Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 21:00 ET-1

Νίκη απέναντι στην οικοδέσποινα Τουρκία στην «Άνκαρα Αρένα» για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος προς τα μετάλλια και να μην μπλέξει σε δύσβατα μονοπάτια θέλει η Εθνική ομάδα απόψε (21:00) στο ντέρμπι κορυφής του τρίτου ομίλου του Μουντομπάσκετ. Βελτίωση, ιδιαίτερα στην άμυνα, το ζητούμενο για τον Γιόνας Καζλάουσκας, που υπολογίζει στην ενίσχυση από Φώτση και Σχορτσανίτη.

Αποστολή στην Άγκυρα, Χρήστος Ρομπόλης

Τα πράγματα είναι απλά: με νίκη στο κατάμεστο και «φλεγόμενο» κλειστό της Άγκυρας η Ελλάδα θα αγκαλιάσει (αρκεί να καταβάλει στη συνέχεια την αδύναμη Ακτή Ελεφαντοστού και την υπολογίσιμη Ρωσία) την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο, ο οποίος βγάζει σε ένα δρόμο δίχως πολλές κακοτοπιές μέχρι και τους «4» της διοργάνωσης. Στην απευκταία περίπτωση της ήττας, η Εθνική θα χρειαστεί να υπερκεράσει υψηλά ή σχεδόν απροσπέλαστα εμπόδια για να φτάσει στο μεγάλο της στόχο, που είναι μία θέση στο βάθρο. Η δεύτερη θέση στο τρίτο γκρουπ πιθανότατα οδηγεί μεν σε βατό αντίπαλο στους «16», αλλά στα προημιτελικά θα περιμένουν οι πανισχυρές (πλην όμως θνητές) ΗΠΑ, ενώ η τρίτη θέση οδηγεί εκτός απροόπτου σε τιτανομαχία με την Ισπανία από τον πρώτο κιόλας νοκ άουτ αγώνα. Κι επειδή η Εθνική δεν... προλαβαίνει να τερματίσει τέταρτη-ακόμη κι αν το θέλει-η νίκη επί της Τουρκίας και η πρωτιά είναι επιβεβλημένη.

Για να έρθει αυτή χρειάζονται πολλά. Όχι απλώς να αντιπαρέλθει η Εθνική την «καυτή» ατμόσφαιρα από 11.000 Τούρκους και όποιο πλεονέκτημα συνεπάγεται αυτό για τον γηπεδούχο, αλλά και να βελτιωθεί η ίδια. Λίγα λεπτά σκληρής άμυνας και ευστοχίας μπορεί να ήταν αρκετά για να έρθουν οι νίκες απέναντι σε Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, αλλά όχι και σε ένα παιχνίδι τέτοιων συνθηκών απέναντι σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο. Το ευχάριστο νέο είναι πως καταφθάνουν ενισχύσεις από τον Αντώνη Φώτση και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Οι δύο παίκτες θα προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε άμυνα κι επίθεση στο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας, αλλά μένει να αποδειχτεί αν η παρουσία τους θα μετατρέψει την Εθνική στο σπουδαίο σύνολο που παρουσίασε στα φιλικά. Πριν το «ξύλο» με τη Σερβία και τη βαριά ήττα από τις ΗΠΑ.

Προβλήματα πλέον δεν υπάρχουν, αφού η λοίμωξη αναπνευστικού που ταλαιπωρεί τον Στράτο Περπέρογλου δεν εμπνέει ανησυχία και απλώς τον κράτησε εκτός προπόνησης τη Δευτέρα, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε ατομικό πρόγραμμα για να πάρει ανάσες μετά τις «υπερωρίες» που έκανε στα δύο πρώτα παιχνίδια.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας δούλεψε με τους παίκτες του στην αντιμετώπιση της ζώνης, στην οποία αναμένεται να ποντάρουν για αρκετή ώρα και οι Τούρκοι ελπίζοντας πως η Ελλάδα θα έχει ανάλογα άσχημα ποσοστά από την περιφέρεια με τα δύο πρώτα παιχνίδια. Ο Λιθουανός τεχνικός έχει δώσει έμφαση επίσης στην εξουδετέρωση των ικανών ψηλών που έχει η τουρκική ομάδα. Οι Ομέρ Ασίκ και Σεμίχ Ερντέν δεν είναι τυχαίο πως ανήκουν από τον Ιούλιο σε Σικάγο Μπουλς και Μπόστον Σέλτικς αντίστοιχα, ενώ οι Κερέμ Γκονλούμ και Ογκούζ Σαβάς τούς δίνουν πολύτιμες ανάσες. Βαρόμετρα της ομάδας είναι οι ΝΒΑερ Χέντο Τούρκογλου και Ερσάν Ιλιάσοβα, ενώ η περιφερειακή γραμμή της ομάδας του Τάνιεβιτς δεν προκαλεί τρόμο και φαντάζει του... χεριού του ελληνικού συγκροτήματος. Αρκεί να παίξει την πιεστική άμυνα που εφάρμοσε κατά μικρά διαστήματα απέναντι σε Κίνα και Πουέρτο Ρίκο.


Πηγή : Sport-fm.gr