Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Ποιος έλεγχος»;

Προκειμένου να μην κάνει πρόχειρες κρίσεις για έναν διαχειριστικό έλεγχο 115 σελίδων -όπως ο περιβόητος της ΠΑΕ ΑΕΚ- το www.sport-fm.gr ζήτησε από έναν ορκωτό λογιστή να μεταφέρει τα συμπεράσματα του.

Τα όσα μας είπε είναι αποκαλυπτικά. «Δεν πρόκειται καν για έλεγχο…», είναι το σημαντικότερο από αυτά που εξήγησε! Διαβάστε την κατατοπιστική συνομιλία του με τον Μιχάλη Τσόχο!

Για να μην βγάζουμε εμείς πρόχειρα συμπεράσματα -που ενδεχομένως να είναι και λανθασμένα- ζητήσαμε να μας το κάνει ένας, εγνωσμένης αξίας ορκωτός λογιστής, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός και καυστικός στις κρίσεις του.

«Ποιος αναλυτικός διαχειριστικός έλεγχος; Κακώς χαρακτηρίζεται έτσι από τους συναδέλφους που επί επτά μήνες (υπερβολικό διάστημα), υποτίθεται ότι έκαναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Καταρχάς, διαχειριστικός έλεγχος με ένα σωρό περιορισμούς δεν υπάρχει. Αλλωστε, όλη την αλήθεια, οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν τον υποτιθέμενο έλεγχο την γράφουν στη δεύτερη σελίδα. Αυτό αν διαβάσεις, οι υπόλοιπες 113 σελίδες δεν έχουν νόημα».

Ας δούμε, όμως, αυτό που αναφέρει ο ορκωτός λογιστής ότι γράφουν στην δεύτερη σελίδα του πορίσματος εκείνοι που έκαναν τον έλεγχο. Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει:

«Εφιστούμε την προσοχή σας στα αναφερόμενα στην παράγραφο (1.5) της παρούσας όπου γίνεται συνοπτική παράθεση αναφορικά με τη μη ύπαρξη καταγεγραμμένων διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου από την διοίκηση της εταιρείας στις υπό έλεγχο χρήσεις.

Το γεγονός αυτό καθιστά ανέφικτο τον εντοπισμό από τον έλεγχο τυχόν παραλείψεων ή διαχειριστικών πλημμελειών ατασθαλιών των εκάστοτε οργάνων της Διοίκησης της εταιρείας που αναφέρονται στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων και στην σύναψη συμβάσεων που δεν έχουν εξυπηρετήσει το εταιρικό συμφέρον»
.

Και συνεχίζει ο ορκωτός λογιστής. «Όταν η έκθεση ξεκινά με αυτή τη φράση, οι άνθρωποι μας λένε από την δεύτερη κιόλας σελίδα ότι επί της ουσίας δεν έκαναν έλεγχο -ή για την ακρίβεια ότι δεν μπορούσαν να κάνουν έλεγχο και για αυτό δεν καταλήγουν και σε συμπέρασμα. Δεν υπάρχει έλεγχος που να μην καταλήγεις σε συμπέρασμα, αλλά από τη στιγμή που οι συνάδελφοι δεν είχαν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους και τους έθεσαν ένα σωρό περιορισμούς, πώς είναι δυνατόν να βγάλουν συμπεράσματα.

Στους συναδέλφους ζητήθηκε να κάνουν έλεγχο με μία σειρά περιορισμών ή παραλείψεων, με την ύπαρξη των οποίων ήταν αδύνατο να κάνουν έλεγχο»
, μας είπε χαρακτηριστικά ο ορκωτός λογιστής, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις 115 σελίδες του ελέγχου.

Όταν, δε, του ζητήσαμε να μας αναφέρει τους περιορισμούς που δεν επέτρεψαν στους ορκωτούς λογιστές να κάνουν καλά τη δουλειά τους η απάντηση ήταν ξεκάθαρη.

1. Μη ύπαρξη καταγεγραμμένων διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου
2. Για τις χρήση 30/6/2004 - 30/6 2006 δεν τους δόθηκε ούτε καν το βιβλίο απογραφών και ισολογισμού.
3. Μη αποστολή επιβεβαιωμένων επιστολών σε ποδοσφαιριστές
4. Μη διενέργεια απογραφής αποθεματικών και ταμείο.
5. Όχι έλεγχος φορολογίας.

Με αυτούς τους περιορισμούς δεν γίνεται έλεγχος. Όσον αφορά το επίμαχο σημείο, που είναι το δεύτερο -και για το οποίο υπάρχει πολύ κουβέντα- ο ορκωτός λογιστής μας είπε ότι του φαίνεται παράξενο ένας λογιστής της εταιρείας να μην παρέδωσε τα βιβλία.

Εμείς, ως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε με τον λογιστή κ. Κώστα Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος φέρεται να είναι και προσωπικός φίλος του κ. Ντέμη Νικολαϊδη. Ο κύριος Παπαγιαννόπουλος ήταν κατηγορηματικός. «Όχι μόνο τα έχω αποστείλει αλλά έχω και αποδείξεις»! Και όπως έχετε διαπιστώσει από το αποκλειστικό δημοσίευμα του www.sport-fm .gr, ο κ. Παπαγιαννόπουλος έχει και το πρωτόκολλο της παράδοσης -το οποίο μας απέστειλε προς δημοσίευση.

Στη συνέχεια της συζήτησής με τον ορκωτό λογιστή μας είπε: «Υπήρξε περιορισμός από την εταιρεία, ώστε να μην υπάρξει αποστολή επιβεβαιωμένων επιστολών σε ποδοσφαιριστές. Με λίγα λόγια, δεν επιτράπηκε στους ορκωτούς λογιστές να επιβεβαιώσουν από τους ποδοσφαιριστές ή τους λογαριασμούς τους αν όντως πήραν τα λεφτά που αναγράφονται. Ως εκ τούτου, τι νόημα έχει να σχολιάσεις πόσα πήρε ο τάδε ή ο δείνα ποδοσφαιριστής με βάση τα βιβλία, αν δεν σου δίνεται η δυνατότητα να επιβεβαιώσεις ότι όντως πήραν όσα χρήματα αναγράφονται στα βιβλία».

Όταν του ζητήσαμε μία εκτίμηση γιατί η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο, μας απάντησε: «Εικάζω για λόγους εφορίας. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή, άλλες να ήταν οι αμοιβές των παικτών και άλλες να δήλωναν στην εφορία -αλλά αυτό είναι μία εικασία».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μύλος ή για την ακρίβεια πολύ κακό για το τίποτα. Διότι, όπως προκύπτει, εδώ έγινε ένας μη επαρκής έλεγχος, που δεν επιτρέπει στους ορκωτούς λογιστές να οδηγηθούν σε συμπεράσματα και να αποδώσουν ευθύνες -όπου και αν υπάρχουν. Με λίγα λόγια, έχει μάλλον μικρή σημασία να κρίνουμε πόσα χρήματα πήρε ο τάδε ή ο δείνα, αν δεν μπορούμε να τσεκάρουμε ότι τα πήρε.

Όταν, τέλος, ζητήσαμε από τον ορκωτό λογιστή ένα σχόλιο γενικό για την κατάσταση στην ΠΑΕ ΑΕΚ -ανεξάρτητα από τις σημαντικές ελλείψεις του ελέγχου- μας μίλησε για απίστευτη ανοργανωσιά, για ανθρώπους που υπέγραφαν χωρίς να έχουν το δικαίωμα, για εικόνα εταιρείας που σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί σοβαρά και για μη τήρηση ούτε των βασικών κανόνων. «Είναι οπωσδήποτε μια εταιρεία που παρουσιάζει -αν μη τι άλλο- μη σοβαρή εικόνα».


Πηγή : Sport-fm.gr