επιλογή θα οδηγήσει την ΑΕΚ, τόσο αγωνιστικά όσο και ως εταιρεία σε απόλυτο διοικητικό και ποδοσφαιρικό μαράζωμα.


- Γιατί επιλέξετατε να μιλήσετε τώρα, δέκα μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ;


«Διότι έχω δεσμευτεί στους φίλους της ΑΕΚ ότι θα λέω πάντοτε την αλήθεια. Εγώ και οι συνεργάτες μου δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε. Βρήκαμε μια ΠΑΕ διαλυμένη, υπεράριθμη, εξαθλιωμένη, η οποία υπολειτουργούσε. Ηρθαμε αντιμέτωποι με ένα σύστημα υπερβολικών παροχών και ανύπαρκτων διαδικασιών. Επρεπε ή να συμμαζέψω την ΠΑΕ ή να την αφήσω να διαλυθεί. Το μοντέλο που είχαμε συνηθίσει ως σήμερα δεν υφίσταται πια. Δεν υπάρχουν οι χρηματοδότες που θα βάζουν 10-15 εκατ. ευρώ τον χρόνο ώστε η ΠΑΕ να είναι βιώσιμη.

Ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν δύο επιλογές: είτε θα αφήσουμε μια κατάσταση να τρέχει ως έχει και κάποια στιγμή να μην είναι πλέον αντιμετωπίσιμη και αναστρέψιμη, είτε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα θα πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Εγώ δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος και να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί περιμένοντας τον επόμενο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Είμαι εδώ για να δώσω λύσεις ζωτικές για την ΑΕΚ».


- Οι οποίες «ζωτικές λύσεις» συνεπάγονται μικρότερα επενδυτικά κεφάλαια;


«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο κ. Παππάς και ο κ. Νοτιάς δεν μπορούν πλέον και δεν προτίθενται να βάζουν 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο ο καθένας, για να συντηρείται μια κατάσταση αδιέξοδη. Οπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Παππάς στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του, εφόσον συμμετέχουν ενεργά και άλλοι ΑΕΚτζήδες, τότε αυτός και ο κ. Νοτιάς είναι διατεθειμένοι να βάζουν 1,5-2 εκατ. ευρώ έκαστος.

Οφείλουμε λοιπόν να πορευτούμε βάσει των συγκεκριμένων οικονομικών δεδομένων ώστε να πάρουμε σωστές, έξυπνες και ανταποδοτικές αποφάσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, εκτός από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την αύξηση των εσόδων, τομείς στους οποίους παρουσιάζουμε βελτίωση, πρέπει να ρίξουμε σημαντικά το κόστος του ρόστερ».


- Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πάντοτε φοβίζει τον μέσο οπαδό, ίσως γιατί στο μυαλό του η μείωση του μπάτζετ συνεπάγεται και έλλειμμα ποιότητας...


«Είναι λάθος να λέμε ότι η μείωση του κόστους θα επιφέρει και έλλειμμα ποιότητας. Και θα το εξηγήσω: Η αγορά γίνεται διαρκώς όλο και πιο προσιτή καθώς η τιμή των ποδοσφαιριστών πέφτει συνέχεια, μπορείς λοιπόν με πολύ προσεχτικές επιλογές να προσελκύσεις νεαρούς, φερέλπιδες και φιλόδοξους παίκτες από καλά πρωταθλήματα.

Με τη βοήθεια του Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος ειδικεύεται στη βελτίωση των ταλαντούχων παικτών, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα, ικανή να “χτυπήσει” σε όλα τα μέτωπα. Θα επικεντρωθούμε πολύ και στα φυτώριά μας, ήδη ο Μανόλο έχει προβιβάσει 6-7 παίκτες ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».


- Εν ολίγοις είστε ως διοίκηση αναγκασμένοι να χαράξετε μια πορεία εντελώς διαφορετική...


«Υποχρέωσή μας είναι να σώσουμε την ΑΕΚ. Θεωρώ ότι μέσα από τη σταδιακή αγωνιστική ανάταση που ήδη συντελείται με τον συγκεκριμένο προπονητή και σε συνδυασμό με την εξορθολογισμό και τη μείωση του κόστους του ρόστερ, θα λύσουμε τα προβλήματα της ΑΕΚ και αγωνιστικά αλλά και οικονομικά. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει κάποιος που σκοπεύει να εμφανιστεί ως τις 30 Μαΐου, αποδεικνύοντας ασφαλώς ότι είναι φερέγγυος και παρουσιάζοντας ένα άλλο πλάνο με περισσότερα χρήματα, εμείς θα διευκολύνουμε το έργο του και θα φύγουμε.

Αν δεν εμφανιστεί όμως κάποιος ενδιαφερόμενος, εμείς από την 1η Ιουνίου θα θέσουμε σε εφαρμογή το νέο πλάνο για να λυτρωθεί η ΑΕΚ, πλάνο αγωνιστικής βελτίωσης και οικονομικής εξυγίανσης. 'Η δουλεύουμε οργανωμένα με τη βοήθεια και στήριξη των οπαδών μας πάνω στο συγκεκριμένο βιώσιμο πλάνο που σας παρουσιάζω σήμερα ή την παρατάμε στην τύχη της και τη βάζουμε σε νέες περιπέτειες».


- Τι συμβόλαια θα είστε σε θέση να δώσετε σε ποδοσφαιριστές της ομάδας;


«Θεωρώ ότι τα συμβόλαια στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Πρέπει να μπούμε στη λογική ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να προσφέρει εξωφρενικά συμβόλαια. Δεν γίνεται πλέον. Είναι ευχάριστο να έρχονται ποδοσφαιριστές μεγάλου βεληνεκούς και να τους προσφέρονται πολλά χρήματα, ωστόσο αν δεν έχεις τη δυνατότητα να υποστηρίξεις ένα τέτοιο πλάνο, είναι σαν να υποθηκεύεις το μέλλον της ομάδας και της εταιρείας με νέα οικονομικά ανοίγματα. Δεν θα επιτρέψω να γίνει ξανά αυτό».


- Η περίπτωση του Μπλάνκο είναι μια τέτοια; Από αυτές που σας δυσκολεύουν;


«Είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ΑΕΚ. Οι ατζέντηδές του όμως μας ζητούν τριετές συμβόλαιο με κλιμακωτές αποδοχές 800.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 900 το δεύτερο και ένα εκατ. ευρώ τον τρίτο χρόνο. Εμείς προσφέρουμε 600.000 ευρώ μαζί με τα ατομικά μπόνους που είναι υλοποιήσιμα συν επιπλέον μπόνους ομαδικών στόχων. Θέλουμε να μείνει, παρά ταύτα δεν πρόκειται να βάλουμε πάλι την ΑΕΚ σε οικονομικούς μπελάδες για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή».


- Αρα τα χρήματα του Σκόκο δεν θα μπορεί να τα ορέγεται κανείς. Ο συγκεκριμένος θα έχει χώρο στο νέο πλάνο;


«Οτι θα μπορούμε να έχουμε έναν ποδοσφαιριστή με υψηλό συμβόλαιο, ναι θα μπορούμε. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε και δεύτερο. Δεν γίνεται μόνο για δύο παίκτες να πληρώνουμε 4 εκατ. ευρώ γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάσει της αυξημένης φορολογίας και με τις νέες εισφορές, τα συμβόλαια κοστίζουν στην εταιρεία σχεδόν τα διπλά».


- Για να προχωρήσει αυτό το πλάνο θα πρέπει να υπάρχει δυνατό τμήμα σκάουτινγκ. Πόσο οργανωμένη είναι η ΑΕΚ στο συγκεκριμένο κομμάτι;


«Οταν αναλάβαμε δεν υπήρχε καμία απολύτως οργάνωση. Πλέον έχουμε τρεις σκάουτ οι οποίοι δουλεύουν αποκλειστικά για εμάς στην Ελλάδα κι έναν που δραστηριοποιείται μόνο για την ΑΕΚ στην Ευρώπη και έχει εξαιρετικές συστάσεις. Ο Γκρέταρσον είναι ο άνθρωπος που ως τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ τρέχει όλο το πρότζεκτ. Αποκτήσαμε κι ένα software που λίγες ομάδες έχουν, το scout 7, το οποίο είναι ότι πιο ενημερωμένο σε συλλογή πληροφοριών, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να δεις όλα τα ματς από όλα τα πρωταθλήματα ανά πάσα στιγμή εστιάζοντας σε παίκτες.

Αυτό μας κοστίζει 30.000 ευρώ τον χρόνο. Μόνο πέρυσι δώσαμε 20.000 ευρώ για DVD μετρημένων στα δάχτυλα ποδοσφαιριστών τα οποία δεν είναι και απόλυτα αξιόπιστα. Οποια επιλογή ποδοσφαιριστή γίνει στο εξής, θα έχει περάσει από πολλά στάδια και από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Η ελαχιστοποίηση των λαθών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ΑΕΚ».


- Τι σας έφερε στην ΑΕΚ και πώς πήρατε την απόφαση να σηκώσετε αυτό το βαρύ φορτίο;


«Αγαπώ παθολογικά την ΑΕΚ και λόγω της προσωπικής φιλίας μου με τον Πέτρο Παππά και με άλλους ανθρώπους που για κάποιο διάστημα είχαν ή έχουν καθημερινή τριβή με την ομάδα, μπορούσα και να γνωρίζω καταστάσεις. Αρχικά μου ζητήθηκε να βοηθήσω παλαιότερα με το γηπεδικό και αργότερα με το να καταθέσω της απόψεις μου για το πώς θα έπρεπε να προχωρήσει η ΑΕΚ.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα να αφήσω την καριέρα και να επιστρέψω για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ύστερα από 18 χρόνια στο εξωτερικό. Αν δεν το έκανα όμως θα μετάνιωνα για μια ζωή. Πάντοτε πίστευα ότι είναι καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι το οποίο προσπέρασες. Συναντήθηκα με όλους τους ενεργούς μετόχους κι όταν διαπίστωσα ότι είχα καθολική αποδοχή, είπα ότι θα αναλάβω».


- Τι σας κάνει να αισθάνεστε ότι μπορείτε να φέρετε εις πέρας το σχέδιο που έχετε αποφασίσει να εφαρμόσετε;


«Εχω γύρω μου ανθρώπους έξυπνους και εργατικούς. Η ομάδα που έχουμε φτιάξει εγώ, ο Κοσμάτος, ο Καπετανάκης, ο Καψής, ο Κασνακίδης, ο Κωνσταντινίδης και οι υπόλοιποι συνεργάτες μας, είναι μια ομάδα συμπαγής, τεχνοκρατική και με διάθεση για δουλειά. Πάντοτε συζητάμε και παίρνουμε τις αποφάσεις από κοινού, τους ενημερώνω για όλα και ως σήμερα δεν έχουν προκύψει διαφωνίες ουσίας.

Μπορώ να εγγυηθώ για την εντιμότητα, την εργατικότητα και την ειλικρίνεια όλων. Λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις με γνώμονα το καλό της ΑΕΚ και μόνο, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές. Σίγουρα κάνουμε και λάθη, αλλά ποτέ δεν θα δώσουμε το δικαίωμα να πει κάποιος ότι οποιαδήποτε απόφαση πάρθηκε για να βλάψει την ΑΕΚ».


- Ο κ. Μανόλο Χιμένεθ τι λέει για όλα αυτά; «Ψήνεται» με αυτό το πλάνο;


«Είναι απόλυτα ενήμερος για το πλάνο μας και έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι θα χτίσει από την αρχή μια δική του ομάδα, επιθυμεί σφόδρα να γίνει βασικός άξονας αυτού του σχεδίου. Ενας από τους λόγους που τον επιλέξαμε ήταν κι αυτός. Εχουμε μια πάρα πολύ στενή και δυνατή συνεργασία, το γεγονός δε ότι πλέον βρισκόμαστε καθημερινά στον ίδιο χώρο, μας βοηθάει όλους σημαντικά στο να εντοπίζουμε προβλήματα και να δίνουμε ιδανικές λύσεις.

Είναι απίστευτα εργατικός, δουλεύει για την ΑΕΚ δεκαπέντε ώρες τη μέρα και έχει φέρει έναν νέο τρόπο σκέψης, εντελώς διαφορετικό. Θέλουμε μια ομάδα με νέους φιλόδοξους ποδοσφαιριστές, όλοι οι παίκτες που έχουμε τώρα κρίνονται καθημερινά και θα κρίνονται ως το Μάιο. Θα μείνουν μόνον όσοι πραγματικά το αξίζουν και αντιλαμβάνονται τη νέα κατάσταση».


- Το γεγονός ότι ο Ραφίκ Τζιμπούρ αθέτησε τη συμφωνία που είχε με την ΑΕΚ και μεταπήδησε στον Ολυμπιακό αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες ότι εσείς και ο κ. Χιμένεθ τον «στήσατε» για να τον τρέψετε σε φυγή πως το εισπράττετε;


«Μας αφήνει παγερά αδιάφορους το που θα συνεχίσει την καριέρα του. Δυστυχώς πρόκειται για έναν προβληματικό άνθρωπο και παθολογικό ψεύτη. Ελπίζω όμως ότι κάποια στιγμή θα βρει το δρόμο του και δεν του κρατάω κακία, παρά την αχαριστία του. Κόστισε στην ΑΕΚ περίπου 6 εκατ. ευρώ και πρόσφερε ελάχιστα δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα. Συμφωνήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσία του ατζέντη του _ ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του επιβεβαίωσε τη συμφωνία για διετή επέκταση του συμβολαίου του _ και μετά από λίγες εβδομάδες ο Τζιμπούρ απαίτησε αύξηση 30% επί των συμφωνηθέντων!

Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στην ομάδα, στον προπονητή και στους συμπαίκτες του, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Επειδή δεν έχει μάθει στη ζωή του να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του, πάντοτε φταίει κάποιος άλλος. Ο Μπάγεβιτς, ο Χιμένεθ, ο Σκόκο, ο Αδαμίδης και πάει λέγοντας... Κανένας όμως δεν είναι πάνω από την ΑΕΚ και όποιος τολμά να τη βλάπτει με τις συμπεριφορές του, θα απομακρύνεται άμεσα. Τα αποδυτήρια της ΑΕΚ αποπνέουν και πάλι υγεία αφού απέβαλαν το πιο άρρωστο στοιχείο τους».



Κακοδιαχείριση, λαθροχρησία, διαχειριστικός έλεγχος και... Ντέμης Νικολαΐδης.


- Εχετε καταγγείλει πολλάκις κακοδιαχείριση και λαθροχρησία στην ΠΑΕ. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα;


«Την κακοδιαχείριση που εντοπίσαμε και εντοπίζουμε στην ΠΑΕ ΑΕΚ, από την ημέρα που αναλάβαμε έως σήμερα, δεν χρειαζόταν να μας την επιβεβαιώσει κάποιος διαχειριστικός έλεγχος. Αυτή την αντιλαμβάνεται κάποιος στην καθημερινή λειτουργία, από την ασυδοσία που υπήρχε στο σύνολο των παροχών τόσο προς τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες της εταιρείας, όσο και από την ασταμάτητη ροή εξόδων και υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς κανέναν έλεγχο για το αν αυτά είναι προς όφελος της ΑΕΚ ή προς υποθήκευση του αύριο και της εξέλιξής της.

Η λαθροχρησία είναι ακόλουθη της κακοδιαχείρισης με πιο σημαντικό παράδειγμα κάποιον πρώην υπάλληλο ο οποίος ευθαρσώς και χωρίς καμία προφύλαξη ή δικαιολογία, έκλεβε μετρητά από το ταμείο της ΑΕΚ».


- Τι σκοπεύετε να κάνετε στο εξής αν υπάρξουν ανάλογα κρούσματα; Θα διώξετε ποινικά όσους αποδειχθεί ότι έχουν κλέψει από το ταμείο της ομάδας;


«Είναι χρέος και δέσμευσή μας αυτό. Θα κυνηγήσουμε δικαστικά όποιον τόλμησε και όποιον τολμήσει στο μέλλον να βλάψει την ΑΕΚ. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».


- Τι έχετε να πείτε για τις διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Νικολαΐδη;


«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τον Ντέμη. Από ό,τι γνωρίζω πολλές αποφάσεις τις έπαιρνε τότε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τις λαμβάνουμε εμείς σήμερα ως ομάδα. Συγκεκριμένα γνωρίζω ότι για τη μεταγραφή του Τζιμπούρ, ο Πέτρος Παππάς ενημερώθηκε μέσω sms στο κινητό ότι...“κλείσαμε τον Τζιμπούρ αντί 3,2 εκατ. ευρώ”. Οπως και η απομάκρυνση του Φερέρ.

Ηταν αποφάσεις τις οποίες έπρεπε να σκεφτεί παραπάνω. Δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία για να τρέξει μια εταιρεία. Απαιτούνται κι άλλα εφόδια για να τρέξεις μια ομάδα όπως επί παραδείγματι το να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα. Δεν αρκούν οι ποδοσφαιρικές γνώσεις».


- Απάντησε κάπως οργισμένα σε όσα δήλωσε προσφάτως ο κ. Παππάς, ενώ δεν του άρεσε που δημοσιοποιήσατε τον διαχειριστικό έλεγχο.


«Ο κ. Νικολαϊδης θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη υπομονή και να απαντήσει συνολικά σε ερωτήματα που δημιουργούνται από το πόρισμα του ελέγχου που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες. Θεωρώ ότι βιάστηκε να απαντήσει _ και μάλιστα το έκανε αρκετά δεικτικά _ στον κ. Παππά, έναν άνθρωπο που τον στήριξε διοικητικά και οικονομικά την περίοδο 2004-2008 και ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα με μεγάλο κόστος προσωπικό και οικονομικό, να καλύπτει υποχρεώσεις της ΑΕΚ που σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκαν επί ημερών και αποφάσεων της διοίκησης του κ. Νικολαϊδη».


- Πόσα χρήματα έχουν επενδύσει ως σήμερα οι δύο εναπομείναντες ενεργοί μέτοχοι κκ. Παππάς και Νοτιάς;


«Ο κ. Παππάς έχει επενδύσει στην ΠΑΕ ΑΕΚ περίπου 12 εκατ. ευρώ και ο κ. Νοτιάς περίπου 16 εκατ. ευρώ. Πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι η μετοχική συμμετοχή του κ. Παππά ως τον Μάρτιο του 2010 ήταν σημαντικά μικρότερη καθώς ο κ. Νοτιάς έχει ξοδέψει πολλά επιπλέον εκατ. ευρώ για την ανέγερση του προπονητικού κέντρου της ομάδας. Χρήματα τα οποία δεν συνυπολογίζονται στην οικονομική συμμετοχή του στην ΠΑΕ».


- Κάποιοι σας κατηγορούν ότι η δημοσιοποίηση του διαχειριστικού ελέγχου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΑΕΚ. Τι απαντάτε;


«Πρόβλημα στην ΑΕΚ δημιούργησαν αυτοί που σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο διέταξαν διαχειριστικά λάθη και όχι εμείς που δημοσιεύσαμε αυτούσιο το αποτέλεσμα του ελέγχου όπως είχαμε δεσμευτεί. Ο κόσμος της ομάδας φωνάζει μήνες τώρα ότι θέλει να μάθει όλη την αλήθεια. Αυτό λοιπόν κάναμε εμείς ως διοίκηση και οι δυο ενεργοί μέτοχοι της ΑΕΚ, πλέον ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δυστυχώς υπάρχουν φορές που η ειλικρίνεια και η αλήθεια κοστίζουν, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στις δύο αυτές αρχές».


Περικοπές και οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ


Κάνοντας μια αναδρομή στις... οικονομικές παρεμβάσεις του από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο κ. Αδαμίδης τονίζει ότι «παραλάβαμε μια εταιρεία που λειτουργούσε λες και όλα έβαιναν καλώς, ενώ εκ του αντιθέτου βούλιαζε. Και προβληματιστήκαμε ακόμα περισσότερο όταν αρχικά είχαμε ενημέρωση ως νέα διοίκηση ότι το άνοιγμα της σεζόν 2009-10 θα έφτανε τα 9,5-10 εκατ. ευρώ και τελικά το ταμειακό έλλειμμα έκλεισε στα 13,5 εκατ. ευρώ. Απαλλάξαμε την ΑΕΚ από παροχές και έξοδα που ήταν αλόγιστα και ανούσια Αναφέρω επιγραμματικά τις κινήσεις μας:


* Μειώσαμε το ποδοσφαιρικό μπάτζετ κατά 11% παρά τον διπλασιασμό στη φορολόγηση των συμβολαίων.

* Τις δαπάνες μισθοδοσίας κατά 33%.

* Το κόστος αμοιβών και εξόδων εξωτερικών συνεργατών κατά 60%.

* Τις παροχές σε υπαλλήλους και ποδοσφαιριστές (κινητά τηλέφωνα, ασφάλιστρα, ενοίκια σπιτιών και αυτοκινήτων) κατά 25%.

* Το χρέος της ΕMPIRE προς την PUMA από 7 σε 1 εκατ. ευρώ. Παρότι ο κ. Νικολαΐδης ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι αυτή ήταν η προφορική συμφωνία με τον κ. Γλου και την Πούμα, εμείς διαπραγματευτήκαμε με την καινούργια διοίκηση της αθλητικής εταιρίας μετά την αποπομπή του κ. Γλου. Ήταν μια πολύ δύσκολη κι επίπονη διαπραγμάτευση. Φυσικά ούτε εμείς ούτε η νέα διοίκηση της Πούμα καταλάβαμε ποτέ γιατί η EMPIRE έκανε αυτές της υπερπαραγγελίες και που αποσκοπούσαν. Παράλληλα μειώσαμε κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα της EMPIRE η οποία εμπορεύεται το σήμα της ΑΕΚ σε τέτοιο βαθμό που πιστεύουμε ότι στο εξής θα είναι κερδοφόρος και όλα τα κέρδη της θα πηγαίνουν στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Μετά μάλιστα τη μετακόμιση σε άλλο κατάστημα της Νέας Φιλαδέλφειας, το ενοίκιο που θα καταβάλουμε θα είναι φθηνότερο κατά 6.400 ευρώ τον μήνα. Με μια απλή κίνηση εξοικονομήσαμε 80.000 ευρώ τον χρόνο.

* Επίσης καταφέραμε να αυξήσουμε τα εμπορικά έσοδά μας σε ποσοστό 52%».

Αναφερόμενος στα συνολικά χρέη και ανοίγματα της ΠΑΕ, ο κ. Αδαμίδης περιέγραψε την ακριβή κατάσταση της εταιρείας: «Είναι ομολογουμένως δύσκολη, αν όμως θέσουμε άμεσα το πλάνο μας σε εφαρμογή, είναι αντιμετωπίσιμη. Το χρέος της ΑΕΚ προς δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες από προηγούμενες χρήσεις ανέρχεται σε περίπου 23,5 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που είναι συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών υπολογίζονται σε περίπου 31 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και διαφόρων άλλων εισφορών».


Οσον αφορά στην πληροφορία ότι υπάρχουν μέτοχοι που έχουν ενεχυριάσει τις μετοχές τους στη Morgan Stanley, ο κ. Αδαμίδης εξηγεί ότι «όντως έχει συμβεί αυτό από ορισμένους ως ενέργεια διασφάλισης της αποπληρωμής του δανείου. Ωστόσο ο συγκεκριμένος χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν έχει ασκήσει ποτέ δικαίωμα ούτε έχει τη διάθεση να το πράξει. Βρισκόμαστε σε διαρκείς επαφές για να βρούμε τη φόρμουλα που θα μας απαλλάξει και από αυτό το βραχνά».


Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια


- Οι ενέργειές σας στο γηπεδικό δημιούργησαν και πάλι την ελπίδα για την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ποιο είναι όμως το πλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη έκταση;


«Οπως λένε μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, είναι η πρώτη φορά που η περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας εξετάζεται με τόση σοβαρότητα και συνέπεια. Μετά την ολοκλήρωση του προπονητικού κέντρου μας το οποίο είναι το αρτιότερο στην Ελλάδα, προχωράμε δυναμικά και ενωμένοι για την ανέγερση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το νο. 1 θέμα προς συζήτηση αναφορικά με το γηπεδικό είναι το χωροταξικό. Σίγουρα ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ιδανικός χωροταξικά, δεν είναι τέλειος, αλλά είναι δικός μας. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές για να γίνει ιδανικός. Αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική λύση και για εμάς και για την Πολιτεία».


- Για την Πολιτεία; Η ΑΕΚ περίμενε και παλαιότερα υποστήριξη και δεν την είχε. Γιατί να την έχει τώρα;


«Διότι θα είναι κουτό και ανόητο να μην υπάρξει η υποστήριξη της Πολιτείας. Αυτή την περίοδο τα έργα ανάπτυξης είναι απαραίτητα για τη χώρα, παρέχουν θέσεις εργασίας, υποδομές για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ευκολίες στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα εμείς έχουμε σκεφτεί ακόμα και το πως οι θέσεις πάρκινγκ του γηπέδου θα αξιοποιούνται από κατοίκους του Δήμου. Θα δώσουμε δουλειές στους δημότες της περιοχής και προτεραιότητα στους εμπόρους και καταστηματάρχες του Δήμου για τις μικρές εμπορικές χρήσεις που θα προβλέπονται. Θα βοηθήσουμε την πόλη με το έργο αυτό».


- Πότε θα γνωρίζετε αν το γήπεδο μπορεί να γίνει ή όχι;


«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας οργασμός διεργασιών. Εχουν γίνει πολλές συναντήσεις που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα όταν έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε, εμείς αυτό που έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία είναι να μας βρει λύσεις ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα. Τις απαιτούμε! Είναι απαράδεκτο να μην έχει η ΑΕΚ γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση θα γνωρίζουμε ως το καλοκαίρι αν γίνεται ή όχι. Στα πρόσωπα των κ.κ. Μωραϊτη, Σιφουνάκη, Σγουρού και της νέας δημάρχου της πόλης έχουμε βρει συμμάχους».


- Και το μείζον θέμα της χρηματοδότησης;


«Εχουμε λάβει ορισμένες προφορικές εγγυήσεις από ανθρώπους που μπορούν αλλά και επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά, είμαι δε σίγουρος ότι θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον κι άλλων εύπορων ΑΕΚτζήδων, ενώ ένα σημαντικό ποσό θα βρεθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού».


- Υπάρχει βιώσιμο πλάνο χωρίς γήπεδο;


«Για κάποιο διάστημα ίσως... Ομως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ΑΕΚ χωρίς γήπεδο δεν θα μπορεί να βιώσιμη και συνάμα ανταγωνιστική. Είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο αυτό. Χωρίς γήπεδο η αγωνιστική επιτυχία είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη».


- Εξετάζετε το ενδεχόμενο να κάνετε χρήση του γηπέδου της Ριζούπολης;


«Το ΟΑΚΑ μας κοστίζει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, δεν περισσεύουν αυτά τα χρήματα στην ΑΕΚ. Ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων όρων, αλλά δεν δέχονται να ακούσουν κουβέντα. Αν το ΟΑΚΑ δεν θα μας θέλει εκεί, θα βρούμε μια άλλη λύση. Η Ριζούπολη είναι μια περίπτωση που εξετάζουμε, θα ήταν ιδανική λύση για μια προσωρινή μετάβαση αν είχαμε τη σιγουριά ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες από σήμερα θα είχαμε το δικό μας γήπεδο».



Το πιγκ-πογκ με τον πρόεδρο


Ο πρόεδρος της ΑΕΚ οφείλει να έχει άποψη για τους ανθρώπους της κιτρινόμαυρης οικογένειας αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν πρέπει να διστάζει να την καταθέσει. Οπως κι έγινε όταν ρωτήσαμε τον κ. Αδαμίδη για τα εξής πρόσωπα, θεσμούς και ομάδες:


Ντούσαν Μπάγεβιτς: «Στην αρχή είχαμε τις διαφωνίες μας, αλλά με το χρόνο χτίσαμε μια ιδιαίτερα ειλικρινή και φιλική σχέση. Είμαστε φίλοι. Δεν βοήθησαν τα αποτελέσματα και μόνος του αποφάσισε να φύγει. Το έκανε σαν κύριος, δεν ζήτησε τίποτε περισσότερο από τα δεδουλευμένα του».


Μανόλο Χιμένεθ: «Εξαιρετικός προπονητής και σπουδαίο ποδοσφαιρικό μυαλό. Οι σκέψεις του για το μέλλον της ΑΕΚ μας βρίσκουν όλους σύμφωνους».


Νίκος Νοτιάς - Πέτρος Παππάς: «Σπουδαίοι επιχειρηματίες και άνθρωποι. Έχουν βοηθήσει την ΑΕΚ με ανιδιοτέλεια, ποτέ δεν είχαν την επιθυμία να βγουν μπροστά. Όμως στα δύσκολα είναι αυτοί που κράτησαν το καράβι και συνεχίζουν να το κάνουν. Χρειάζονται βοήθεια».


Ντέμης Νικολαΐδης: «Εκτός από 1-2 φορές που έχουμε μιλήσει, δεν έχουμε προσωπική επαφή. Τον θαύμαζα πολύ ως ποδοσφαιριστή, πίστεψα στο όραμά του όταν ανέλαβε πρόεδρος. Πιστεύω ότι έκανε αρκετά λάθη στη συνέχεια κι έχασε τη χρυσή ευκαιρία για την ΑΕΚ».


Νίκος Θανόπουλος: «Είχε κι αυτός την ευκαιρία να πάρει αποφάσεις οι οποίες θα διευκόλυναν την ΑΕΚ. Μετά από κάποιο σημείο έχασε τον προσανατολισμό του, άφησε μια αδιέξοδη κατάσταση να συντηρείται και δεν πήρε τις δύσκολες αποφάσεις που θα ωφελούσαν την ΑΕΚ».


Δημήτρης Χατζηχρήστος: «Αγαπάει την ΑΕΚ. Συνεργαζόμαστε μόνο σε επίπεδο διοικήσεων και έχουμε καλή επαφή πάνω στο κομμάτι αυτό. Η σημερινή διοίκηση της ΠΑΕ είναι δίπλα στην Ερασιτεχνική περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν».


Δημήτρης Μελισσανίδης: «Είναι ο Ενωσίτης επικρατείας. Έχουμε πολύ καλή προσωπική επαφή κι έχω ζητήσει τη συμβουλή του για 1-2 θέματα στο παρελθόν. Δεν νομίζω πάντως ότι έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με την ΑΕΚ σε διοικητικό επίπεδο, αν όμως την αποκτήσει, εδώ είμαστε να τον διευκολύνουμε».


Διαιτησία - Σοφοκλής Πιλάβιος: «Η διαιτησία παραμένει ένα από τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαθέτουμε καλούς και ταλαντούχους διαιτητές οι οποίοι ωστόσο επηρεάζονται πολύ εύκολα από εξωγενείς παράγοντες. Πολλές φορές και από φόβο για την καριέρα τους. Ο Πιλάβιος μου δίνει την εντύπωση ακέραιου ανθρώπου ο οποίος επιθυμεί να αλλάξει την εικόνα του ποδοσφαίρου προς το καλύτερο, όμως δεν έχει λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται. Όπως το να διασφαλίσει μια κατάσταση στη διαιτησία η οποία δεν θα επηρεάζεται από τους παράγοντες».


Βαγγέλης Μαρινάκης: «Αγαπάει την ομάδα του και νομίζω ότι το δείχνει έμπρακτα. Πολλές από τις συγκρούσεις που είχαμε τις πήρε πολύ προσωπικά. Δεν υφίσταται προσωπική αντιπαράθεση Αδαμίδη - Μαρινάκη. Απλώς πιστεύω ότι όταν ασκεί κριτική στο πλαίσιο του ρόλου του ως προέδρου της Σούπερ Λίγκας, δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει τα πράγματα με ατομισμό. Εκείνη τη στιγμή που το πράττει είναι πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, όχι του Ολυμπιακού. Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί του, όμως στο πλαίσιο της εκπροσώπησης των ομάδων μας μπορεί και να διαφωνήσουμε».


Παναθηναϊκός: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός είναι αυτό που αντιμετωπίζουν όλες οι ελληνικές ομάδες. Τα ανοίγματα είναι τεράστια και οι αποφάσεις πολύ δύσκολες».


Θοδωρής Ζαγοράκης: «Τον θαύμαζα πολύ ως ποδοσφαιριστή. Κι ως πρόεδρος όμως έχει πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα για τον ΠΑΟΚ και είναι τυχεροί που βρίσκεται στη θέση αυτή. Έχει αγνές προθέσεις και σωστές ιδέες για το ποδόσφαιρο. Το πάει καλά το καράβι, όμως σύντομα και αυτός θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την ομάδα του».


Πηγή : Sport24.gr