Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Σκληρός ο Μαρινάκης!


Στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου της Σούπερ Λίγκας ο Βαγγέλης Μαρινάκης επιτέθηκε στον ΓΓΑ Πάνο Μπιτσαξή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών όπου αναδύεται σήψη και διαφθορά, όπως είπε ο κ. Μπιτσαξής". Παρουσίασε την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο... αγγελικά πλασμένη και παράλληλα έκοψε με άκομψο τρόπο συνάδελφο, ο οποίος... τόλμησε να του κάνει ερώτηση για τα dvd και τις καταγγελίες του Αλέξη Κούγια: "Μην ολοκληρώσεις την ερώτησή σου, χάνεις τον καιρό σου", είπε χαρακτηριστικά!

Ο Β. Μαρινάκης ξεκίνησε με ευθεία επίθεση προς τον ΓΓΑ Πάνο Μπιτσαξή: «Σύντομα ολοκληρώνεται μια πενταετία λειτουργίας της Σούπερ Λιγκ. Πέντε χρόνια πετυχημένης πορείας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα ήταν καλά. Η Σούπερ Λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών όπου αναδύεται σήψη, όπως πιστεύει ο κ. Μπιτσαξής. Η Σούπερ Λίγκα δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι σαν την ενορία του κυρίου Μπιτσαξή. Ένα πρωτάθλημα που θα διοργάνωνε η ενορία του κ. Μπιτσαξή δεν θα ενδιέφερε κανέναν. Οφείλουμε όχι μόνο να απαντήσουμε, αλλά και να αποδείξουμε όσα λέμε, σε αντίθεση με τον κ. Γενικό που κάνει αόριστες τοποθετήσεις και τα βάζει με φανταστικούς εχθρούς. Θα παρουσιάσουμε αληθινά στοιχεία και το ίδιο θα περιμένουμε να κάνει και ο κ. Γενικός, διαφορετικά θα πρέπει να ανασκευάσει».

Και συνέχισε ζητώντας συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και έριξε ευθείες βολές για την πρόληψη της βίας: «Είμαστε μαζί του για την πάταξη της βίας, αλλά δεν θα πρέπει να μασάμε την ίδια καραμέλα. Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες συλλήψεις παραβατών φιλάθλων. Γιατί δεν συλλαμβάνονται αυτοί που κάνουν επεισόδια; Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά πότε χρησιμοποιήθηκαν; Τι ακριβώς προτείνει ο κ. Μπιτσαξής για να παταχθεί η βία, εκτός από το να γίνει αυστηρότερος ο πειθαρχικός κώδικας για τις ομάδες».

Ενώ συνέχισε για τα προβλήματα που υπάρχουν: «Κάθε χρόνο αυξάνονται τα όργανα, κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα στην αστυνομία και σε φόρους. Το πρωτάθλημα που διοργανώνει η Λίγκα είναι το μεγαλύτερο θέαμα στη χώρα μας και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό εφημερίδων, ιστοσελίδων, τα εισιτήρια και τα ποσοστά τηλεθέασης. Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, που λόγω του ενδιαφέροντος διογκώνονται. Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα με τη διαιτησία, αλλά πιστεύω πως έχουμε και αξιόλογους διαιτητές και πρώην διαιτητές για τη διαχείριση της ΚΕΔ, αλλά πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο».

Ενώ αναφέρθηκε στο ότι το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα είναι ακόμα έντονο: «Βλέπουμε φέτος τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα παίξουν στα play-offs και ποιες θα υποβιβαστούν. Τα έσοδα έχουν τριπλασιαστεί και το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Δείτε τι συμβαίνει σε όσα καταπληκτικά στάδια χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν παίζει εκεί κάποια ομάδα. Ο ΟΠΑΠ είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με συμβάσεις που προβλέπουν υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές και δεν κρέμεται η συνεργασία αυτή από αποφάσεις της Πολιτείας».

Ακόμα ανέφερε πως η Πολιτεία με τη στάση της δεν βοηθά: «Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κρύψουμε τα προβλήματα. Πήγαμε στην Πολιτεία, αλλά η στάση της είναι πάντα η ίδια: να αυξήσουμε τις ποινές για τις ομάδες. Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν θέλουμε ποδόσφαιρο, αλλά αποδιοπομπαίους τράγους. Κανένας δεν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο, ειδικά όταν στηρίζουμε τις ομάδες με δικά μας χρήματα. Είναι σειρά της Πολιτείας να κάνει σοβαρές προτάσεις με σχεδιασμό. Πρέπει κάποιος να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών και των ποδοσφαιρικών αρχών για την αντιμετώπιση της βίας.

Να μην πριονίζουν όλοι αυτοί που ζουν από το ποδόσφαιρο το κλαδί που κάθονται. Το ποδόσφαιρο πρέπει να στηριχτεί. Προσφέρει χαρά και αποτελεί καταφύγιο, αποτελεί ιδέα για τα νέα παιδιά και προβάλει την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί με εποικοδομητικό διάλογο και δημιουργική κριτική να βρούμε λύσεις».

Γιώργος Μποροβήλος: «Είναι δυνατόν να μη θέλουμε καθαρό πρωτάθλημα»;

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λίγκας Γιώργος Μποροβήλος είπε αρχικά: «Ερχόμαστε σαν Σούπερ Λίγκα να αποδείξουμε το αυτονόητο. Βλέπουμε όλους να κόπτονται και να παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέως για το καλό του ποδοσφαίρου και να μην ενδιαφερόμαστε εμείς. Αυτό είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Ο πρώτος που πρέπει να ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται είναι η Σούπερ Λίγκα. Λάθη γίνονται, είναι ένας νέος συνεταιρισμός, μόλις τεσσάρων ετών, αλλά έχει πετύχει πάρα πολλά. Όποιος κι αν λέει πως κόπτεται για το ποδόσφαιρο ξεκινά από ίδιον όφελος. Υπάρχει περίπτωση η Σούπερ Λίγκα να μη θέλει ένα καθαρό ποδόσφαιρο;

Και συνέχισε: «Εμείς θα πρέπει να είμαστε αντίπαλοι στα 90 λεπτά και σε όλα τα άλλα ενωμένοι, γιατί βαλλόμεθα πανταχόθεν. Γίνονται κάποιες καταγγελίες για τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι κι έτσι. Το ζήτημα είναι αυτός που καταγγέλλει να μπορεί και να το αποδείξει, γιατί η ζημιά που γίνεται στη Λίγκα και το ποδόσφαιρο είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε έτοιμοι και θα προτείνουμε αυστηροποίηση σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Οι καταγγέλλοντες πρέπει να παρέχουν αποδείξεις, ώστε οι αρμόδιες αρχές να εξαφανίσουν τον καταγγελλόμενο. Διαφορετικά να εξαφανίσουν τον καταγγέλλοντα».

Ενώ έκανε αναφορά στα ολοένα και αυξανόμενα πρόστιμα που επιβάλλονται στις ομάδες: «Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει δουλειά με το άκουσα, είδα, μου είπανε. Αυτός που ακούει όλα αυτά δεν θα κάνει το δικαστή, ούτε τον κριτή και λέει ‘πού να πάω όπως τα μαγειρεύουν και τα κασετοποιούν;’. Αυτό που μένει στον θεατή είναι πως όλα είναι σάπια. Πώς να φέρεις μετά κόσμο, οικογένειες στα γήπεδα, χορηγούς, να διώξουν τη βία; Τα πρόστιμα έφτασαν στο Θεό! Όλες οι ομάδες πληρώνουν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Η βία είναι και εισαγόμενη. Λέγαμε κάποτε ότι φταίει το ποδόσφαιρο, αλλά γεμίσανε και τα άλλα αθλήματα με σπασμένα καθίσματα και χίλια προβλήματα».

Πατρίκ Κομνηνός: «Συνεργάτης ο ΟΠΑΠ, δεν επαιτεί η Σούπερ Λίγκα»

Ο εκτελεστικός διευθυντής Σούπερ Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός, έκανε τον απολογισμό της πενταετούς πορείας της λίγκας και αναφέρθηκε στις ενέργειές της για την αναβάθμιση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος.

Και τόνισε «Υπάρχει ανοδική τάση τα εισιτήρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με το 1985/86. Αν προσθέσουμε και τα εισιτήρια των play-offs ξεπερνούμε τα 2 εκατ. εισιτήρια το χρόνο, κάτι που είναι το 20% του πληθυσμού και δεν είναι αμελητέος αριθμός. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχε μικρή πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό έχει οικονομικά οφέλη για τις ομάδες και ένα καλύτερο προϊόν».

Και αναφέρθηκε σε οικονομικά ζητήματα και τον ΟΠΑΠ: «Την πρώτη μας χρονιά είχαμε έσοδα 10 εκατ. ευρώ και τώρα έχουμε 70 εκατ. ευρώ. Η φετινή χρονιά θα φτάσει πάνω από 66 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτό η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κατηγορούμαστε πως ασχολούμαστε με τα χρήματα. Δεν νομίζω πως η Premier League δεν ασχολείται με τα χρήματα. Τα έσοδα που πηγαίνουν από τη Σούπερ Λίγκα υπέρ της ΕΠΟ και την Ένωση Β’ και Γ’ Εθνικής είναι πολλά. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα αυξημένα έσοδα της Σούπερ Λίγκας έρχονται να βοηθήσουν το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ: «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Είναι μια ανταποδοτική σύμβαση χορηγίας. Είναι μια εμπορική συμφωνία, που σήμερα εδώ γίνεται με τον ΟΠΑΠ κι έξω γίνεται με κάποιες άλλες εταιρείες. Δεν είναι κάτι που δίνεται δωρεάν, ούτε κάτι που έχει αμελητέα αξία και ποσότητα».

Ακολούθως, ο Πατρίκ Κομνηνός χαρακτήρισε το τρέχον πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών, ενώ για την αντιμετώπιση της βίας αρχικά ανέφερε τις ευθύνες της αστυνομίας που δεν προχωρά σε συλλήψεις και φυλακίσεις, για τις ευθύνες της ΕΠΟ και τέλος της Σούπερ Λίγκας. Μάλιστα στάθηκε και στο ποσό των προστίμων που έχει επιβληθεί στις ομάδες στα χρόνια λειτουργίας της Σούπερ Λίγκας και το οποίο έφτασε συνολικά τα 7.961.330 ευρώ.

«Εμείς ζητάμε να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπαίτιοι. Δεν ζητάμε κάτι καινούριο, αλλά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης στα γήπεδα και δεν χρησιμοποιούνται», ολοκλήρωσε σχετικά...

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Την πρώτη ερώτηση πήγε να κάνει ο Αρης Ασβεστάς από τον NovaΣΠΟΡ FM, και αφορούσε στα dvd και τις καταγγελίες του Αλέξη Κούγια, ωστόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον έκοψε με πολύ άκομψο τρόπο: «Ο κ. Πιλάβιος είπε ‘εύχομαι το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην παίζεται κάποια μέρα στην Ευελπίδων’. Για το ζήτημα με τις καταγγελίες που έγιναν από τον κ. Κούγια... και σε εκείνο το σημείο ο Β. Μαρινάκης τον διέκοψε. Οταν ο συνάδελφος είπε «να ολοκληρώσω την ερώτησή μου», ο Β. Μαρινάκης είπε «να μην την ολοκληρώσεις! Aκουσες ενδιαφέροντα πράγματα πριν, μην χάνεις τον καιρό σου!». Ολοκληρώνοντας το unfair...

-Ζητήσατε διάλογο με αστυνομία και Πολιτεία. Με αυτούς που έχουν αποτύχει;

Β. Μαρινάκης: «Υπάρχει άλλη επιλογή; Σας αντιστρέφω την ερώτηση».

-Τι δεν σας άρεσε φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Β. Μαρινάκης: «Ακόμη και μετά την έκκληση που έκανα πυροβολείτε το ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως έχουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, ο κόσμος παρά την κρίση πάει στο γήπεδο και πρέπει να το στηρίξουμε. Το να λέτε πως το ποδόσφαιρο νοσεί και να γράφονται χιλιάδες άρθρα εναντίον του, δεν βοηθά. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και μία εποικοδομητική κριτική. Αν τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν γίνεται τίποτα».

-Κανείς πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας δεν εξάντλησε τη διετία στην προεδρία. Θα την εξαντλήσετε εσείς;

Β. Μαρινάκης: «Το πρωτάθλημα έχει άλλες τρεις αγωνιστικές και μετά έχουμε τα play-offs. Μετά θα κάτσουμε να συζητήσουμε για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να βρούμε λύσεις».

Πηγή: Sportsview.gr

Γιώργος Βαρβιτσιώτης