Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Νιόπλιας: "Στόχος η πρόκριση στους 16"

Η πρώτη και δύσκολη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού στο Champions League στην έδρα της Μπαρτσελόνα πλησιάζει (Τρίτη 14/9) και ο Νίκος Νιόπλιας εξήγησε σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο "Catalunya Radio" τις δυσκολίες, αλλά και στόχους του "τριφυλλιού".

Για το αν θα ήταν καλύτερο να αποφύγει ο Παναθηναϊκός την Μπαρτσελόνα: "Αυτό μας ήρθε. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε και με την κληρωτίδα. Η Μπαρτσελόνα είναι η πιο δύσκολη αντίπαλος. Στην περίοδο που βρισκόμαστε, μιας και δεν έχουμε πολλά παιχνίδια, δεν μας πειράζει που παίζουμε απέναντί της. Το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα. Για 'μένα, είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου. Διαθέτει μια ξεχωριστή ποιότητα. Ο ανταγωνισμός θα υπάρξει μεταξύ του Παναθηναϊκού, της Ρουμπίν Καζάν και της Κοπεγχάγης. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμά μας είναι καλό. Μετά την Μπαρτσελόνα υποδεχόμαστε δύο αντιπάλους στην έδρα μας. Είναι σημαντικό αυτό".

Για το αν έχει... μελετήσει την Μπαρτσελόνα σε κάποια DVDs:
"Η Μπαρτσελόνα για το ελληνικό φίλαθλοι κοινό αποτελεί ένα μεγάλο κλαμπ. Έχει φανατικούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Ποιος δεν θέλει να βλέπει το ποδόσφαιρο που αποδίδει η συγκεκριμένη ομάδα; Φυσικά και βλέπουμε αγώνες της. Λίγο-πολύ γνωρίζουμε όλους τους παίκτες. Είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές, άσοι που κατέκτησαν το Champions League, η ομάδα που ο καθένας από εμάς θέλει να βλέπει. Αν και είμαι προπονητής και σαν φίλαθλος μου αρέσει αυτό που βλέπω".

Για το αν ρώτησε τον Μουρίνιο πως θα κερδίσει την Μπαρτσελόνα: "Ο Μουρίνιο κέρδισε την Μπαρτσελόνα μια φορά. Δεν την κέρδισε δύο. Άλλωστε η αντιμετώπιση της Ίντερ ήταν διαφορετική. Είχε σαν βλέψη την κατάκτηση του Champions League. Ο Παναθηναϊκός έχει σαν στόχο την πρόκριση στους "16". Δεν τον ενδιαφέρει, λόγου χάρη, αν θα φέρει ένα ατυχές αποτέλεσμα απέναντι στην Μπαρτσελόνα και κερδίσει τους άλλους ή αν συμβεί το αντίθετο. Ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί για την πρόκριση απέναντι σ' όλους τους αντιπάλους. Απέναντι σε ομάδες τέτοιου βεληνεκούς, μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα.

Αναφορικά με την Μπαρτσελόνα, τέτοιες ομάδες δύσκολα χάνουν την πρωτοπορία σ' έναν όμιλο. Στο συνέδριο της UEFA, μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξω διάφορες απόψεις με προπονητές, γενικά για το ποδόσφαιρο και όχι μεμονωμένα για κάποια ομάδα. Μίλησα με τον Γκουαρδιόλα, τον Αντσελότι, τον Αλέγκρι και ανταλλάξαμε απόψεις. Πιο πολύ, ο καθένας επιλέγει να μιλά για τη δική του ομάδα παρά για τις άλλες".


Για το τι τον ανησυχεί περισσότερο: "Είναι μια ομάδα φύσει επιθετική. Θα επιδιώξει από το πρώτο λεπτό να πάρει την πρωτοβουλία. Έχουν φοβερή υπομονή, φοβερή ποιότητα σαν ομάδα. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει ένα χαρακτηριστικό το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται αποκλειστικά σ' αυτήν. Έχει έναν δικό της τρόπο, μια δικιά της ξεχωριστή φιλοσοφία. Και αυτό είναι σημαντικό.

Όσον αφορά στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της, πραγματοποιεί μαζικές επιθέσεις και ταυτόχρονα αμύνεται με εξαιρετική άνεση. Δύσκολη ομάδα. Δεν είναι μόνο η επιθετική της λειτουργία, πραγματοποιεί και η επιθετική άμυνα. Αυτό είναι σημαντικό. Για εμάς είναι σημαντικό να μη χάνουμε εύκολα την μπάλα. Όποια ομάδα χάνει εύκολα την μπάλα εκεί μέσα (σ.σ Καμπ Νόου) αντιμετωπίζει φοβερά προβλήματα. Πρέπει να κρατάμε την μπάλα και να μην την "πουλάμε" εύκολα. Διότι αν συμβεί αυτό, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαρκεί επιθέσεις".


Για το πως θα σταματήσει τον Μέσι ή τον Βίγια: "Δεν θα πάμε σε ατομικό μαρκάρισμα. Θα αγωνιστούμε με την άμυνα ζώνης. Στον χώρο που θα κινείται κάθε παίκτης της Μπαρτσελόνα θα μαρκάρεται από τον αντίστοιχο δικό μας παίκτη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Είμαστε μεγάλη ομάδα και αυτό τον τρόπο επιλέγουμε για την επίτευξη των τίτλων στα εγχώρια.

Σίγουρα απέναντι στην Μπαρτσελόνα θα βασιστούμε στην αμυντική μας γραμμή. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στα αμυντικά μας καθήκοντα, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα παίξουμε καταστροφικό ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι από τέτοιου είδους παιχνίδια".


Για τον αν θα σύγκρινε με κάποιον τον Μέσι:
"Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμος. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει κάτι που δεν το περιμένεις. Αποτελεί μια ατραξιόν για το ποδόσφαιρο. Το γκολ που έβαλε στην Ισπανία ήταν εντυπωσιακό. Δεν το βάζει εύκολα όποιος κι όποιος. Ένας παίκτης επιπέδου Μαραντόνα".

Για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς Γάλλους: "Είχαμε δύο Γάλλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι προσέφεραν πάρα πολλά την προηγούμενη σεζόν. Μιλάω για τον Τζιμπρίλ Σισέ και τον Σεντρίκ Καντέ. Προέρχονται από μια χώρα προηγμένη ποδοσφαιρικά. Όταν διαθέτεις παίκτες από την ίδια χώρα, ίσως μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα. Πήραμε δύο ακόμη παίκτες, οι οποίοι ζούσαν τον πρωταθλητισμό και είχαν παραστάσεις επιπέδου Champions League. Μιλάω για τον Σιντνεΐ Γκοβού και τον Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ.

Χρειαζόμασταν τέτοιους ποδοσφαιριστές, με εμπειρία και επίπεδο. Αποκτήσαμε και τον Πλεσί πριν από μερικές εβδομάδες. Πολλές ομάδες κινούνται στη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Παραδείγματος χάριν, η Ίντερ απαρτίζεται από πολλούς Αργεντινούς, η Μπαρτσελόνα από πολλούς Καταλανούς, η Μίλαν από Βραζιλιάνους και ούτω καθ' εξής. Είναι πιο εύκολο να "χτίσεις" μια ομάδα όταν υπάρχει το απαραίτητο δέσιμο".


Για το αν ο Σισέ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Μπαρτσελόνα:
"Δεν μπορείς να στηρίζεσαι σ' έναν παίκτη. Ο Σισέ ωστόσο αποτελεί το επιθετικό μας "όπλο". Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός ποδοσφαιριστής για εμάς. Όταν ένας παίκτης σημειώνει 29 τέρματα σε μια σεζόν είναι αναμφίβολα πολύ απαραίτητος".

Για τον Λούις Γκαρσία και το αν θα παίξει στο Καμπ Νόου: "Είναι μόλις δέκα ημέρες εδώ και έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με το ταλέντο του. Αν δεν έχει προβλήματα τραυματισμού θα αποδειχθεί μια εξαιρετική μεταγραφή. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει το εύκολο γκολ, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Μαρκάρει, σκοράρει, τρέχει, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια. Έχει να δώσει πολλά.

Δεν ξέρω αν θα τον χρησιμοποιήσω απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Είναι δύσκολο ακόμη. Έχει μόλις δέκα ημέρες στην ομάδα αλλά ανεβάζει ολοένα τους ρυθμούς. Πολύ καλός παίκτης, με πολλές εμπειρίες. Χρειαζόμαστε πρωταθλητές στο ρόστερ μας. Έχουμε ανάγκη από ποδοσφαιριστές που σκοράρουν. Ο Λούις Γκαρσία διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που σας προανέφερα. Έχουμε εντυπωσιαστεί με το ταλέντο του".


Πηγή : Sport24.gr