Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ελλάδα - Σλοβενία 96-72

Κάποια ξεσπάσματα των διεθνών ήταν αρκετά για την Εθνική που δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ούτε κόντρα στη Σλοβενία, επικρατώντας με 96-72 για τη δεύτερη ημέρα του "Ακρόπολις".

Ούτε στη Σλοβενία έδειξε οίκτο η Εθνική, καθώς τη διέσυρε με σκορ 96-72 για την δεύτερη ημέρα του τουρνουά "Ακρόπολις". Με ξεσπάσματα διαρκείας έχτισε τη διαφορά.

Το φιλικό με την Σλοβενία αποδείχθηκε μέχρι στιγμής το καλύτερο τεστ για την Εθνική. Όχι ότι την δυσκόλεψε σε τέτοιο βαθμό που να παρακολουθήσουμε ένα αμφίρροπο ματς, αλλά τουλάχιστον έδειξε κάποιους τομείς στους οποίους χρειάζεται βελτίωση.

Για παράδειγμα, οι Σλοβένοι απουσία και του Μπουρούση πήραν αρκετά επιθετικά ριμπάουντ (12), ενώ οι συνεχείς αλλαγές απέφεραν και πολλά λάθη (19 τον αριθμό), καθώς σε ορισμένα σημεία του αγώνα υπήρξαν κάποια διαστήματα χαλάρωσης.

Στα θετικά της ομάδας, ο επιθετικός πλουραλισμός, καθώς πέντε παίκτες ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων. Εξαιρετικός και πάλι ο Καλάθης με 16 πόντους, ενώ ο Παπανικολάου πήρε χρόνο συμμετοχής και ήταν φανερά αγχωμένος.

Το κακό είναι ότι ούτε η ομάδα του Μπετσίροβιτς (έπαιξε χωρίς τον Νάχμπαρ) κατάφερε να κοντράρει την Εθνική στα ίσα, κάτι που αναμένεται να γίνει στο ματς με τις ΗΠΑ και ίσως κόντρα στην Σερβία την Πέμπτη (21.45), προκειμένου το τεχνικό να βγάλει κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ο αγώνας:


Νωθρό ξεκίνημα για την Εθνική Ελλάδας εν αντιθέσει με τα προηγούμενα παιχνίδια της. Ο Καζλάουσκας ξεκίνησε τον Σχορτσανίτη στη βασική πεντάδα, όμως ο Βίντμαρ ξεκίνησε φορτσάτος κάνοντας το 6-3 για τη Σλοβενία. Ωστόσο, σταδιακά οι διεθνείς ισορρόπησαν το παιχνίδι και πέρασαν μπροστά (14-8).

Προς το τέλος του δεκαλέπτου, θύμισε την γνωστή φετινή Εθνική με καλή άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ και τρέξιμο στον αιφνιδιασμό. Ο Γιώργος Πρίντεζης έγραψε το 27-19 του πρώτου δεκαλέπτου, με την Εθνική να προηγείται για πρώτη φορά με 8 πόντους διαφορά. "Αγκάθι" για την Εθνική μας τα έξι επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι Σλοβένοι ανανεώνοντας τις επιθέσεις τους.

Ανέβασε στροφές και το... καθάρισε


Το επιθετικό κρεσέντο του ταχύτατου παρά το ύψος του Γιώργου Πρίντεζη συνεχίστηκε και έτσι η Εθνική άρχισε να χτίζει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά. Έτσι, το σκορ έγινε 31-19 στο 13', ενώ οι διεθνείς έτρεξαν συνολικά ένα 21-2 μέχρι το 17' εκτοξεύοντας τη διαφορά στους 27 πόντους (48-21).

Πως έγινε αυτό; Παλιά μου τέχνη κόσκινο για την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας οι οποίοι έκλεισαν τους διαδρόμους στους Σλοβένους και με τον Καλάθη στο παρκέ, έτρεξαν γρήγορα μπροστά. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού όταν δεν έδινε πάσες, σκόραρε και έτσι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καταδίκασε την ομάδα του Μπετσίροβιτς.

Λύση στην επιθετική δυστοκία έδωσε ο Ντράγκιτς που πέτυχε στο 17.30'' μόλις το δεύτερο καλάθι της ομάδας του στη β' περίοδο. Η μηχανή όμως είχε πάρει μπροστά και δύσκολα μπορούσε να σταματήσει... Με Φώτση, Σχορτσανίτη και Σπανούλη να παίρνουν τις τελευταίες επιθέσεις, η Εθνική έφυγε για τα αποδυτήρια στο +32 (58-26).

Παροδική χαλάρωση

Δεν κατέβασε ταχύτητα στη συνέχεια η Εθνική η οποία είχε επιβάλει πλήρως το ρυθμό της. Στο 23' ο Σχορτσανίτης σαν πραγματικός οδοστρωτήρας πέτυχε καλάθι και φάουλ απέναντι στον Σλόκαρ που δέχτηκε και το σχετικό πείραγμα από τον "Big Sofo". Πάντως, οι Σλοβένοι μείωσαν παροδικά στο σκορ, με επιμέρους 12-1 (63-44).

Με επτά συνεχόμενους πόντους από τον Κώστα Τσαρτσαρή, η Εθνική ξέφυγε με 70-46 στο 26', ενώ οι Φώτσης και Καλάθης αποκατέστησαν τη διαφορά στους 28 πόντους (74-48). Το 4ο φάουλ του Διαμαντίδη έφερε τον νεαρό Παπανικολάου στο παρκέ, προκειμένου να πάρει το χρόνο του και να διαπιστώσει κάποια το τεχνικό τιμ. Ο Νίκος Ζήσης με καλάθι και φάουλ έγραψε το 79-48 στο 30'.

Έπεσε ο ρυθμός λόγω αλλαγών

Οι συνεχόμενες αλλαγές του Καζλάουσκας συνεχίστηκαν και στην δ' περίοδο, όμως ο Ζήσης συνέχιζε να σκοράρει (84-51). Το πρόβλημα ήταν κάποια βεβιασμένα λάθη που δεν στοίχησαν φυσικά τίποτα αλλά προκάλεσαν κάποιες φωνές από το τεχνικό τιμ που ζητούσε συγκέντρωση. Με δύο εύστοχες βολές από τον Καϊμακόγλου η διαφορά άγγιξε τους 35 πόντους (88-53).

Ο νεαρός Παπανικολάου πήρε χρόνο συμμετοχής στο τέλος, αλλά ήταν λίγο αγχωμένος (0/4 βολές στα τελευταία λεπτά). Οι Σλοβένοι μείωσαν, ακόμα κι έτσι όμως η Εθνική είχε το πάνω χέρι σε ένα κακό παιχνίδι, με πολλά φάουλ και λάθη. Ο Καϊμακόγλου με 2/2 βολές έγραψε το τελικό 96-72.

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 58-26, 79-48, 96-72

Ελλάδα
(Καζλάουσκας): Παπανικολάου 2, Καϊμακόγλου 4, Ζήσης 14(1), Σπανούλης 3, Καλάθης 16(1), Φώτσης 13(1), Πρίντεζης 9(1), Περπέρογλου 6(2), Τσαρτσαρής 11(1), Διαμαντίδης 1, Βουγιούκας 2, Σχορτσανίτης 15.

Σλοβενία (Μπετσίροβιτς): Σλόκαρ 12(2), Λάκοβιτς 6(1), Ούντριχ 6(1), Ρίζνιτς 4, Κλόμπουτσαρ 14(3), Ντράγκιτς Ζ. 2, Ντράγκιτς Γκ. 2, Γιαγκόντνικ, Ζούπαν 5(1), Βίντμαρ 17, Μούριτς 4.

*Τον Κώστα Μουζάκη τίμησε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης πριν το τζάμπολ του αγώνα, για τη 2η ημέρα του 24ου Τουρνουά "Ακρόπολις". Ο διεθνής διαιτητής μπάσκετ του συνδέσμου Αθηνών παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Στέλιο Συμεωνίδη.


Πηγή : sport24.gr