Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ 18:30 ET-1

Η ώρα της απόφασης έφτασε για την Εθνική. Με νίκη απόψε επί της Ρωσίας (18:30) τερματίζει δεύτερη στον όμιλο και πέφτει εκτός απροόπτου πάνω στην Ισπανία στους «16» και τις ΗΠΑ στα προημιτελικά, ενώ σε περίπτωση ήττας θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τη Γαλλία. «Παίζουμε πάντα για τη νίκη», λένε παίκτες και τεχνικό τιμ. «Δεν φοβόμαστε την Ελλάδα», δήλωσε στο www.sport-fm.gr ο Τιμοφέι Μοζγκόφ. Ερωτηματικά από τις δηλώσεις Καζλάουσκας.

Αποστολή στην Άγκυρα, Χρήστος Ρομπόλης

Ψήγματα του μπάσκετ που θέλει και μπορεί να παίξει παρουσίασε η Ελλάδα απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η νίκη ήρθε εύκολα, το σοκ της ήττας από την Τουρκία ξεπεράστηκε και τα κέρδη δεν περιορίστηκαν στους δύο αναμενόμενους βαθμούς. Η Εθνική έπαιξε καλή άμυνα, πίεσε, έκλέψε μπάλες, έτρεξε και πέτυχε εύκολα καλάθια. Επιχείρησε μεν και πάλι πολλά τρίποντα, αλλά αυτή τη φορά όχι περισσότερα από δίποντα και με καλύτερα ποσοστά. Επίσης κέρδισε τον Νικ Καλάθη, ο οποίος δείχνει έτοιμος να διεκδικήσει ανάλογο χρόνο συμμετοχής με την τριάδα Διαμαντίδη, Σπανούλη και Ζήση στην περιφέρεια, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη, που βγήκε από την άκρη του πάγκου και θύμισε τον παίκτη που είχε σημαντική συμβολή στην περσινή επιτυχία της Πολωνίας. Μένει να φανεί αν τα θετικά δείγματα γραφής αποτελέσουν την απαρχή της ελληνικής αντεπίθεσης ή θα μείνουν ως επίδειξη δύναμης επί ενός απλώς φιλότιμου αντιπάλου, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού.

Η σημερινή είναι μέρα κρίσης για την Εθνική. Ο αγώνας με τη Ρωσία δεν καθορίζει απλώς τη θέση της στον όμιλο, αλλά και το μονοπάτι που θα ακολουθήσει στα νοκ άουτ παιχνίδια. Η ενάρετη επιλογή της νίκης επί της Ρωσίας είναι σχεδόν αυτοκαταστροφική, καθώς οδηγεί εκτός απροόπτου σε τιτανομαχία με την Ισπανία στους «16» τη Δευτέρα (6/9) και στη συνέχεια σε ραντεβού με τις ΗΠΑ. Η πονηρή επιλογή της ήττας από τη Ρωσία οδηγεί πιθανότατα σε αντάμωμα με τη Γαλλία στους «16» το Σάββατο (4/9) και στα προημιτελικά με Αργεντινή ή Σερβία (εφόσον αποκλείσει μία εκ των δύο τη Βραζιλία ή την Κροατία στους «16»). Παίκτες και τεχνικό τιμ τονίζουν πως αγωνίζονται πάντα για τη νίκη, αλλά μένει να αποδειχτεί στο γήπεδο αν θα επαναλάβουν την περσινή επιλογή, όταν ηττήθηκαν από τη Γαλλία για να αποφύγουν τη συνάντηση με την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ.

Τα πράγματα είναι απλά: η νίκη θα επιτρέψει στους διεθνείς να κοιμηθούν ήσυχα το βράδυ, αλλά πιθανώς ο στόχος του μεταλλίου να μην επιτευχθεί ποτέ. Η ήττα θα ανοίξει το δρόμο για την τετράδα και αν επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν θα αγιαστούν, όπως συνέβη πέρυσι. Αν όμως η Εθνική σκοντάψει πριν την τετράδα, κινδυνεύει να κατηγορηθεί και ως αποτυχημένη, αλλά και ως «ανήθικη».

Στο μεταξύ, πολλά ερωτηματικά προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γιόνας Καζλάουσκας για το πώς επηρεάζει τους διεθνείς η κόντρα των «αιωνίων» με όλες τις προεκτάσεις της. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το πώς επιτρέπουν παίκτες με τόση εμπειρία να παρασύρονται στον παραλογισμό αυτής της διαμάχης, όσο και με το τάιμινγκ που ο Λιθουανός ομοσπονδιακός τεχνικός επέλεξε να μιλήσει δημόσια για αυτό το θέμα. Επειδή όμως ο αποπροσανατολισμός από το στόχο είναι ό,τι χειρότερο στην παρούσα φάση, το θέμα αυτό καλό είναι να απασχολήσει μετά τη λήξη του Μουντομπάσκετ.


Πηγή : Sport-fm.gr