Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ρασο-φόρος τιμωρός

Από αλλού το περίμενε ο Παναθηναϊκός και από αλλού του ήρθε. Την ώρα που οι "πράσινοι" είχαν τα μάτια τους πάνω στον Σπανούλη, ο Ράσο Νεστέροβιτς (17π) πήρε από το χέρι τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε σε μία πολύ μεγάλη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ με σκορ 65-61, στο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής. Άξιος συμπαραστάτης του Σλοβένου και ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Διακοπή στην τελευταία περίοδο, δεν γλιτώνουν την «καμπάνα» οι «πράσινοι».


Αυτή ήταν η πρώτη νίκη των "ερυθρολεύκων" στο κλειστό του ΟΑΚΑ, σε ματς κανονικής περιόδου μετά τον Φεβρουάριο του 2007 και τους δίνει το προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Από την μεριά της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η κακή απόδοση του επηρεασμένου από την ίωση Δημήτρη Διαμαντίδη, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς ο Νίκολας παρά τους 15 πόντους του, έμοιαζε απελπιστικά μόνος στην «πράσινη» επίθεση.

Το ματς:

Πολλές βιαστικές επιλογές και από τις δύο πλευρές και άστοχα σουτ, ήταν τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού στα πρώτα του λεπτά. Ο Ίβκοβιτς επέλεξε να ξεκινήσει με πεντάδα που αποτελείται από αμυντικογενείς παίκτες, προσπαθώντας να περιορίσει την περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Γι’ αυτό και στο αρχικό σχήμα βρέθηκαν Γκόρντον και Παπανικολάου και έμεινε έξω ο Τεόντοσιτς. Τα δύο πρώτα καλάθια μπήκαν από την πλευρά των «πράσινων» με τον ίδιο εκτελεστή. Τον Μάικ Μπατίστ. Στη συνέχεια με τρίποντο του Σπανούλη, έγινε το 4-3 υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών του τριφυλλιού.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βλέποντας ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν επηρεασμένος από την απουσία του στις τελευταίες προπονήσεις λόγω της ίωσης, τον απέσυρε από το παρκέ, βάζοντας τον Τέπιτς. Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι με τον Παναθηναϊκό να παίρνει σκοράρισμα από τους Περπέρογλου και Σάτο, την ώρα που για τον Ολυμπιακό, πέτυχαν οι Μπουρούσης και Τεόντοσιτς με αποτέλεσμα το πρώτο δεκάλεπτο να ολοκληρωθεί με τις δύο ομάδες ισόπαλες 18-18.

Τα πολλά λάθη και οι βιαστικές επιλογές συνεχίστηκαν και από τις δύο πλευρές και στην δεύτερη περίοδο. Ο Νεστέροβιτς που τις περισσότερες φορές κέρδιζε τις μάχες με τον Βουγιούκα, έδινε πολύτιμες βοήθειες επιθετικά στους «ερυθρόλευκους». Για τον Παναθηναϊκό, ο Σάτο κατάφερε με τις αλτικές του ικανότητες και την δύναμή του να πετύχει αρκετούς πόντους, μαζεύοντας επιθετικά ριμπάουντ. Από την άλλη, σημαντική βοήθεια για την ομάδα του Ίβκοβιτς έδωσε ο Έρτσεγκ. Ο Νίκολας με σουτ από μέση απόσταση έκανε το 34-29 υπέρ των «πράσινων» αλλά κάπου εκεί ξεκίνησε ένα σερί 7-0 του Ολυμπιακού. Αυτό ολοκληρώθηκε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου με καλάθι του Χαλπερίν και διαμορφώθηκε το 36-34 υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Στο τρίτο δεκάλεπτο, από την πλευρά του Ομπράντοβιτς επιστρατεύτηκε το «όπλο» Ντρου Νίκολας. Όταν ο Αμερικανός ζεστάθηκε έδειχνε ασταμάτητος και έφτασε γρήγορα τους 15 πόντους. Ο Ίβκοβιτς έριξε τον Γκόρντον στο παρκέ για τον αντιμετωπίσει αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Το ματς συνέχισε να πηγαίνει πόντο-πόντο με τον Ολυμπιακό να παίζει καλά το πικ εν ρολ με τους Νεστέροβιτς και Σπανούλη, σημαδεύοντας τον Βουγιούκα. Με την εκπνοή, ο Χαλπερίν ευστόχησε σε τρίποντο και πήρε ξανά προβάδισμα με 51-49.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός δοκίμασε να περάσει την μπάλα στον Μπουρούση που όμως είχε δύο κακές επιλογές. Στη συνέχεια, ο Τεόντοσιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή επειδή θεωρήθηκε ότι εκβίαζε το φάουλ και έτσι με βολές από τον Παναθηναϊκό έγινε το 51-51. Έχοντας μείνει για αρκετή ώρα στον πάγκο, ο Διαμαντίδης, επέστρεψε στο παρκέ για τα τελευταία οκτώ λεπτά. Ο Βουγιούκας νίκησε τον Νεστέροβιτς και έκανε το 53-51 υπέρ των «πράσινων». Με δύο βολές του Νεστέροβιτς το ματς ήρθε πάλι στα ίσια (53-53).

Με μία βολή του Βουγιούκα έγινε το 54-53, πέντε λεπτά περίπου πριν το τέλος. Ο Παπαλουκάς αστόχησε σε μακρινό σουτ και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός έβαλε τη μπάλα κοντά στο καλάθι. Ενώ έμεναν τέσσερα λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα για το τέλος, έπεσε φωτοβολίδα στο παρκέ που χτύπησε τον Παπαλουκά και ο Ολυμπιακός αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο ενώ με εντολή του Ομπράντοβιτς αποχώρησαν και οι περισσότεροι παίκτες και του Παναθηναϊκού. Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις από τους ανθρώπους των «πράσινων», οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ για να συνεχιστεί το ματς.

Οι βολές του Μπατίστ έδωσαν προβάδισμα τριών πόντων στους πράσινους αλλά στην επόμενη επίθεση ο Τεόντοσιτς ευστόχησε σε σουτ και έκανε το 56-55. Ο Φώτσης έβαλε το πρώτο καλάθι του εντός παιδιάς και έκανε το 58-55, αλλά η απάντηση ήταν ξανά άμεση. Με τον Νεστέροβιτς να πετυχαίνει τρεις πόντους με καλάθι και φάουλ και έγινε το 58-58. Ο Σλοβένος έφτασε τους 15 πόντους. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε το άστοχο σουτ του Διαμαντίδη και με τον Παπαλουκά έκανε το 60-58. Στην επόμενη επίθεση ο Διαμαντίδης σούταρε ξανά χωρίς να βρει στόχο και οι «ερυθρόλευκοι» εκτελώντας με τον Νεστέροβιτς ένα πικ εν ρολ, πήραν προβάδισμα τεσσάρων πόντων (62-58), 1,5 λεπτό πριν το φινάλε. Το λάθος του Νίκολας έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να αυξήσει τη διαφορά, πράγμα που έκανε με τον Παπαλουκά και το σκορ να γίνεται 64-58 υπέρ των «ερυθρολεύκων». Η μία εύστοχη βολή του Παπαλουκά έκανε το 65-58. Με τρίποντο του Φώτση έγινε το τελικό 65-61.


Τα δεκάλεπτα: 18-18, 34-36, 49-51, 61-65

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 9 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13, Νίκολας 15 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 2, Βουγιούκας 5, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου, Ζούμπος

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 9, Νεστέροβιτς 17, Λούκας, Σπανούλης 4 (1), Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 8 (6 ριμπάουντ), Κέσελ, Μαυροκεφαλίδης 2, Χαλπερίν 5 (1), Παπανικολάου, Έρτσεγκ 10, Τεόντοσιτς 10 (2)

Παναγιώτης Βανός



Πηγή : Sport-fm.gr